FILMGUIDE

Skribent

Mats Karlsson

12 januari 2015 | 18:00

Filmer för actiondåren 2015

2015 kryllar av actionstinna filmtitlar och MovieZine hjälper dig att hitta rätt i det actiontäta filmutbudet.
Precis som de fyra senaste åren har vi även i år gjort en rejäl djupdykning i det kommande filmåret och delat in filmerna i olika kategorier. Vi inleder med att presentera filmerna för actiondåren.

Actiondåren: Segdragna dramer är ingenting för dig, fullt ös medvetslös ska det självklart vara. Ju mer action, desto bättre. Du mår som bäst när explosionerna och käftsmällarna avlöser varandra eller varför inte ett oplanerat streetrace? Vik hädan, ni nervsvaga, nu kör vi så det ryker!

Här är filmerna actiondåren inte får missa under 2015:American Sniper - 23 januari

Clint Eastwood regisserar den sanna historien om Navy SEAL-soldaten och krypskytten som har rekordet i flest dödade. En uppbiffad Bradley Cooper spelar huvudrollen.

Blackhat - 23 januari

Michael Mann är äntligen tillbaka efter sex års filmfrånvaro (senast: ”Public Enemies”). Här drar Mann in oss i en värld med cyberbrottslighet, där vi får följa en amerikansk brottsling som försöker fånga en cyberterrorist.

Kingsman: The Secret Service - 30 januari

Matthew Vaughn (”X-Men: First Class”) tackade nej till ”X-Men: Days of Future Past” för att istället filmatisera Mark Millars serieroman. Filmen handlar om en brittisk gentlemannaspion (Colin Firth) som lär upp en ung småkriminell kille till att bli agent i hans organisation. The Gunman - 25 mars

”Taken”-regissören Pierre Morel  berättar den actionfyllda historien om den lejda mördaren Martin Terrier (Sean Penn), vars pensionsplaner inte går som han har tänkt sig. Terriers uppdragsgivare gör misstaget att vägra släppa honom och hamnar själva i hans mordlystna sikte.  Javier Bardem, Idris Elba och Ray Winstone hittas även i rollistan.

Fast and Furious 7 - 1 april

James Wan (”Saw”) tog över regirodret i filmen som dessvärre alltid kommer bli känd som Paul Walkers sista film. Denna gång blir det Jason Statham som axlar skurkrollen. Dwayne Johnson, Vin Diesel och Michelle Rodriguez gör återigen de stora rollerna.

Avengers: Age of Ultron - 22 april

Joss Whedon återvänder till registolen för att fortsätta berätta historien om den ökända superhjältegruppen Avengers. Här får vi bekanta oss med superskurken Ultron, Iron Mans Hulkbuster och självklart får vi njuta av gamla hederliga superhjälteslagsmål.Mad Max: Fury Road - 15 maj

George Miller vände upp och ner på Comic-Con förra året när han visade det första materialet och sedan dessa har ingenting varit sig likt. Denna gång är det Tom Hardy som spelar vägkrigaren Mad Max som slår sig samman med Furiosa (Charlize Theron), mitt under ett högoktanigt vägkrig.

San Andreas - 29 maj

Dwayne Johnson gör vad han kan för att rädda fru och dotter undan en jordbävning i et katastrofäventyr som lätt associeras med Roland Emmerich. Men chockerande nog sitter han inte i registolen, utan det blev istället Brad Peyton (”Journey to Mysterious Island"). 

Terminator Genisys - 10 juli

"Thor: The Dark World"-regissören Alan Taylor fick chanson att ta tillbaka Terminator till bioduken. Här får vi återigen följa John Connor som leder motståndsrörelsens krig mot maskinerna, medan Skynet planerar attacker från två fronter, dåtiden och framtiden. Arnold Schwarzenegger är självklart tillbaka i sin paradroll.Ant-Man - 17 juli

Edgar Wright hoppade dessvärre av Marveläventyret, men då tog Peyton Reed chansen. Handlingen kretsar kring biokemisten Scott Lang/Ant-Man (Paul Rudd) som kan krympa ner sig i myrstorlek och kommunicera med insekter. Tillsammans med sin mentor Hank Pym (Michael Douglas) genomför de en kupp som ska rädda världen.

Point Break - 31 juli

En nyinspelning av Kathryn Bigelows actionrulle från 1991. Även denna gång är handlingen densamma: En ung FBI-agent infiltrerar ett gäng rånare med intresse för extremsport. I rollern hittar vi Luke Bracey, Teresa Palmer och svensken Matias Varela.

The Fantastic Four - 7 augusti

En välbehövlig nystart av filmserien med superhjältegruppen Fantastic Four. Fortfarande väldigt tyst om projektet, men det vi vet är att Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara och Jamie Bell spelar hjältarna, medan Toby Kebbell gestaltar superskurken Dr. Doom.The Man from U.N.C.L.E. - 14 augusti

Guy Ritchie la Sherlock Holmes åt sidan för att förvandla den klassiska 60-talsserien till biofilm. Amerikanska och ryska agenter tvingas att samarbete för att förhindra en global kärnvapenkatastrof. Henry Cavill, Armie Hammer och Alicia Vikander syns i rollerna.

Maze Runner: The Scorch Trials - 18 september

Wes Ball (”Maze Runner”) regisserar även uppföljaren, där nya prövningar väntar de som tog sig ur första filmens labyrint. Nu får gänget ta sig an en bränd jord, förstörd av klimatförändringar och sjukdom. En värld som härskas av kaos.

London Has Fallen - 2 oktober

I första filmen föll Olympus (Vita Huset) och nu är det Londons tur att försöka stoppa ett attentat, som går ut på att mörda världens ledare. I rollistan hittar vi Morgan Freeman, Gerard Butler och Aaron Eckhart.Spectre - 6 november

Sam Mendes återvänder till registolen i ett försök att slå ”Skyfalls” sanslösa framgångar. Denna gång är det brottsorganisationen Spectre som är i fokus. Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw gör återigen sina roller, medan Monica Bellucci och Christoph Waltz tillhör nyförvärven.

Agent 47 – 2015

Ett nytt försök att ta Hitman-spelet till bioduken. Denna gång ser vi Rupert Fiend som Agent 47 i ett försök att hjälpa en tjej att hitta hennes försvunna pappa. I övriga roller ser vi Ciarán Hinds och Zachery Quinto.

Big Game – 2015

Finland gör slag i saken och gör det Sverige vägrar ta tag i, nämligen att producera en ambitiös actionrulle. Handlingen kretsar kring en tonåring som spenderar ett dygn ensam ute i vildmarken, och råkar stöta på USA:s president (Samuel L. Jackson) vars Air Force One sköts ner av terrorister. Black Mass – 2015

Johnny Depp gör huvudrollen som Whitey Bulger, gangstern som till slut blev FBI-informatör för att ta ner en konkurrerande maffiafamilj som inkräktade på hans territorium. I registolen hittar vi Scott Cooper (”Out of the Furnace”).

Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend – 2015

Premiär direkt på Netflix i höst. Precis som titeln antyder är det en uppföljare till Ang Lees Oscarsbelönade actionepos. I rollistan hittar vi Michelle Yeoh, Donnie Yen och Jason Scott Lee.

Don't Mess with Texas - 2015

En actionkomedi med något så ovanligt som två tjejer i de bärande rollerna. Handlingen kretsar kring en polis (Reese Witherspoon) och frun till en knarkkung (Sofie Vergara) som försöker fly både från lagens långa arm och ett gäng skurkar. Anne Fletcher (”The Proposal”) regisserar.

Dragon Blade – 2015

Jackie Chan gör huvudrollen i Daniel Lees (”Dragon Squad”) actionäventyr. Filmen handlar om Protection Squads befälhävare (Chan) som blir tillfångatagen av illasinnade styrkor, medan en romersk general flyr till Kina efter att ha räddat prinsen. I övriga roller ser vi Adrien Brody och John Cusack. Everly – 2015

Salma Hayek gör huvudrollen i Joe Lynchs (”Wrong Turn 2”) mordhistoria. Filmen handlar om Everly, vars före detta pojkvän som råkar vara maffiaboss skickar mördare på mördare för att döda henne. Något som snart visar sig vara lättare sagt än gjort.

Jane Got a Gun – 2015

Filmen som fick många rubriker, tack vare en väldigt problemfylld inspelning. Handlingen kretsar kring en kvinna som frågar sin före detta älskare om hjälp för att rädda hennes man från ett gäng som vill döda honom.  Natalie Portman både producerar och spelar huvudrollen.

Kickboxer – 2015

John Stockwell (”Into the Blue”) och Jean-Claude Van Damme fick för sig att man skulle göra en remake av 80-talsrullen med samma namn. Precis som i originalfilmen handlar det om en man som lär sig att slåss för att hämnas sin bror. Van Damme spelar här rollen som Master Durand, medan Dave Bautista spelar Tong Ho. 

The Last Witch Hunter – 2015

Breck Eisner (“The Crazies”) berättar historien om den bittra kampen mellan häxor och de sista häxjägarna i dagens New York. I rollistan hittar vi Vin Diesel, Elijah Wood och Rose Leslie.

Masterminds – 2015

Jared Hess (“Napoleon Dynamite”) gör här en actionkomedi som handlar om en nattvakt som planerar historiens största bankkupp. Kristen Wiig, Owen Wilson, Zach Galifianakis och Jason Sudeikis toppar rollistan.Run All Night – 2015

Återigen slår regissören Jaume Collet-Serra och Liam Neeson sina påsar ihop och gör en ”Taken”-liknande historia. Neeson spelar en lönnmördare som tvingas ge sig på sin gamle arbetsgivare, för att skydda sin son (Joel Kinnaman).

Son of a Gun – 2015

Långfilmsdebutanten Julius Avery regisserar fängelsehistorien med Brenton Thwaites (”Maleficent”) i huvudrollen. Filmen handlar om 19-årige JR som åker in för ett mindre brott och måste lära sig fängelselivets hårda regler. I övriga roller ser vi  Ewan McGregor och Alicia Vikander.

The Transporter Legacy – 2015

Camille Delamarre (“Brick Mansions”) antog uppdraget att reboota “Transporter”-franchisen och ersätta Jason Statham med en ny och yngre skådespelare (Ed Skrein). I övriga rollistan hittar vi Ray Stevenson och Gabriella Wright.

Tracers – 2015

Taylor Lautner gör ett återbesök i actiongenren efter ”Abduction”. Här spelar han ett cykelbud som jagas av maffian och tvingas fly för sitt liv. Daniel Benmayor (”Paintball”) regisserar.

MovieZines fem heta actiontips:

Kingsman: The Secret Service
Mad Max: Fury Road
Spectre
Big Game
Black Mass

Vilka actionrullar ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 12 januari 2015 18:00 |