Big Game (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En tonåring som campar i skogen hjälper till och räddar USA:s president, när Air Force One blir nedskjutet i närheten av hans campingplats.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BIG GAME

På jakt efter gamla skolans action
Det är svårt att tycka illa om ”Big Game”. En finsk actionrykare som inte ber om ursäkt till någon. Fullpackad med stora gester, stora explosioner och stora raketgevär är den själva antitesen till Aki Kaurismäkis svårmod. Ett rättframt kärleksbrev till den gamla skolans Hollywoodaction, närmast överentusiastiskt skrivet - men med hjärtat på rätt ställe.
Det sker ett generationsskifte i den nordiska filmvärlden. Med lättsamma äventyrsfilmer som ”Gåtan Ragnarök”, ”Trolljägaren” och ”Död snö” samt kommande katastroffilmen ”Bølgen” sköljer en våg av b-filmsbetonad, amerikanskt paketerad och relativt påkostad high concept-underhållning in över vårt grannland Norge. Samtidigt kliver fram en ny generation finska filmskapare fram som vuxit upp i det brusiga VHS-ljuset från ”The Goonies”, ”Die Hard” och ”Evil Dead” till skillnad från i skuggan av Bergman. Regissörer som Timo Vuorensola (”Iron Sky”) och Jalmari Helander (”Rare Exports”) förvaltar det finska actionfilms-arvet från Renny Harlins storhetstid på 90-talet och visar att finsk film har fler färgskalor än Aki Kaurismäkis gråbleka toner.

Sist det begav sig för Helander, grävde ett amerikanskt forskningsteam fram en ondskefull jultomte i norra Finland i den oväntat tonsäkra genrefilms-hiten ”Rare Exports” från 2010. Fem år senare återvänder han till de finska skogarna, denna gång med mer pengar och i sällskap av större namn som Samuel L. Jackson, Ray Stevenson och Jim Broadbent. 

Vi följer jägarsonen Oskari (Onni Tommila) som inför sin trettonårsdag, likt sina förfäder innan honom, lämnats ensam i skogen med mandomsprovet att återvända med en jakttrofé. En till synes omöjlig utmaning för en pojk som knappt kan spänna sin pilbåge. Oskaris jaktlycka tar dock en oväntad vändning när hans fångst dimper ner från öppen himmel. Den amerikanske presidenten (en åldrad Samuel L. Jackson) har skjutits ner över Finland av terrorister och behöver nu pojkens hjälp för att överleva i en skog fylld av björnar och terrorister som alla vill lägga sina tassar på Oskaris åtråvärda trofé. Upplägget är busenkelt, tänk "Air Force One” kraschar rakt ner i ”Jägarna” med en skog fylld av Bond-skurkar. En 12-årings dröm, med andra ord.

”Big Game” ger sig ut på bortglömt filmterritorium, på jakt efter en utdöende art av gammal hederlig våldsam familjeaction. Det är en snårig stig, fylld av fällor som pajiga comic-reliefs och uppenbart stereotypa karaktärer. Men regissören och manusförfattaren Jalmari Helander kan sin Harlin-action och navigerar denna enkla matinérulle med stadig hand förbi både pruttskämt och onödigt våld. Möjligen hade man kunnat anstränga sig lite för att peta in någon enstaka kvinna utöver en underanvänd Felicity Huffman i den här grillkorvsfesten, även om det i hög grad är en historia om att växa upp och bli man.

Helander flirtar hejvilt med mängder av 80- och 90-talets Hollywoodspektakel, går loss med svulstiga stråkar och lökiga slow-motion-bilder och slår samtidigt an en ganska mysig Spielbergsk Amblin-ton i sin ganska spretiga äventyrsfilm. Han spelar alla kort som om han inte trott någon kommer låta honom göra film igen. Det är en charmig entusiasm, som funkar okej. Men det går inte att vara så hård mot ”Big Game”. Vi pratar fortfarande om en film vars poster ser ut som en piratkopia från någon thailändsk marknad, vari Samuel L. Jackson bär uzi och säger saker som "You’ve gotta cock it, motherfucker!”. 

”Big Game” är måhända ingen tolvtaggare, men filmen levererar vad den lovar och är tveklöst ett fynd för lite popcorntoppad far och son-kvalitetstid. Renny Harlin lär vara stolt.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
mickemetal
Vilken jävla smörja! Usch! Tvi! Betyg -1
MagnusP
Vi har sett det förut. Men inte från Skandinavien! Hoppas vi får mer sånt här. Visst fanns det en del "fel" men jag njöt under filmen stark trea eller svag fyra.
ulf_g
Mina alldeles för högt ställda förväntningar kom på skam. Jag brukar sällan rata filmer, men det här var dåligt. Inte spännande. Segt i början, ointressant story, förutsägbart, dåligt klipp (i actionscenerna). Jag satte en 2:a på den femgradiga skalan men det kunde lika gärna vara en 2:a på en tiogradig skala. Kult? Nä, inte speciellt.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler