Everly 2015

Action Thriller
USA
92 MIN
Engelska
Everly poster

Synopsis

Everlys före detta pojkvän som råkar vara maffiaboss skickar mördare på mördare för att döda henne. Dock så är Everly riktigt duktig på att försvara både sig själv och sin dotter.
Ditt betyg
1.5 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Everly
DVD-premiär
6 april 2015
Digitalpremiär
6 april 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

3 april 2015 | 10:00

Tröttsamt exploitationsvåld

Salma Hayek är tuff men sårbar sexslav som sparkar seriös skurkröv i den här ”Kill Bill”-wannaben. I händerna på Tarantino eller Rodriguez hade det kunnat bli exploitationguld men nu blir det mest tröttsam tortyrporr som slarvar bort den begåvade stjärnans talang.
Jag gillar actionrullar med kvinnliga hjältar som huvudpersoner. Jag gillar filmer som vågar gå emot strömmen och tar risken att utspelas i ett enda rum. Jag gillar Salma Hayek. Men ibland lyder regeln ”less is more”. Den här filmen tar i så att den spricker. Ja, blod och all annan möjlig kroppsvätska sprutar överallt, nästan hela tiden känns det som. Däremellan finns inte mycket vett eller sans.

Hayek spelar titelkvinnan, en slags sexslav som hållits inlåst i en lägenhet i flera år. Redan i inledningen är hon blåslagen och har låst in sig på en toalett medan arga skurkar bankar på dörren. Vår hjältinna hittar en pistol gömd i toaletten och därefter är det ultravåld i hundranittio som gäller. Alla – även hundar och oskyldiga förbipasserande – ska avrättas så högljutt och våldsamt som möjligt.

Regissören Joe Lynch (vars främsta merit bakom kameran är ”Wrong Turn 2”) har uppenbarligen en förkärlek till underhållningsvåld och tortyrporr. Han behandlar sitt hantverk som en vild exploitationfilm komplett med lättklädda, beväpnade prostituerade och japanska sadister utrustade med maskerade underhuggare och tortyrrekvisita som får ”Fifty Shades of Grey” att likna ett barnprogram. Samtidigt verkar det finnas tanke att göra något med Hayeks talang och förvandla henne till en stark men sårbar rövsparkare och mamma (ja, ett barn ska självklart blandas in i det hela).

Kopplingar går ganska automatiskt till ”Kill Bill” och det är en svindlande tanke vad Quentin Tarantino eller varför inte Hayeks gamla parhäst Robert Rodriguez hade kunnat göra med det här materialet. Tyvärr blir det i den rätt mediokra Lynchs händer inte bara platt utan även tröttsamt och motbjudande. Det finns ingen finess i våldet utan det är endast ett enda vältrande i eldstrider och blodutgjutning.

Och stackars Hayek får kämpa med ett amatörmässigt manus och tafatt regi. Den 48-åriga mexikanskan får visserligen chansen att visa upp sig i ett antal välsittande munderingar och det är ingen fråga om att hon fortfarande är en skönhet att räkna med. Men hennes talang förtjänar så pass mycket bättre. Hollywood har aldrig funnit en ordentlig plats för stjärnan som briljerade så pass i ”Frida” och detta är tyvärr inget undantag.

Hade någon C-skådespelare haft huvudrollen hade detta kunnat förbli enbart en snabbglömd B-film direkt på DVD. Men med en begåvad aktris som Hayek är det svårare att förlåta. Det är bara att vänta och hoppas på att hon får något intressantare att göra. Kanske kan hon hjälpa Rodriguez att komma på fötter igen?
| 3 april 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Everly
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu