Son of a Gun 2014

Action Drama
Australien
108 MIN
Engelska
Son of a Gun poster

Synopsis

Inlåst för ett mindre brott får 19-årige JR snart lära sig den hårda verkligheten i fängelset. Det finns ingen överlevnadsguide. Håll ner blicken, sitt av din tid, bli utsläppt. Beskydd är om du kan få det av yttersta vikt. Av ett sammanträffande hamnar JR under vingarna på Australiens mest notoriska brottsling, Brendan Lynch. Men beskyddet är inte gratis… 
Ditt betyg
2.6 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Son Of A Gun
DVD-premiär
8 april 2015
Digitalpremiär
1 april 2015
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

2 april 2015 | 10:00

Sämre version av filmer vi sett förut

Australiensk kuppthriller stoltserar med Ewan McGregor i en för honom annorlunda roll som kriminell mentor. Tyvärr lider filmen av både klyschor och en blek hjälte.
”I Love You Philip Morris” var en verklighetsbaserad komedi där Ewan McGregor spelade en fängelseintern vars pojkvän (Jim Carrey) fixade ut honom ur fängelset. ”Son of a Gun” är en verklighetsbaserad thriller där McGregor spelar en hårdkokt fängelseintern som tvingar en naiv yngling att hjälpa honom rymma. Kopplingen är lite rolig.

Mindre roligt är det att McGregor denna gång fått australienska stjärnskottet Brenton Thwaites (”Oculus”, ”Maleficent”) som motspelare. Thwaites är en typiskt pojkbandssöt men hopplöst blek skådespelare vars hundvalpsblick och ständigt blottade magrutor känns helt fel för rollen som ung kriminell på vift. McGregor hade kunnat spela rollen i sömnen under sina yngre dagar. Eller varför inte Jack O’Connell som briljerade i den underskattade ”Blodsband”?

I vilket fall som helst, fängelsedramat övergår snart i en kuppthriller med obligatorisk upp-och-nedgångshistoria, alla lurar-alla-twistar samt en rätt meningslös och förutsägbar romans. De sistnämnda får vår blågula stolthet Alicia Vikander stå för. Hon gör sitt bästa men får kämpa med en osmickrande rysk accent och en platt klyscha till rollfigur. (Varför är aldrig gangsters prostituerade svenskor?)

McGregor verkar ha kul i en för honom annorlunda mentorroll och filmen är aldrig direkt usel. Det finns några hygglig actionsekvenser och tilltalande birollsinnehavare. Men samtidigt har det gjorts otaliga filmer på liknande tema med klart intressantare huvudpersoner. Thwaites är inte bara tam utan karaktären i sig är en lite väl naiv (läs: korkad) pojkvasker av typen som aldrig lärt sig simma men råkar vara en hejare på schack (läs: metafor). Några blinkningar till ”True Romance” gör filmens brister allt tydligare.

I en scen dyker en white-trashig vapenförsäljare upp komplett med hockeyfrilla, bonnbränna och 80-talstechno dundrande ur stereon. Hade det varit en avsiktlig parodi kunde det varit skoj men här känns det som om man på allvar försökt plocka coolhetspoäng. Då hjälper inte den australienska accenten. Guy Ritchie, kom tillbaka - allt är förlåtet.
| 2 april 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Son of a Gun
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu