Terminator Genisys 2015

Action Sci-Fi
USA
126 MIN
Engelska
Terminator Genisys poster

Synopsis

När ledaren för mänsklighetens motståndsrörelse, John Connor, skickar Kyle Reese bakåt i tiden till 1984, för att skydda Sarah Connor och säkra framtiden, leder en rad oförutsedda händelser till förändringar i tidslinjen. Plötsligt befinner sig Reese i en ny och främmande version av det förflutna, där han finner osannolika allierade, däribland "The Guardian" (Arnold Schwarzenegger), farliga nya fiender och ett oväntat nytt uppdrag: att återställa framtiden.
Ditt betyg
2.6 av 682 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Terminator: Genisys
Biopremiär
25 juni 2015
DVD-premiär
2 november 2015
Digitalpremiär
26 oktober 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

24 juni 2015 | 16:35

Trötta tidshopp och dussinaction

”Terminator: Genisys” sällar sig till de två senaste misslyckade försöken i filmserien och har just ingenting att erbjuda den som högaktar James Camerons första och andra klassiker. Antagligen försöker den inte ens.
Hur många usla uppföljare den än får så kan ingenting solka ned ikonstatusen hos James Cameron mästerliga ”Terminator 2: Judgment Day”. Med denna femte del i filmserien vill filmskaparna ändå göra ett tappert försök till det. 

Initialt är upplägget mycket bekant, i framtiden råder en dystopisk robotdominans där stordatorn Skynet har reducerat mänskligheten till ynkliga flockar av villebråd. Metallskelett med lysande röda ögon klampar omkring över högar av människokranium och pepprar folk i största allmänhet. Ledaren för motståndsrörelsen, John Connor, skickar en ensam soldat tillbaka till åttiotalet för att skydda sin mor från att bli utplånad av en ondsint mördarrobot, på det han själv ska kunna leda och så småningom vinna kampen som vuxen. Så långt inget nytt, storymässigt. 

Men när Kyle Reese dimper ned i en gränd år 1984 visar sig Sarah Connor inte alls vara den naiva servitris med pudelfrilla som vi lärde känna i den första filmen, utan en tokfokuserad commandobrutta som inte bara är införstådd med hela scenariot kring Skynet och apokalypsen utan också har en egen Terminator (i form av en åldrad Arnold Schwarzenegger) till sitt förfogande. Det är också här som manusförfattarnas gudsmaskin och alibi för att så småningom få gå loss helt och hållet avslöjas: Separata tidslinjer! Ett omistligt verktyg för varje science fiction-skribent som brottas med svårigheter vad gäller komplicerad aktstruktur och att vara konsekvent. Lite vad som helst kan hända lite hur som helst, skit i kanon!

Tjugo minuter in i filmen har tittaren blivit informerad om så många olika parallella händelsekedjor och tänkbara verkligheter att storyn i ”Inception” framstår som omedelbart lättfattlig i jämförelse.

Och betoningen ligger verkligen på ”blivit informerad”. Genomgående för ”Terminator: Genisys” är nämligen att olika karaktärer berättar om vad som har skett, inte har skett och skulle kunna ske för varandra. Långa, dödsallvarliga utläggningar om kvantumhopp och tidsresor som besparar manusförfattare och regissör det besvär som en faktisk gestaltning av skeendena innebär. Den överblivna energin har man istället lagt på att försöka variera lustiga oneliners för Arnolds känslohämmade människorobot. Han säger knasiga saker mest hela tiden. Någon gång blir det småkul, som när han blottar tänderna i ett misslyckat försök till ett empatiskt leende och lyckas se rabiessmittad och stelopererad ut på samma gång, men oftast rör det sig om krystade gimmickar och en övertro till det humoristiska i att låta en robot prata människospråk.

Det är verkligen inte Arnolds fel, faktum är att hans skådespelarinsats är klanderfri jämfört med övriga två huvudrollsinnehavare. Emilia Clarke verkar obekväm och närmast generad som den plågade och stentuffa Sarah Connor, och Jai Courtney varierar sina två ansiktsutryck så stramt att man undrar om han själv har ett metallskellet under huden. Spelar han i själva verket för bortalaget, det vill säga robotarna? Kemin mellan Clarke och Courtney är så frånvarande att en sönderskjuten och enarmad terminatorrobot med österrikisk brytning förmedlar mer romantik.

Skynets väg till världsdominans skildras som historien om ett superpopulärt operativsystem som gradvis konsoliderar de globala användarna i en allsmäktig app och slutligen bombar jorden sönder och samman i förebyggande syfte. Här vill filmskaparna varna för farorna med att lägga alla sina ägg i samma digitala korg, tycks det. Ett budskap som ju ligger i tiden. Om ändå någon hade varnat dem för farorna med ett manus som använder klumpig exposition lika ofta som skiljetecken.

Det tema om kamp mot determinism och likgiltighet - om att själv ta herraväldet över framtiden - som illustreras elegant i ”Terminator 2: Judgement Day” blir här övertydligt och närmast banalt. 

I och med ”Terminator: Genisys” har det nu gjorts fler usla än bra Terminator-filmer. Denna snedträff är inte historisk i någon annan bemärkelse. Med tanke på att Paramount har hotat med att producera ytterligare två Terminator-filmer innan rättigheterna återgår till James Cameron år 2019 ser franchisens framtid onekligen dyster ut. Förutbestämd och trist.

Inte en separat tidslinje i sikte.
| 24 juni 2015 16:35 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
JMY
Arnold kommer tillbaka en gång för mycket! Det är med stor sorg man kan konstatera att Terminator-filmerna bara lyckas bli sämre efter varje gång. Det är ingen som lyckats lyfta den trasiga robotserien tillbaka till samma kvalité som James Camerons "Terminator 2" från 1991. Först gjorde man en familjefilm som man kallade T3 sedan så försökte man utan Arnold med Salvation. Nu är Arnold tillbaka men det räcker inte. Det finns ingen magi längre och allt är lite för gulligt och för lättsamt. Det enda positiva är att man försökt sig på att förnya serien. Tyvärr så är vi dock tillbaka på ruta 1 när all krutrök lagt sig. Se den:....om du älskar Arnold som Terminator och inte bryr dig om resten av hans omgivning. Undvik den:....om du älskar de första två filmerna och inte vill få dina minnen förstörda med denna remix.
Läs mer
4
Jag tyckte jättebra om denna Terminator film. Den var spännande hela tiden.
Läs mer
3
Om ni vill se minvideorecension kan ni klicka på länken nedan: https://www.youtube.com/watch?v=4wPnANxxrLc Framtiden… Kriget mellan människor och Skynet är i full gång. Människorna leds av John Connor och tidpunkten är inne för att skicka soldaten Kyle Reese bakåt i tiden, för att skydda Johns mor Sarah Connor från att bli dödad. En underhållande film där de ändå gjort ett halvhjärtat försök att hedra de två första filmerna! Jag tänker inte gå in på det allt för mycket, men jag älskar verkligen Terminator 1 och 2… Terminator 2 köpte jag två ggr på VHS, eftersom jag tittade sönder det första videobandet. Jag har även idag kvar en VHS för att kunna se filmen i den kvalitet som den var gjord att ses i. (Sen har jag även två olika DVD-versioner och en Bluray version, och tittar på filmen kanske en gång varannan månad :P) Ettan och tvåan utgör enligt mig en väldigt bra kombination, där del 1 är ett spännande drama och del 2 sen har mer fokus på action. twisten i 2an är dessutom riktigt smart! Terminator 3 och 4 är inte lika bra och "Genisys" ankyter inte riktigt till dessa, så jag tänker inte gå in på dem. Det man då har gjort i T5 "Genisys" för att få den handlingen att fungera, är att på ett väldigt uppiggande vis blanda originalklipp från Terminator 1 med nya sekvenser, där skådisarna återspelar scener från de gamla filmerna. Detta vävs samman på ett riktigt charmigt sätt och det finns flera smakfulla detaljer (t.ex. hur Kyle Reese finner sina kläder - gråa rock och Nikeskor, eller hur de tre pundarna försöker råna den "store nakna killen") som verkligen är inrepade på ett ambitiöst och roligt sätt för oss som är fans av de gamla filmerna! Hela filmen igenom så är det även ständigt små hintar där de gör anspelningar mot de två första filmerna, vilket jag tyckte fungerade bra. När vi sen kommer till karaktärerna så tycker faktiskt jag att alla klarade sig bra. Första gången jag såg Terminator Genisys så kändes det dock som att Emilia Clarke var på tok för överspelad. Men det slog mig sen att även Linda Hamilton (som spelade Sarah Connor i första och andra filmen) hade en tendens att spela över då och då. När jag sen såg Terminator Genisys på nytt så kändes det snarare som att Emilia Clarke hade gjort ett omfattande arbete med att studera Linda Hamiltons gester, språk och röstläge. Jai Courtney är ganska träig, visst. Men jag tyckte att han passade helt ok i den här rollen (även om han kanske såg lite för mycket ut som en Terminator själv .:) Arnold var som oftast: helt ok som en robot. Tyvärr så håller filmen inte helt mot slutet. Den sista halvan är mer i klass med de sämre filmerna, Terminator 3 och 4. Detta gör att filmen landar på 3 starka G:n. Klart godkänd och med helt OK Terminator-anda. Det kan dock ha varit så att mina förväntningar var så pass låga att jag blev positivt överraskad, men jag har nu sett den fyra gånger och står fast vid mitt betyg =). Vilken tycker ni är den bästa Terminatorfilmen?
Läs mer
Visa fler