The Man from U.N.C.L.E. 2015

Action Thriller
Storbritannien
116 MIN
Engelska
The Man from U.N.C.L.E. poster

Synopsis

Med det kalla kriget som bakgrund ser vi CIA-agenten Napoleon Solo och KGB-agenten Illya Kuryakin som tvingas samarbeta för att förhindra en global kärnvapenkatastrof. Till sin hjälp har de dottern till en försvunnen tysk vetenskapsman och nu börjar en gemensam kamp mot klockan…
Ditt betyg
3.2 av 729 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Man from U.N.C.L.E.
Biopremiär
14 augusti 2015
DVD-premiär
18 januari 2016
Digitalpremiär
4 januari 2016
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

11 augusti 2015 | 21:15

Elegant och lekfull spionhyllning

Charmig, stilig men relativt lättförglömlig. Det gäller för min svärmors första intryck av mig och det gäller för ”The Man from U.N.C.L.E”.
När den roligaste repliken i trailern är: ”För att vara en specialagent är du inte särskilt speciell, va?” så har man givetvis rätt att bli orolig. Men faktum är att denna lättsamma hyllning till spionfilmsgenren passar Guy Ritchies estetik som handen i en sådan där fingerlös skinnhandske som man körde bil med på 60-talet. Steven Soderbergh lär ha nobbat projektet då han tyckte att budgeten var för snålt tilltagen för att göra den karakteristiska 60-talsatmosfären rättvisa, men för Ritchie verkar sjuttiofem miljoner dollar ha räckt ungefär hela vägen. I övrigt inga som helst jämförelser mellan de två regissörerna. 

”The Man from U.N.C.L.E.” ligger, precis som tv-serieförlagan, närmre James Bond än Austin Powers i ton och tilltal, men drar sig absolut inte för att portionera ut rågade mått av slapstickhumor och andra fånigheter mellan lönnmorden och biljakterna. Mannen som har varit gift med Madonna klarar den delikata balansen mellan humor och allvar mycket bra. 

De genetiska alfaexemplaren Henry Cavill och Armie Hammer visar sig ha perfekt kemi i rollerna som agenter från vardera sidan av järnridån som tvingas arbeta tillsammans för att avstyra en kärnvapenkatastrof. Alicia Vikander gör dem sällskap som en trulig, tysk bilmekaniker. Visserligen behöver hon räddas vid något tillfälle, men överlag tycks hennes rollfigur tacksamt nog vara skriven med moderna genusglasögon på nästippen snarare än sextiotalsbågar. Cavill, Hammer och Vikander utgör en väl sammansatt trio som har ett godkänt komiskt material att jobba med när de munhuggs, flirtas och talar i märkliga accenter. Tanken på att få se dem i eventuella framtida uppföljare är inte obehaglig på något sätt.

Själva storyn är naturligtvis helt utbytbar. Med lite god vilja skulle man kunna säga att Guy Ritchies omständliga men anonyma spionfilmshandling är en kongenial hyllning till agentberättelsens grundformel. Eller så kanske hans största styrka ligger i det visuella. Och i en film av det här slaget handlar det mera om hur än vad. Det hela är oerhört elegant, skådespelarna är tjusiga, tempot är tjusigt, exteriörerna som filmats på plats är bedårande. Inte så pass att det motiverar två timmars speltid, men ändå. 

Ritchie verkar ha svårt att slita sig loss från sin leksakslåda och nöjer sig inte förrän vi har fått vad som känns som tre, fyra slut på filmen. Kanske är han orolig över att han inte kommer att få tillfälle att återvända till sin färgglada kalla kriget-värld om publiken trots allt sviker. Jag skulle definitivt unna honom fler besök.
| 11 augusti 2015 21:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
The Man From U.N.C.L.E. är en film regisserad av Guy Ritchie som tidigare regisserat kriminalkomedier som Snatch och Lock, Stock & Two Smoking Barrels. Bägge dessa filmerna är extremt fyndiga och originella så när jag såg vem som regisserat filmen kunde jag inte vänta på att få ta del av ett potentiellt nytt mästerverk. I filmen ser vi också inte bara Henry Cavill och Armie Hammer som huvudpersoner utan också Alicia Vikander som har gett svenska skådespelare nytt hopp med sin Oscar för The Danish Girl. Filmen utspelar sig på 60-talet när två myndigheter, CIA och KGB, som måste slås samman för att hitta och stoppa en organisation som tros ha tillgång till nukleära vapen. Detta dream team består av Solo (Henry Cavill) och Illya (Armie Hammer) som tidigare gått öga mot öga och de tvingas nu bortse från sina olika nationaliteter och jobba tillsammans. The Man From U.N.C.L.E. är baserad på en gammal TV-serie vid samma namn vilket skiljer sig ifrån Ritchie’s tidigare originalverk som Snatch. Däremot är han inte helt obekant med att filmatisera gamla verk i ny tappning eftersom att hans senaste filmer innan denna är Sherlock Holmes från 2009 och dess fortsättning i 2011. Likt dem är denna filmen ett action-äventyr som bjuder på ett och annat skratt. Regin för filmen är utan tvekan sömlös och stiligt gjort. Oftast brukar regi och klippning gå onoterade, vilket de ska göra för att filmen ska flyta på, men under mitt tittande stod kamerarörelserna och det visuella verkligen ut på ett sätt så att man kan stanna upp och beundra det. Karaktärerna och deras dialoger är också något som stod ut i mina ögon. Då och då kom det skarpa repliker som jag gärna hade citerat i efterhand. Dessutom spelade både skådespelarna och deras karaktärer väl med varandra och i slutet såg jag nästan fram emot att de skulle återförenas på duken igen. Men tyvärr så har filmen även en del fel i sig, framförallt i manuset. Idag har spionrullar visats gång efter gång och det är svårt för dem att stå ut efter att världen redan hotats med att omintetgöras oräkneliga gånger. Dessutom hjälper det inte att storfranchiser som James Bond och Mission:Impossible får all tid i rampljuset. Men vad som hjälpt James Bond till exempel, speciellt i Casino Royale, är att filmerna har lyckats med att utvecklas från det traditionella spiondramat. Detta är där The Man From U.N.C.L.E. inte når ända fram. Trots att den är stiligt inspelat och karaktärerna är en fröjd att se så känns hela storyn utspelad och filmen bidrar inte med mycket nytt till genren. The Man From U.N.C.L.E. är en tillräckligt bra film för att kunna underhålla men räcker inte till mycket mer. Trots det hade jag gärna sett karaktärerna och skådespelarna åter igen i en lite mer nytänkande story. Den får en generisk 5/10 av mig som jag antar blir en svag 3 av 5 stjärnor.
Läs mer
3
Brittisk deckaraction i snygg 60-tals feeling, började lite tafatt men växte under filmens gång. Den är så snygg gjord med både mise-en-scene som musik så att det känns som man satt och kolla på en gammal klassiker. Brukar vara imponerad av vår egna Alicia Vikander men här kändes hon tyvärr som en bortkommen liten flicka :( Däremot tog Armie Hammer ett stort steg fram som den ryska psykopaten med massa tungt och smärtsamt bagage i ryggsäcken. Mycket imponerande! Snygg och underhållande, men inget som lyfte taket, så betyget blir en godkänd 3a... Cast:Henry Cavill,Sylvester Groth, Elisabeth Debicki mfl... AAA
Läs mer