Film

Skribent

MovieZine

18 november 2015 | 11:45

18 blockbusters vi ser fram emot under 2016

Läs på om storfilmerna som väntar på premiär.
Ett filmår kommer lastat med episka hämndsagor, storslagna superhjältemöten och lovande spelfilmatiseringar. 2016 blir filmåret med extra allt. Här är ett urval av de mest påkostade och mest efterlängtade filmerna på väg.

The Hateful Eight (13 januari 2016)

Quentin Tarantino leker vidare i western-genren efter ”Django Unchained”. Den här gången sammanstrålar åtta farliga främlingar på ett värdshus under ett snöoväder. Den enda originalfilmen på listan.

The Revenant (29 januari 2016)

Mexikanske Alejandro González Iñárritu som senast vann Oscars för ”Birdman” tar sikte på galasäsongen igen. Leonardo DiCaprio spelar en man ute efter att hämnas på Tom Hardy som lämnade honom för att dö. 

Deadpool (12 februari 2016)

Inte den mest emotsedda, men kanske den mest lovande superhjältefilmen under året. Ryan Reynolds spar inte på svordomar och kvicka oneliners när han tar sig an rollen som Deadpool, tidigare legosoldat som fått superkrafter. En spinoff till X-Men-spinoffen ingen vill kännas vid, ”X-Men Origins: Wolverine”.
Så kommer dagen alla DC Comics-fans väntat på. Mannen av stål och Den mörke riddaren drabbar samman i en kamp om vem som egentligen är den hårdaste av serietidningshjältar. Zack Snyder regisserar filmen som också introducerar Wonder Woman, en ny Lex Luthor, och banar väg för DC:s kommande filmuniversum.

Gods of Egypt (8 april 2016)

Den nyss släppta trailern delar tittarna i två läger: de som tycker det verkar ”så dåligt att det kan bli bra” och de som tycker det bara är dåligt. Med Alex Proyas (”The Crow”, ”I Robot”) som regissör borde denna episka, egyptiska saga åtminstone bli ett festligt spektakel för ögat.

Djungelboken (15 april 2016)

Glöm den animerade filmen som vi nynnar med i under ”Kalle Ankas jul”. När Jon Favreau (”Iron Man”) nytolkar Kiplings ”Djungelboken” på bio väntar ett spektakulärt äventyr med fotorealistisk CGI och mycket mörker och faror. Scarlett Johansson, Bill Murray och Idris Elba gör några av rösterna.
Även här ställs starka superviljor mot varandra när Captain America (Chris Evans) och Iron Man (Robert Downey Jr) är oense om hur saker och ting ska skötas. Stora delar av deras team återkommer i filmen som lika gärna kunde hetat ”The Avengers 3”.


Är det här filmen som ska bryta förbannelsen som förföljt tv-spelsfilmer i 25 år? Duncan Jones regisserar vad som känns som en trogen filmatisering av World of Warcraft. En origin-berättelse om hur människor och orcher kom att enas på samma planet... först efter några episka slag, såklart.

X-Men: Apocalypse (27 maj 2016)

Bryan Singer spinner vidare på mutantsagan efter ”X-Men: Days of Future Past”. Nu är det 1980-tal och axelvaddar och neonfrillor väcker vrede hos en mäktig urgammal mutant. Filmen sägs vara ett avslut på prequel-trilogin, och här slutar kontrakten för bland andra Jennifer Lawrence, Michael Fassbender och James McAvoy.
20 år efter utomjordingarnas första attack är de tillbaka igen. Roland Emmerich följer upp en av 90-talets största kioskvältare med ännu en sån där amerikansk, bombastisk familjevänlig storfilm som bara han gör. Frågan är vem som kan toppa president Bill Pullmans brandtal? 

Star Trek Beyond (22 juli 2016)

2016 är ett speciellt år för alla trekkies. Då firas 50-årsjubileet av tv-serien som började allt. Bland annat är det dags för en tredje film sedan J.J. Abrams rebootade ”Star Trek”, och den här gången blir det Justin Lin (”Fast & Furious 6”) som drar med Kirk, Spock, Uhura och de andra på äventyr i rymden.

Bourne 5 (29 juli 2016)

Vi vet inte mycket om den femte Bourne-flmen än, mer än att Matt Damon är tillbaka som agent Jason Bourne och Paul Greengrass regisserar - vilket känns mer än tryggt. Dessutom finns Alicia Vikander i en roll medan Vincent Cassel spelar skurk.Suicide Squad (5 augusti 2016)

När superhjältarna är upptagna på annat håll får superskurkarna härja fritt. David Ayer (”Fury”) samlar ihop Harley Quinn, Jokern och en rad andra färgstarka karaktärer från DC Comics universum för en actionfilm som förhoppningsvis inte liknar något annat. Spännande rollista med Joel Kinnaman, Will Smith, Margot Robbie och en galen Jared Leto i täten.

Hitta Doris (26 augusti 2016)

Just keep swimming… Pixar-favoriten ”Hitta Nemo” får en efterlängtad uppföljare. Tretton år har gått i verkligheten men bara ett litet tag i korallrevet där Nemo, hans pappa och glömska Doris har sitt hem. Men hon har just börjat minnas sin egna familj, och ger sig ut för att leta upp dem.

Doctor Strange (28 oktober 2016)

Välkommen Benedict Cumberbatch till Marvels filmuniversum. Super-studion utökar sitt hjältestall med en kirurg som dras in i en värld av magi och superkrafter. Regissören Scott Derrickson gjorde senast rysarna ”Sinister” och ”Deliver Us From Evil”. Mads Mikkelsen och Rachel McAdams har biroller.
Julafton kommer tidigt för Harry Potter-fans! Samma författare (J.K. Rowling) och samma magiska värld, fast i 1920-talets New York. Här följer vi trollkarlen Newt Scamander på jakt efter sällsynta och förtrollade djur. Två uppföljare planeras för 2018 respektive 2020. 

Rogue One: A Star Wars Story (16 december 2016)

Star Wars-trilogin som inleds med ”The Force Awakens” i vinter kommer varvas med fristående spinoff-filmer de kommande åren. Denna är först ut, och handlar om rebellerna som planerar att sabba Dödsstjärnan. ”Godzilla”-regissören Gareth Edwards har bland andra Felicity Jones och Forest Whitaker med sig.

Assassin’s Creed (21 december 2016)

Årets andra stora spelfilmatisering sätter Michael Fassbender i rollen som lönnmördare i Spanien på 1400-talet. Som uppvärmning kan du se ”Macbeth” redan i januari - också med Fassbender och Marion Cotillard i rollistan och av samme regissör, Justin Kurzel. 

(Notera att alla premiärdatum kan ändras.)


Vilka storfilmer kommer ni inte missa?
| 18 november 2015 11:45 |