Independence Day: Återkomsten 2016

Action Äventyr Sci-Fi
USA
120 MIN
Engelska
Independence Day: Återkomsten poster

Synopsis

Vi återvänder 20 år efter händelserna i "Independence Day". Med återanvänd utomjordisk teknologi har Jordens nationer samarbetat på ett försvarsprogram som ska skydda planeten. Men inget kan förbereda oss på en mer avancerad och kraftfull attack. Enbart ett fåtal modiga män och kvinnor kan nu rädda världen.
Ditt betyg
2.4 av 449 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

27 juni 2016 | 13:40

Bedövande trist science fiction-apokalyps

Töntig, skränig, daterad. Allt sådant går att förlåta när Roland Emmerich återvänder med uppföljaren till tjugo år gamla invasionsrullen ”Independence Day”. Värre blir det när man dessutom har dötråkigt i biofåtöljen.
Storyn är naturligtvis oväsentlig, jorden ska än en gång försvaras mot amfibieliknande rymdkolonisatörer med övermäktiga stridsflottor. Det är visst något om jordens kärna och bränsle för de imposanta skeppen. Jo, och sedan den förra attacken har mänskligheten lärt sig att utnyttja fiendens avancerade teknologi, så det är så att säga framtid i nutid på planeten Tellus, med laservapen och månbaser i beredskap för en andra attack.

Men planeten som utomjordingarna anfaller är tom på liv. Här finns ingen glimt i ögat, ingen komisk tajming, bara trötta repliker och skådespelare som sannolikt önskar att spektaklet var över. Bill Pullman bidrar med det enda blygsamma underhållningsvärdet när hans pensionerade president från förra filmen stapplar omkring i vitt skägg och yrar om den förestående attacken. Rollfigurer som är särskilt ämnade för comic relief är å andra sidan sövande trista och, låt oss vara uppriktiga, Liam Hemsworth ligger ett par ljusår efter Will Smith när det gäller att leverera kaxiga oneliners. 

Det är inte dåligt på ett roligt sätt, inte heller ögonbrynshöjande uselt, bara irrelevant och fullkomligt menlöst alltihop. ”Independence Day” må vara många saker, intetsägande hör inte dit. Jag har fortfarande småkul åt Bill Pullmans vulgärpatriotiska peptalk inför den kollektiva undergången, och jag trivs när Will Smith och Jeff Goldblum slänger käft i styrhytten till ett utomjordiskt stridsskepp. Där finns en charm under alla lager av dumhet. 

Vill Roland Emmerich skaka liv i katastroffilmsgenren à la nittiotal så är han välkommen att göra det. Vi är med på genrens premisser. Jag accepterar cheesy, trovärdighetsfientligt och ”Lägg av, vad töntigt!” – men tråkigt får det bara inte vara. Emmerich har förstört jordklotet tillräckligt många gånger på film för att vara medveten om denna kardinalsynd. Ändå blästrar han på med generisk cgi och karaktärer som får klockorna att stanna så fort de öppnar munnen.

Det största problemet med ”Independence Day – Återkomsten” är annars att den misslyckas med att förmedla känslan av ett verkligt apokalyptiskt hot lika effektivt som sin föregångare. Den triggar inte undergångsfantasierna, kittlar inte tanken, får mig aldrig för en enda sekund att känna att något här är värt att rädda. Det är ju bara pixlar och betalda skådespelare som fyller duken, illusionen av en sammanhängande värld saknas helt och hållet. 

”Den här gången kommer vi inte att kunna stoppa dem”, gnyr någon apropå utomjordingarnas massiva eldstyrka.

”Den här gången är det mig fullständigt likgiltigt”, tänker jag och somnar om. 
| 27 juni 2016 13:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
1
Pinsamt dålig... Genomgående avsaknad av finess och handling. Bästa skådespelarinsatserna ges av Brent Spiner och Joey King. Men det räddar inte filmen på långa vägar. Hade hoppats på fler aspekter och mer komplexitet. Alternativt en riktigt bra actionrulle, men inte ens det lever den upp till. Men visst för all del borra och skjut mer så ska ni se att USA löser alla konflikter. Nej nej, en ytterst svag etta. Får "stor-torsk" av Sharknado alla dagar i veckan.
Läs mer
2
TOTALT meningslöst att göra en uppföljare!!! Fanns ingen aspekt, synvinkel, grym story som ens var värt att bekosta denna film, det fanns inte ens ett behov, ettan var godkänd inte mer än så men absolut inte värd en uppföljare! Vet inte vad jag ska säga, slösat bort två timmar av mitt liv! Var inte rolig, var inte givande var inte fantastisk vilket skulle vara något man kanske ska satsa på om man tar upp en film efter 20år?! Nej total antiklimax....betyget blir en svag 2a... Cast:Liam Hemsworth, Bill Pullman, Jeff Goldblum mfl.. aa
Läs mer
2
JMY
Se den: Om du vill ha mer av allt du fick första gången och med en lite yngre rolluppsättning. Det blir också större effekter, storslagna strider, massförstörelse och one liners från 90-talet. Om det faller dig i smaken så har du en skön kväll framför dig. Undvik den: Om du verkligen inte är sugen på ett varv till på samma skiva där charmen från den första filmen är som bortblåst och det mesta känns påtvingat. Det är en clichéfylld resa vi måste ta oss igenom. Tyvärr så kan inte Thors lillebror bära filmen med sin ungdomliga och "farliga killen lever på gränsen" attityd. Faktum är att det flesta skådespelarna känns rätt platta och vilsna. Ingen överraskar eller skapar någon som helst kemi. Sen att många skämt och rollfigurer känns hämtade direkt från 90-talets glansdagar med Armageddon, Deep Impact och den första filmen gör inte heller saken bättre. Specialeffekterna blandar och ger. Ena stunden känns det bländande för att varvas med en riktigt styltig bluescreen-sekvens där skådespelarna känns inklippta och uttråkade. Det är en svår film att sätta ett betyg på. Filmen är inte dålig men det är aldrig nära att vara riktigt bra heller. Om en på förhand storslagen film om världens undergång kan beskrivas som lagom. Då är något fel.
Läs mer
Visa fler