Gods of Egypt 2016

Action Äventyr Fantasy
USA
127 MIN
Engelska
Gods of Egypt poster

Synopsis

Den otippade, dödlige hjälten Bek ger sig ut på en spännande resa för att rädda världen och sin älskade. För att lyckas tar han hjälp av den mäktige guden Horus och tillsammans bildar de en osannolik allians mot den onda guden Set som tillskansat sig Egyptens tron och på så sätt orsakat kaos och stridigheter i det en gång fridfulla och blomstrande riket. 
Ditt betyg
1.9 av 88 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

3 mars 2016 | 11:00

Kalkonen som gudarna glömde

Hade det faktum att ingen i “Gods of Egypt” är egyptier varit filmens främst brist så hade jag kunnat vara mer generös betygsmässigt. Men tyvärr är det filmens minsta problem.
Regissören Alex Proyas skrev ett hatbrev till alla kritiker av “Gods of Egypt” och baserade deras sågningar på kontroversen kring vittvätten i filmen (samtliga egyptier spelas av vita skådespelare). Om det ändå vore så väl. Jag gick in med misstanken att kanske störa mig på detta faktum men blev snabbt distraherad av hur usel resten av filmen är. Vad som faktiskt var dåligt? Låt oss ta en titt.

Gerard Butler Jag kan fortfarande inte se charmen i den här träbocken till “filmstjärna”. Här är tanken att vara originell genom att låta honom spela skurk men han är om möjligt ännu gräsligare när han får vara ond. Som taskiga guden Set får han bära morgonrockar möjligen stulna från Elton John, rida på datoranimerade jätteskalbaggar och skälla på en sidekick som liknar Jar Jar Binks på stereoider. Noterar också att han har mer rakade armhålor i slutet av filmen till skillnad från början - innebär det att egyptiska gudar inte bara har skotska accenter utan även trimmar sig inför stora strider?

SkådespelarnaOm ändå Butler hade några sjysta motspelare, som han ofta har i andra filmer. Men här är det ont om nämnvärt spel. Nikolaj Coster-Waldau ser ut att ha råkat vandra in från “Game of Thrones” och visar sidor av sin talang ingen bad om att se. Men åtminstone får han, charmlösa pojkbandshjälten Brenton Thwaites och Butler chansen att visa upp sina magrutor. Alltid något för de som finner sådant intressant. Däremot är det bisarrt på gränsen till fascinerande att se Oscarsvinnaren Geoffrey Rush som solguden Ra rocka en lång hästsvans och någon slags eldkanon när han slåss mot en monstermask.

SpecialeffekternaNämnde jag datoranimerade effekter? Ingen större överraskning att en sådan här film förlitar sig på CGI. Att det ser både fult och pajigt ut gör dock filmen ingen tjänst. När våra rivaliserande gudar förvandlas till några datorspelsliknande, bevingade supermonster tar filmen ett rejält kliv ner i kalkonträsket utan större chanser att ta sig upp. Inte blir det bättre när man försöker stjäla koncept från “Sagan om ringen” genom att göra filmens mänskliga karaktärer till ministorlek intill de mäktiga gudarna. Det funkade med Gandalf och Frodo - här ser det så skrattretande ut att det är omöjligt att ta på allvar.

StorynVid det här laget är det svårt att faktiskt bry sig. Set har tagit över Egyptens tron och stulit ögonen från Horus (Coster-Waldau) som surar i något tempel. Mänskliga tjuven Bek (Thwaites) vill återuppliva sin döda flickvän och går på ett sådant där lustigt bromance-äventyr med Horus, som även han har en komplicerad relation med en kvinna. Båda kvinnorna fungerar dock enbart som kuttersmycken, ett hjälplöst offer respektive förföriskt lockbete. Om någon undrade.

Herr Proyas, tråkigt om du blev ledsen över alla sågningar. Men det är faktiskt inte vårt fel att din film är riktigt, riktigt dålig. Och ska du göra en film som heter “Gods of Egypt” - vilket syftar på en handling om folk i Egypten - så är valet av Gerard Butler som huvudrollsinnehavare en av många anledningar rutten idé.
| 3 mars 2016 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Lite småunderhållande. Gillar man Clash of the Titans och står ut med Gerard Butter... jag menar Butler + lite sämre effekter, ja då har man rätt kul ändå. 3/5.
Läs mer
4
Det här är en jättebra film om du är intresserad av nephilim som går att läsa om i Gamla Testamentet i Bibeln (men också utombibliska texter såsom book of Enoch bland annat). Nephilim är barn och barnbarn till änglar som kom till jorden och förökade sig med mänskliga kvinnor. Ja jag orkar inte dra hela historien nu, googla "nephilim" (eller sök på youtube, bland annat Rob Skiba har bra klipp om nephilim). Hur som helst är det uppenbart att denna film handlar om dessa nephilim. Sen att den här filmens handling är helt värdelös spelar mindre roll. För det är den verkligen. Handlingen suger. Kvinnan i huvudrollen känns konstlad och obekväm med att vara för avklädd också.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu