Gerard Butler

Skådespelare 13 november 1969 Glasgow, Scotland, UK

Biografi

Gerard James "Gerry" Butler är en skotsk skådespelare och sångare, född 13 november 1969 i Paisley Skottland. Gerard är mest känd för att spela Leonidas i 300.

Gerard är son till Margaret och Edward Butler (båda med irländska anor). Han är den yngsta av de tre barnen i familjen. En kort tid efter hans födsel flyttade familjen till Montréal, Kanada där de bodde tills Butler var två år. Runt denna tid separerade Butlers föräldrar och hans mamma, Margaret flyttade med sina barn hem till Skottland igen. Han växte upp i förorten till Paisley, i Gallowhilldistriktet en bit utanför Glasgow. I och med att hans mamma gifte om sig så flyttade familjen till Ralston. Under denna tid från och med att han var två år till och med att han var 16 år hade han ingen kontakt med fadern.

Gerard Butler's första filmroll var som Archie Brown, John Brown's bror i Hennes Majestät Mrs. Brown, där han spelar mot Judi Dench och Billy Connolly. Denna film blev nominerad för två Oscar. Samma år förekom Butler i ett antal små roller, bland annat i James Bond-filmen Tomorrow Never Dies.
Från 1997 till 1999 medverkade Butler i ett antal independentfilmer och TV-serier som The Cherry Orchard, One More Kiss, och Lucy Sullivan Is Getting Married.
Under den senare delen av 2005 började inspelningen av 300. Filmen är regisserad av Zack Snyder och är baserad på Frank Millers serieroman. Butler spelade rollen som kung Leonidas och spelar tillsammans med Lena Headey. Filmen släpptes i mars 2007. Under första veckan som filmen hade släppts drog den in 70 miljoner dollar. I maj hade filmen dragit in 438 miljoner dollar och filmen hade då inte ens släppts i Japan.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler