Gerard Butler

Skådespelare 13 november 1969 Paisley, Skottland

Biografi

Gerard James "Gerry" Butler är en skotsk skådespelare och sångare, född 13 nov1969 i Paisley, Skottland. Han är mest känd för att spela Leonidas i "300".

Butler är son till Margaret och Edward Butler (båda med irländska anor) och den yngsta av tre barn. En kort tid efter födseln flyttade familjen till Montréal, Kanada, där de bodde tills Butler var två år. Runt denna tid separerade Butlers föräldrar och mamman Margaret flyttade med barnen hem till Skottland igen. Han växte upp i förorten till Paisley, i Gallowhilldistriktet en bit utanför Glasgow. 

Butlers första filmroll var som Archie Brown, John Browns bror i "Hennes Majestät Mrs. Brown", där han spelar mot Judi Dench och Billy Connolly. Denna film blev nominerad för två Oscar. Samma år förekom Butler i ett antal små roller, bland annat i James Bond-filmen "Tomorrow Never Dies".

Genombrottet kom med filmen "300", regisserad av Zack Snyder och baserad på Frank Millers serieroman. Butler spelade rollen som kung Leonidas och spelar tillsammans med Lena Headey. Filmen släpptes i mars 2007. 

Andra kända roller är i "Olympus Has Fallen" som blev början på en trilogi, och i katastroffilmerna "Geostorm" och "Greenland".

Av: MovieZine

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler