Last Seen Alive 2022

Action Thriller
USA
95 MIN
Engelska
Last Seen Alive poster

Synopsis

Will Span kör sin snart blivande ex-fru Lisa till sina föräldrars hem, när hon försvinner spårlöst under ett stopp vid en bensinmack. En frenetisk Will engagerar den lokala polisen och Lisas föräldrar i ett desperat försök att hitta henne, men då misstankarna faller på honom måste han ta saken i egna händer och grotta ner sig i stadens kriminella undre värld samtidigt som han flyr från myndigheterna i en kamp mot klockan för att hitta Lisa.
Ditt betyg
1.9 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Last Seen Alive
Biopremiär
17 juni 2022
DVD-premiär
10 oktober 2022
Digitalpremiär
16 september 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Oskar Möller

15 juni 2022 | 17:00

Dumpa på macken och se dig inte om

Ett litet spel för alla vuxna människor. Ta en shot för varje klyscha eller osmidig replik ni upplever på duken medan Gerard Butler är på sin hämndturné. Ni kommer att bli fulla och filmen blir roligare.
Det mest noterbara med ”Last Seen Alive” är inte de dumma replikerna där Gerard Butlers förtvivlade make deklarerar ”Jag känner henne väl” om sin försvunna fru i ett polisförhör. Det är inte den unkna medeltidsmoralen där mäns våld är heligt när de krigar för en kvinna som försvunnit. Det är inte ens den försvunna fruns Lisas frisyr  (någon bör åtalas för den).
 
Det är hur den här kidnappningshistorien där Gerard Butlers alfastinne fastighetsutvecklare Will inser att hans fru rövats bort mitt under dagen på en bensinmack (och går igenom de sedvanliga enmansarméfaserna) utvecklas från seg och oinspirerande kriminalhistoria till alldeles för jävla mycket. Låt oss vara ärliga. Första hälften av den här dussinthrillern längtade jag efter att den skulle ta slut. Den mer fartfyllda andra hälften förstördes av en slentrianmässig jakt på att pumpa skurkar i extremt överdrivna methmiljöer fulla med bly.
 
Egentligen kan man inte ha så höga förväntningar här – ”Last Seen Alive” är en dussinthriller med låg budget och regisseras av skådespelaren Brian Goodman med endast två mediokra filmer i samma genre under bältet. Manuset är på inget sätt bra (särskilt dialogerna som innehåller uppseendeväckande dåliga repliker) men är åtminstone hyfsat rakt och befriat från nödiga twists som kommer i sista minuten. Det är svårare att förlåta valet man gör för att iscensätta historien där klyschor som romantiskt guldskimrande återblickar med frugan överanvänds för att hamra in sympati för en Butler med permanent hotfullt face. Det är samma med soundtracket – kompositionerna i början är extremt grova i sin vilja att få oss att känna de önskade känslorna av oro och misstänksamhet.
 
Det finns några få ljuspunkter i den här röran som är värda att nämna – främst Ethan Embry (som ni kanske känner igen som Reese Witherspoons kompis i ”Sweet Home Alabama”!) i en riktigt fin roll som en småkriminell förlorare och åtminstone en ansats till att lyfta hur någons - särskilt en medelålders mans - utseende gör att man dömer på förhand men som väntat sveps polisutredningens komplexitet bort till förmån för att ge actionfansen de förväntade våldsscenerna.
 
Butler levererar förväntat som argsint actionhjälte, skurkarna är lagom motbjudande och maffiga explosioner äger rum. Men som hantverk lämnar ”Last Seen Alive” aldrig sin metaforiska bensinmack. Tanken är tom och färden var bestämd på förhand till – ni gissade det - ingenstans.
| 15 juni 2022 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Lövtunn story, den enda behållningen är en förbannad Butler.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu