Hunter Killer 2018

Action Thriller
Storbritannien
122 MIN
Engelska
Ryska
Hunter Killer poster

Synopsis

Den oprövade ubåtskapten Joe Glass söker i norra ishavet efter en amerikansk ubåt i nöd, när han upptäcker en hemlig militärkupp mot den ryska presidenten, något som hotar världsordningen. Med sitt och sin besättnings liv på spel måste de ta sig igenom fiendens vatten och samtidigt samarbeta med en Navy Seal-trupp för att rädda presidenten och stoppa ett nytt världskrig.
Ditt betyg
2.6 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hunter Killer
Biopremiär
11 januari 2019
DVD-premiär
27 maj 2019
Språk
Engelska, Ryska
Land
Storbritannien
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

8 januari 2019 | 15:30

Grabbig, hjärndöd ubåtsaction

Gerard Butler ska stoppa ett krig mellan USA och Ryssland i en film där båda presidenterna lyssnar på och bryr sig om folket. Trovärdigheten är alltså inte den bästa och långt ifrån filmens enda brist men den är trots allt inte den sämsta av sin sort.
Det finns något beundransvärt godhjärtat över en film där den amerikanska presidenten (en kvinnlig sådan dessutom, så man vet att det är fiktion) är sansad, lyssnar på folk och håller en sund distans till Ryssland medan ryska presidenten vill undvika krig och bryr sig om andra människor. Fint absolut men hjärtat på rätta stället gör ingen bra film, för det är ”Hunter Killer” inte.

Gerard Butler, träbocken vars agent verkar vara allergisk mot bra manus, spelar återigen en hård men rättvis ”man av folket”. I detta fall är han en ubåtskapten som älskar att hålla långa monologer om att göra det rätta varpå alla nickar gillande i bakgrunden. Vi vet redan att han är reko eftersom han skonar en söt rådjursfamilj i sin första scen. Nu ska han i alla fall hjälpa till att stoppa ett krig mellan USA och Ryssland som en rysk skurk (ja, vad väntade ni er?) kokat ihop. Varför vet man inte riktigt eftersom han är lika lövtunn som övriga rollfigurer.

Men detta är ju ingen film där någon förväntar sig mer än lite grabbig, hjärndöd action och visst, här finns en del tajt spänning i form av några intensiva ubåtssekvenser. Det blir aldrig särskilt tråkigt heller då man visserligen ganska ojämnt hoppar mellan ubåtar, Navy SEAL-killar som hoppar runt på torra land och svettiga befäl som stirrar på klockan i ett stort kontrollrum. Däremot överger man så småningom den effektiva spänningen för mer högljudda explosioner och eldstrider.

Det är en typisk film som inte är den sämsta av sin sort men fortfarande ganska kass. Den är full av skrattretande dialog som när Gary Oldman hojtar ”Now is no time to pussy around!”. Mycket dramatik känns forcerad och desperat, speciellt när den pampiga musiken påminner oss stup i kvarten. Och vi ska inte ens gå in på trovärdigheten… Inte bara det faktum att alla ryssar pratar bruten engelska med varandra utan även hur karaktärer beter sig i professionella situationer.

Slutligen är det väldigt tragiskt att se vår store Michael Nyqvist göra en av sina sista roller i den här skräprullen. Han spelar inte oväntat rysk kapten och ser helst ut att vilja vara någon annanstans. Vi får anta att Terence Malicks kommande ”Radegund” blir en mer respektabel svanesång för älskade Micke. Vila i frid.
| 8 januari 2019 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
3
Underhållande och spännande Actionfilm som håller sig från början till slut. Även Michael Nyqvist sista film innan han gick bort alldeles för tidigt. 3/5
Läs mer
3
Riktigt trevlig action-film med bra skådisar! Rekommenderas om man är sugen på spänning och är trött på superhjältar och annat skräp. Butler levererar som vanligt och Mikael Nyqvist gör sin sista roll :( Bara det sistnämnda gör filmen sevärd.
Läs mer
3
En rätt härlig actionfilm med action både under och ovanför ytan. Trots mycket green-screen och CGI-miljöer känns det ändå trovärdigt. Man får ha överseende med att de kör en ubåt som en rallybil men ändå. Butler är sådär härlig som bara han är och Nyqvist gör en riktigt bra roll som rysk kapten. Härlig musik och bra action.
Läs mer
Visa fler