Gary Oldman

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 21 mars 1958 New Cross, London, England

Biografi

Gary Leonard Oldman är en brittisk skådespelare, regissör och manusförfattare, född 21 mars 1958 i New Cross, Lewisham, London.

Oldman har bland annat spelat Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald, Sid Vicious, Sirius Black, kommissarie James Gordon och greve Dracula. Han spelade också skurken Zorg i Det femte elementet. Oldman Oscarsnominerades i kategorin bästa manliga huvudroll 2011 i sin roll som George Smiley i spionthrillern Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Som 16-åring hoppade han av skolan och fick jobb som affärsbiträde. Han var mycket intresserad av film och teater och blev en aktiv medlem av The Young Peoples Theatre i Greenwich. Under den tiden fick han ett stipendium för att gå på The Rose Bruford College of Speech and Drama i Kent. Han fick sin masterexamen i teaterkonst 1979 och fick därefter flera teater- och TV-roller. Han blev känd för sina intensiva rolltolkningar och närvaro och fick flera priser och utmärkelser. En av dessa tidiga filmroller var i Mike Leighs tv-film Meantime från 1983.

Hans stora internationella genombrott kom med rollen som Sid Vicious i filmen Sid & Nancy, som handlar om basisten i punkgruppen Sex Pistols. Han porträtterade Vicious självförbrännande liv präglat av droger och våld. När Oldman senare blev uppmärksammad av amerikanska regissörer blev han även känd för sin enastående förmåga att härma olika amerikanska dialekter. Något som han visat prov på i många filmer, både amerikanska och engelska.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler