Plane 2023

Action Thriller
USA
107 MIN
Engelska
Plane poster

Synopsis

Piloten Ray Torrance lyckas på ett heroiskt sätt landa ett svårt stormskadat flygplan på en avlägsen ö utanför Filippinerna. Snart befinner de sig i en laglös krigszon och blir snabbt måltavla för hänsynslösa terrorister som vill ta alla som gisslan. Det blir upp till Ray att lösa ytterligare en livsfarlig situation och föra passagerarna i säkerhet.
Ditt betyg
2.6 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

17 januari 2023 | 14:00

Gerard Butler ger allt för en stadig flygresa

Titeln skulle nog kunna anklagas för att vara oinspirerad och filmen i sig gör inte mycket för att bestrida det, men vad den gör är gjort med spänning och engagerade skådespelare.
Januari är inte riktigt känd för att innehålla några av Hollywoods största succéer. I flera år har en premiärdag på årets första månad varit som ett varningsskott att en viss film antagligen inte är något vidare.
 
Här har vi en löjlig premiss som enkelt kan hamna i papperskorgen, med Gerard Butler, vars träffsäkerhet med actionfilmer är nästan lika instabil som Liam Neeson och en titel så vag och lätt att missa att det är som om studion medvetet försökte dölja filmen. Koppla det till att ”Plane” släpps på biograferna i januari och är dömd att begravas djupt under James Camerons blånissar. Men trots allt så visar det sig att "Plane” faktiskt är stadig och mestadels underhållande.
 
Piloten Brodie Torrance (Gerard Butler) är bara en flygresa ifrån att kunna spendera nyår med sin dotter, något han säkerställer att han inte kommer missa. Men eftersom Torrance har huvudrollen i en actionfilm som heter "Plane", så är en stadig resa utan problem det sista man kan förvänta sig. Trots en våldsam storm lyckas Torrance landa ett svårt skadat flygplan på en avlägsen ö utanför Filippinerna. En ö som, av en slump, råkar vara en laglös krigszon där han och passagerarna snabbt blir måltavlor för hänsynslösa terrorister.
Regissören Jean-François Richet må inte vara en regissör med mycket stil eller personlighet, men han vet hur man håller en film i rörelse och hur man håller varje scen spännande. Han förstår att ”Plane” inte kan hålla sig till samma situation för länge utan dynamiker måste förändras tillräckligt ofta för att hålla publiken vid liv.
 
Gerard Butler, som även står som producent, tar rollen som Brodie Torrance så pass seriöst att det skulle kunna vara Shakespeare. En film som denna skulle ofta nöja sig med en säljbar skådespelare som bara är där för att betala av ett nytt bolån, men Butler är ett proffs som är där för att han faktiskt är investerad i filmen. Genom hans engagerade prestation går det att köpa att han är en vanlig person som nu kommer behöva vara en actionhjälte.
 
En annan standout är Mike Colter i rollen som Louis Gaspare, en dömd mördare som förflyttas från Singapore till Toronto - något som så klart ska ske på ett kommersiellt flygplan bland andra passagerare. Redan innan kraschlandningen och äventyret bland pirater på en laglös ö så lär flygbolagets rykte nog hamna i diket.
Det här kan låta som stora problem med storyns trovärdighet, men manuset är ofta skickligt nog att inte låta oss tänka på det för länge. ”Plane” lägger mer tid på alla realistiska krångligheter med att vara pilot vilket gör det enklare att köpa de galnare pusselbitarna som ibland passerar förbi. Vi vill ju trots allt att alla pusselbitar ska hamna på plats för annars finns det ingen film.
 
Det är inte förrän senare som ”Plane” börjar slarva för mycket med detaljerna. Problemlösningarna börjar bli lite enkla, och vissa hot börjar kännas mer som tillfälliga hinder. Men så klart så är det nästan omöjligt att skriva en logisk avslutning till en situation så överdriven som denna. Efter ett tag lär man bara acceptera att det är en fånig actionfilm som levererar allt den behöver.
 
Allt det här kanske låter mer som att sätta en guldstjärna på ett barns hemläxa än beröm lämpligt för en storfilm på 50 miljoner dollar, men ”Plane” låtsas aldrig vara något mer än vad det är. Det är en mestadels robust och underhållande resa med starka prestationer i centrum.
| 17 januari 2023 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Plane