Alex Proyas

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 23 september 1963 Egypt

Biografi

Alex Proyas är en regissör, manusförfattare och skådespelare som föddes 23 September 1963 i Egypten.

Alex föddes av grekiska föräldrar i Egypten, men när han var tre så flyttade familjen till Australien. Han började göra film när han var 10, och började sen på Australian Film Television and Radio School samtidigt som regissörskollegan Jane Campion, och Proyas hjälpte även Campion med två av hennes kortfilmer.

Proyas regidebut var "Spirits of the Air, Gremlins of the Clouds" (1989), som han även skrev. Proyas var inte nöjd med debuten så han började göra musikvideos till Sting, INXS och Crowded House.

1994 återvände han till film med "The Crow" och tyvärr överskuggades filmen av Brandon Lees tragiska och olycksaliga död under inspelningen. Men ändå blev den en succé och Proyas var het och blev erbjuden att göra "Casper" (1995), men valde att hoppa av projektet och tog fyra år ledigt.

1998 kom han tillbaka med den dystopiska "Dark City" och 2002 återvände han till Australien och gjorde "Garage Days". Två år senare återvände han till Hollywood för att göra "I, Robot" baserad på Isaac Asimovs historia med Will Smith i huvudrollen. 2009 gjorde han "Knowing" med Nicolas Cage.
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler