I, Robot 2004

Action Sci-Fi Thriller
USA
115 MIN
Engelska
I, Robot poster

Synopsis

År 2035. Robotar är programmerade att leva i perfekt harmoni med människan - de tvättar våra kläder, styr våra flygplan och passar våra barn. Det råder full tillit och robotarna styrs av tre lagar som hindrar dem från att skada människan. När en forskare på US Robotics mördas kallas detektiv Del Spooner in. Bevisen pekar på att en robot är inblandad i mordet. Nu tvingas Spooner och psykologen Susan Calvin in i en spännande kamp för hela mänsklighetens existens.
Ditt betyg
2.9 av 1,170 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Mordiska robotar i framtidsthriller

Platsen är Chicago och året 2035. Det är en värld där människoliknande robotar flitigt används som hushållshjälp. De går ut med din hund, lagar din mat, de gullar säkert till och med med din fru när du inte orkar. Som grunden i varje robots programmering finns tre lagar, som hindrar dem från att skada människor. När en viktig utvecklare på Amerikas största robotfabrik hittas mördad tror alla att det handlar om självmord, men polisen Del Spooney misstänker att en robot står bakom dödsfallet. Del är extremt skeptisk mot den tekniska utvecklingen, inte minst de robotar som snart finns i varje mans hem. Och det med all rätt…

”I, Robot” är löst baserad på en serie böcker av sci-fi-författaren Isaac Asimov. Robotlagarna känner du kanske igen från en annan filmatisering, dramat ”200-årsmannen” med Robin Williams. I ”I, Robot” har en annan lustigkurre huvudrollen, nämligen Will Smith. Jag är lite nyfiken på om Smith någonsin kan göra en seriös roll? Har inget emot honom annars, men Spooneys så kallade humor är inget vidare. Inte ens någon i filmen tycker han är rolig, och desto mindre publiken. Utöver det sköter han sig bra som actionhjälte, när han springer runt i sina antika skor (Converse All-Star, modell 2004 – pinsam produktplacering, någon?) och en puffra i handen, och leker Linda Hamilton med mordiska robotar.

”I, Robot” bjuder på enkelt och pedagogiskt upplagd action utan onödiga tillsatser. De goda robotarna är lätta att skilja från de onda, tack vare att de onda lyser det ilsket rött om. Som ljussvärden i ”Star Wars”, ni vet. Lite fler intriger och överraskningar i manuset skulle säkert inte skada. Däremot är jag tacksam över att man avstått från att försöka para ihop Smith och motspelerskan Bridget Moynahan i fåniga kärleksscener, som i så många andra filmer av den här sorten.

Specialeffekterna är välgjorda och trovärdiga, med endast ett undantag. I alla de scener där bakgrunden byts ut mot en dataanimerad, är det tydligt suddigt kring skådespelarna, speciellt vid håret. Jag blir lite konfunderad när man, med all ny teknik som användes för att skapa filmens effekter, misslyckas med just gamla hederliga bluescreen-scener. I övrigt är filmen snyggt förpackad, med tuff musik och inte minst en och annan hysterisk kameraflygning som får ”Matrix” bullettime-teknik att blekna (och ger troligen en och annan i publiken yrsel, men va f-n, it works for me!).

Älskar du bra action och schyssta effekter, och har redan sett ”Spider-Man 2”, ja då är ”I, Robot” det nästa självklara filmvalet för dig denna sommar. Det är inte lika bra som ”Minority Report” eller ”A.I.”, men inte heller lika kasst som ”Paycheck”. En snygg och grymt underhållande actionfilm, vilket räcker utmärkt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera I, Robot
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu