Svenska filmer 2016

11 Januari 2016 | 18:00

30 svenska filmer på väg 2016

Ulf Malmros och Pernilla August regisserar nytt, Zlatan talar ut, Bamse återvänder och Beck tar farväl. Så blir det svenska filmåret.

I morse presenterades vårens svenska biofilmer på Filmhuset i Stockholm. Det blir en dokumentär-stark vår, där bröderna Gerttens "Den unge Zlatan" tippas bli den stora publikmagneten.

Vi blickar fram längre än så och presenterar samtliga svenska filmer som hittills är klara för premiär (på bio, DVD eller digitalt) under 2016. Listan kommer att uppdateras löpande under året - bokmärk gärna om du gillar svensk film!

Beck - Gunvald (digitalt 1 januari)

Ett nytt och personligt fall för Martin Beck som involverar den gamle kollegan och vapendragaren Gunvald Larsson. Första av vårens fyra nya Beckfilmer finns sedan nyårsdagen att streama på C More. Släpps på dvd 21 mars.


Dokumentär. Regissören Erik Gandini undersöker den ”svenska teorin om kärlek” och varför Sverige är världens ensammaste land.


Martha & Niki (22 januari)

Dokumentär. Filmskaparen Tora Mårtens har följt de fantastiska hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos på vägen mot att bli världsmästare i street dance. 

Under pyramiden (5 februari)

Äventyrsthriller av Axel Petersén (”Avalon”). När konstgalleristen Katarinas pappa försvinner spårlöst börjar hon gräva i hans hemliga affärer men hamnar själv snart i fara. Med Stine Fischer Christensen och Johan Rabaeus.


Beck - Steinar (digitalt 6 februari)

Årets andra Beckfilm introducerar en ny norsk kollega, Steinar (spelad av ”Game of Thrones”- och ”Turist”-skådisen Kristofer Hivju). Streamingpremiär på C More. Släpps på dvd 18 april.

När molnen skingras (8 februari)

Dokumentär om Ulla Billquist, krigsårens mest berömda röst i Sverige. Men när hon tog sitt liv 38 år gammal tystades det ner. Lasse Zachrisson gör filmen om ett kvinnoöde som inte berättats tidigare. 


Animerat. Linda Hambäck regisserar, Mia Skäringer och Klara Zimmergren lånar ut röster till en animerad film fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker om livet, kärlek, hår, döden, skräck och bajs.


Den unge Zlatan (17 februari)

Dokumentärfilmare bröderna Magnus och Fredrik Gertten mötte fotbollslöftet Zlatan Ibrahimovic redan för femton år sedan, långt innan han blev ”Ibra” med hela världen. Nu visas materialet på bio.

Pojkarna (19 februari)

Fantasy/drama. Tre tjejer förvandlas till killar nattetid och får upptäcka världen ur ett helt nytt perspektiv. Av Alexandra-Therese Keining, som gjorde ”Kyss mig”.


Beck - Vid vägs ände (digitalt 5 mars)

Den tredje av vårens nya Beckfilmer, med Peter Haber och Kristofer Hivju i huvudrollerna. Streamingpremiär på C More. Beräknas på dvd i maj.

Den sista generationen? (6 mars)

Dokumentär. Petri Storlöpares film ger en inblick i vardagen hos en renskötarfamilj i Norrbotten. 

Granny’s Dancing on the Table (8 mars)

Drama med Blanca Engström (”Flickan”) och Lennart Jähkel. Eini växer upp med sin pappa isolerad från övriga samhället. Den våldsamme fadern har övertygat henne om att världen är en ond plats.

Paradissviten (11 mars)

Drama. Svensk-holländsk samproduktion som skickades in som Hollands Oscarsbidrag 2015. Sex livsöden vävs samman, med bland andra Magnus Krepper och Eva Röse i rollerna.

Yarden (11 mars)

Drama. Måns Månsson regisserar fritt efter Kristian Lundbergs roman. En författare inser att han hamnat djupt ner i en skuldfälla. För att lösa sin situation tvingas han ta det föga glamourösa jobbet som timanställd i Malmö hamn.Say Something! (18 mars)

Beskrivs som en syster-dokumentär till fjolårets ”My Life My Lasson” (som nominerats till en Guldbagge). Åsa Ekman har följt Isabell och hennes mamma som kämpar med att förstå och förlåta varandra.

Beck - Sista dagen (digitalt 2 april)

Jörgen Bergmark regisserar vad som kan bli den sista Martin Beck-filmen någonsin. Peter Haber och Kristofer Hivju löser nya mord och tackar för sig med premiär på C More. Beräknas på dvd i juni.


Drama av Suzanne Osten. En ensamstående och psykotisk mamma låser in sig i en lägenhet tillsammans med sin dotter. 

Hotellet (i vår)

Dokumentär av Kristian Petri. Under tio år har regissören samlat på sig material, och skapar här en personlig betraktelse över hotellets roll och betydelse.MonaLisa Story (i vår)

Dokumentär. Filmskaparen Jessica Nettelbladt möter Monalisa som förlorade sin familj när depressionen och drogerna tog över hennes liv. 

Sophelikoptern (i vår)

En roadmovie på romani av Jonas Selberg Augustsén. Tre personer ska leverera en gammal väggklocka till sin mormor. 

Den allvarsamma leken (9 september)

Drama. Pernilla August filmatiserar Hjalmar Söderbergs klassiker om förbjuden kärlek i Sverige kring 1900-talets början. Med Sverrir Gudnason och Liv Mjönes.


Upp i det blå (oktober)

Rymdkomedi för barn med Adam Lundgren, Ida Engvoll och ett gäng egensinniga figurer från ”Allram Eest”-skaparen Petter Lennstrand. 


Ulf Malmros nya film följer 22-åriga Svante, som reser i tiden från år 1973 till 2015. 


Christine Meltzer och Björn Kjellman spelar paret som inser att det är dags att gå skilda vägar. Biopremiär troligen kring jul.


Animerat. På juldagen kommer uppföljaren till en av de mest framgångsrika svenska barnfilmerna på länge: ”Bamse och Tjuvstaden”.Thriller på flickpensionat där mobbning får allvarliga konsekvenser. Daniel di Grados novellfilm, som sändes på SVT sommaren 2015, har klippts om till långfilm. Med bland andra Felice Jankell och Molly Nutley.

Flickan som räddade mitt liv

Dokumentär. Hogir Hirori lämnade sin gravida fru i Sverige för att åka till hemlandet och skildra människorna som flyr från IS.


I Remember When I Die

Dokumentär av Maria Bäck, som med en konstnärlig blick utforskar existensiella frågor om livet och döden.


Familjefilm. Ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn. Regi: Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne.

Speglingar

Dokumentär. Sara Broos (”För dig naken”) berättar om relationen till sin mamma, konstnären Karin Broos. 


Fredrik Hillers zombiefilm är med på den här listan för kanske femte året i rad. Vi håller tummarna för att det länge fördröjda skräckdramat blir klart i år.

Som vanligt - många fler titlar kommer att tillkomma, och alla premiärdatum kan ändras.

Vilka av filmerna ovan ser ni mest fram emot?