The Swedish Theory of Love 2015

Dokumentär
Sverige
76 MIN
Svenska
Engelska
The Swedish Theory of Love poster

Synopsis

Våren 1972 samlas en grupp politiker för att skapa en ny vision för Sveriges framtid. Man beslutar att med hjälp av ett antal nya institutioner försöka skapa "Ett samhälle av oberoende individer". Fyrtio år senare undersöker denna dokumentär resultatet.
Ditt betyg
2.7 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Swedish Theory of Love
Biopremiär
8 januari 2016
DVD-premiär
16 maj 2016
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

15 november 2015 | 10:00

Smart och kul om den ensamme svensken

1972 skrevs ett manifest för att svensken skulle blir oberoende av andra medborgare. Idag dör människor i ensamhet och hittas först veckor senare. Erik Gandini har med intelligens och humor skildrat den ensamma svenskens strävan efter självständighet.
Vad definierar en svensk? Svaret är nog väldigt olika beroende på om man är svensk eller inte. Vi har nog mer självdistans än vad vi är patriotiska (med undantag för vissa högerextrema…) men att vi är ett mer självständigt och jämställt samhälle än många andra kan nog de flesta hålla med om. Men har denna strävan efter individualitet gått för långt?

Det är frågan dokumentärfilmaren Erik Gandini (”Videocrazy”, ”Gitmo”) ställer i den här lika underhållande som fascinerande skildringen av svenskhet och vår psykiska hälsa. Den grundar sig i det manifest en grupp politiker skrev våren 1972 då man ville utmana traditonella samhällsstrukturer och skapa sig en framtidsvision där ingen medborgare skulle vara beroende av någon annan.

Klipp till nutid. Hur mår svensken idag? Är ensam verkligen stark? Vi följer en rad olika personer. Kvinnan som vill skaffa barn utan en partner, socialarbetarna som letar upp närstående till de alltför många som avlider i tystnad och ensamhet, kvinnan som i en liten by håller svenskakurser för invandrare, frisinnade hippies som håller kärleksträffar i skogen, läkaren som skaffat sig ett nytt, annorlunda liv i ett u-land.

Det är alla intressanta perspektiv som Gandini fångat in för att knyta ihop säcken. Med ett så brett ämne så är huvudpersonerna långt ifrån självklara och länken emellan dem kan ibland kännas långsökta eller till och med slumpmässiga. Men bilden blir tydlig, eller åtminstone så tydlig som man vill. Svensken görs inte narr av men målas heller inte upp som ett offer. Det är mer en djupdykning i behovet av att vara självständig och vad det innebär.

Filmen är nästan helt befriad från stela, tillgjorda intervjuer. Vi får träffa personer som alla bidrar med sin syn på filmens tema. Gandini hade lätt kunnat göra många till billiga poänger, som dessa skogs-hippies med sin frigjorda kärlek eller läkaren som använder sig av gammalt skräp som verktyg i sitt arbete. Men alla har de i sin stundtals flummiga uppenbarelse en poäng.

Det är en extremt tänkvärd och intelligent film som gärna kunnat vara längre - till och med som mini-serie. Men förhoppningsvis får vi en uppföljare, om det så är om 40 år. Då skulle den vara en av de mest motiverade någonsin. Så länge får vi nöja oss med den här godbiten som bör ha något att erbjuda de flesta, vare sig du är en hippie med kärlek till alla eller någon som trivs i stillsamma ensamhet.
| 15 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Årets första biofilm blev dokumentären om hur Sverige är välfärdslandet som har mest individualister och ensammaste människor i hela världen?!!! Den reform som startades på 70-talet för att göra alla i hushållet till egna individer, ingen vuxen skulle behöva vara medberoende av en annan, alla ska ha lika rätt till samma lön oavsett kön. Fin tanke men istället har det individualiserat hela vårt samhälle att vi glömt att vi tillhör ett samhälle. Vi har förlorat kontakten mellan generationer, våra grannar till och med våra vänner då vi sitter ensamma i våra lägenheter som betalas på autogiro och chattar med de vänner som stryker oss medhårs på FB, kvinnor behöver inte ens män längre utan kan fortplantera sig via inseminering, ingen saknar dig, tills du börjar lukta ut till grannarna eller brevbäraren. Min värsta mardröm, men en statistisk verklighet då Sverige är det land som ligger mest pyrt till på listan av ALLA länder i världen..det är väldigt skrämmande...;( Skrämmande uppvaknande blir en godkänd trea... Av: Erik Gandini AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu