Alena 2015

Drama Skräck Thriller
Sverige
83 MIN
Svenska
Alena poster

Synopsis

Alenas liv är långt ifrån enkelt och det blir inte bättre när hon börjar på internatskolan Ekensberg. Hennes liv utvecklas till ett rent helvete när hon trakasseras av de snobbiga tjejerna från lacrosselaget med gängledaren Filippa  i spetsen. Alenas bästa vän, Josefin, vägrar dock låta henne ta mer skit. Om inte, så kommer Josefin att rycka in, något som kan få ödesdigra konsekvenser för alla.
Ditt betyg
2.4 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

30 oktober 2015 | 11:30

Något helt nytt inom svensk film

Mobbarna på en snobbig internatskola utser den nya enstöringen till sitt offer, ovetandes om hennes mörka hemligheter… Ett slags häftigt hopkok av ”Ondskan”, ”Carrie” och ”Mean Girls” - med en lesbisk kärlekshistoria. Stämningsfull, välspelad och klart sevärd.
Skräckgenren är med några få (mestadels skämmiga) undantag icke-existerande i vårt svenska filmutbud. Detsamma gäller filmer med lesbiska teman - den första svenska filmen om kvinnlig (vuxen) kärlek kom trots allt först 2011! Det är därför man gärna välkomnar ”Alena” med öppna armar och nyfikna ögon. Det är ju trots allt rätt sällan man ser något som är… ja, banbrytande. En svensk skräckthriller och lesbisk kärlekshistoria i ett!

Den bygger på, för de som missat, en kortfilm som visades på SVT i somras och nu blivit långfilm med samma regissör och skådespelare. Handlingen kretsar kring titelpersonen (Amalia Holm), en tonårig enstöring som börjar på en snobbig internatskola vars innegäng utser henne till hackkyckling. Alena vågar inte stå upp mot sina plågoandar men bästa vännen Josefin är dock mer hårdhudad…

Samtidigt som ”Alena” lutar sig mot flera kultfilmer inom genren (”Carrie” och ”Martyrs” för att nämna några) så är det något helt nytt inom svensk film. En rysare som lyckas kombinera psykologi med våld. En tonårsfilm där karaktärerna är mer än platta karikatyrer (och den enda manliga rollfiguren är en mesig lärare). Samt en lesbisk romans som får vara just det, utan några ”men” eller ”och”.

Twistarna är kanske inte de mest originella men där filmen brister i fantasi kompenserar man med en medryckande stämning. Långfilmsdebuterande regissören Daniel di Grado skildrar den stela internatskolans kalla korridorer iskallt på samma sätt som han förmedlar värmen och den blomstrande kärleken mellan Alena och hennes beundrare Fabienne (Felice Jankell). Han får också god draghälp av skådespelarna. Holm är ett riktigt fynd i huvudrollen och förmänskligar en slags modern version av Sissy Spacek i ”Carrie” med sin naiva blick och inre demoner. Jankell (som tidigare imponerat i både ”Unga Sophie Bell” och ”Från djupet av mitt hjärta”) är lika bra hon.

Den enda riktigt svaga länken är Molly Nutleys genomonda mobbar-brat. Trots små försök att förmänskliga henne så förblir hon med sina två sidekicks en endimensionellt elak gängledare av typen Rachel McAdams i ”Mean Girls”. Att Nutley saknar rätt pondus och djup för rollen gör inte saken bättre.

"Alena" är inte en helgjuten men klart sevärd och spännande film som med sin osvenska internatmiljö (samt lacrossematcher) läckert pendlar mellan en tung verklighet och svindlande fantasi. Vissa lär kalla den en svensk ”Ondskan”. Jag vill kalla den ”Sveriges första lesbiska skräckthriller” - bara det gör den värd en titt, och då är det ändå en bra film.
| 30 oktober 2015 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Första svenska highschool skräckisen?? Hmm lika skumt som det lät var självklart filmen. Att den redan bortskämda brat ungen Molly Nutley spelar den coola tjejen Filippa som mobbar allt och alla gör inte saken bättre, hon borde ha nailat denna roll då hon bara behövde spela sig själv, men istället blir det krystad och inte speciellt trovärdigt. Men huvudrollen spelas av Alena (Amalia Holm) som kommer till internatskolan från hell för att få en nystart efter att hennes bästis tagit livet av sig på den förra skolan. Att passa in är inte så lätt när Filippa motarbetar henne hela tiden och hennes döda bästis kommer på besök hela tiden.... Hade tänkt hoppa denna filmen, men en bekant påstod att det var så grymma specialeffekter i filmen att man skulle se den bara därför?!!! Får nog ta ett snack med honom om han kallar detta specialeffekter? Nej skräckfilm my as, en svag tvåa blir betyget och då är jag snäll!! Cast:Felice Jankell, Rebecca Nyman, Malin Persson mfl.. aa
Läs mer