Beck - Sista dagen 2016

Deckare Thriller
Sverige
90 MIN
Svenska
Beck - Sista dagen poster

Synopsis

Två trafikpoliser försöker stoppa en bil som kört för fort under ett stilla morgonpass. När bilen till slut stannar skjuter föraren kallblodigt ihjäl en av poliserna. Sommarens första dag blir lång för Beck-gruppen, då mördaren har fler offer på sin lista.
Ditt betyg
3.1 av 412 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beck - Sista dagen (Beck 34)
DVD-premiär
20 juni 2016
Digitalpremiär
1 april 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Helena Sandberg

31 mars 2016 | 23:00

Martin Beck gör sista dagen på jobbet?

Så här med facit i hand kan vi konstatera att en Beck-säsong går fort, och även om de fyra avsnitten gett varierande utslag på min nöjdhetsmätare är en sak säker: vi har i alla fall blivit chockade flera gånger om  - folk dör, norrmän kallas in, skelett i garderoben och vad blir grejen i sista filmen? Förlåt, ”Sista dagen” (på jobbet)?
Efter att ha slagit publikrekord för streaming och tv-tittande på C More hela våren är nu svenskarnas favoritpolis genom tiderna tillbaka i Beck numero 34: ”Sista dagen”. Årets säsong - som i mitt tycke började helt ok för att sedan bli något sämre och sedermera absolut sämst - avslutas med vad som relativt sett skulle kunna liknas vid bravur.

I kölvattnet av att den tidigare polischefen Klas i förra avsnittet flydde med svansen mellan benen kommer det en ny chef och den sen länge trötte Martin Beck funderar på sin framtid som polis. Såklart ställs gänget samtidigt inför ett svårlöst fall: två trafikpoliser ska ta fast en fortkörare och det slutar med att en av dem blir ihjälskjuten av brottslingen. Gärningsmannen har dock fler offer i åtanke vilket utlöser rikslarm med vår Beck-grupp som leder utredningen.

Det låter som en torftig story men den Breivik-inspirerade handlingen är den mest tilltalande under innevarande säsong. Det är fortfarande lika spännande och utmanande att se om det går att höra vad Steinar säger och Kristofer Hivju är ju jätterolig som skojfriske men på något vänster konstant allvarlige Steinar. I rollen som avsnittets elaking ser vi Simon J. Berger (”Call Girl” och ”Jönssonligan - Den perfekta stöten”) som med små ansiktsuttryck fångar både humor och tragedi med sin karaktär.

Men det händer något mer i Beck säsong 2016 avsnitt fyra… något kittlande: Istället för att vara lillebror till USA-producerade klipphysteriska deckare litar regissören på att Beck är Beck och drar ner tempot, låter karaktärerna vara dem de är och över-axeln-intervjuerna i förhörsrummen är i jämförelse med de tidigare tre filmerna nästan obefintliga. 

Som vanligt byggs avsnittets teman ihop med bildspråket – den här gången sexuella trakasserier - där kameran får säga det som inte sägs i dialogen. Samspelet mellan berättandet i bild och ljud blir då mysigt ögongodis. Manuset har ju fortfarande en och annan ”jamen-kom-igen-stund” (till exempel att Steinar inte skulle veta var sin egen dotter befinner sig på skolavslutningen när hon dessutom varit väldigt angelägen att han ska komma dit), men med de positiva aspekterna i åtanke kan de komma undan de förvisso onödiga och fåniga hålen med en blinkning.

Trots titeln tror inte jag det finns någon risk att ”Beck” i framtiden byter namn till ”Steinar”. Publikrekordet gör nog att vi snart ser de där 23 nya avsnitten med brottsbekämparna, vad tror ni?
| 31 mars 2016 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Något mer drag i denna än föregångarna i denna säsong. Men fortfarande inte särskilt bra. 2+/5 (5/10)
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu