Beck - Steinar 2016

Deckare Thriller
Sverige
90 MIN
Svenska
Beck - Steinar poster

Synopsis

I resterna av en husvagnsbrand på en nedgången camping påträffas en oidentifierad kropp. Ägaren saknas, men är det verkligen hon som är offret? Och vilken roll spelar den så kallade grannsamverkan i det närliggande villaområdet? Polischefen Klas Fredén väljer, över Martin Becks huvud, att rekrytera den karismatiske, norske mordutredaren Steinar Hovland. Den nykomponerade Beck-gruppen står inför en infekterad maktkamp och Martin kämpar för att hitta tillbaka till sitt gamla jag.
Ditt betyg
3.1 av 381 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beck 32 - Steinar
DVD-premiär
18 april 2016
Digitalpremiär
6 februari 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Helena Sandberg

5 februari 2016 | 10:00

Klichéernas mästare är tillbaka igen

Gunvald har lämnat Beck-världen och både vi i publiken och kriminalteamet får nu bekanta sig med hans ersättare vare sig vi är redo eller inte: Steinar är en norsk höjdarpolis som är vän med alla och tar fast skurkar på löpande band. Men visst är han lite lik Gunvald ändå?
I andra avsnittet av vårens Beck-säsong rekryterar polischefen Klas Fredén (Jonas Karlsson) över Martin Becks (Peter Haber) huvud, en whisky-rösts-viskande viking med rött tomteskägg. 

Steinar (spelas av Guldbagge-belönade Kristofer Hivju) kastar karismatiskt ur sig ironiska kommentarer och blir en schysst comic-relief i både handlingen i filmen och för oss i publiken. Tänk en korsning mellan Ole Bramserud och Magnum P.I  - vi som fortfarande återhämtar oss efter Gunvald-chocken behöver det. Naturligtvis blir det revirkissande och maktkamp de två erfarna poliserna emellan och Martin får kämpa för att behålla jaget. Mitt emellan står polischefen Klas som här förmodligen oavsiktligt står för en stor portion humor genom överspel och tafflig dialog. 

Samtidigt som Steinar gör entré, påträffas en oidentifierad kropp i resterna av en husvagnsbrand i en nedgången camping. Ägaren till husvagnen saknas – kan det vara hon som är offret? Beck och hans team får ta sig an helgonlika pingstvänner, en bekymrad tonåring med ett präktigt kommunalråd till mamma och en vardagshjälte i lokala grannsamverkansgruppen som gärna föregår polisen i deras arbete. I rollen som socialarbete dyker en knappt igenkännbar gammal svensk skådespelaridol upp i form av Göran Gillinger. 

Fotot är precis som i "Beck - Gunvald" oklanderligt, däremot är jag tveksam till resten. Jag hajar att TV-kriminalare görs för att gemene man hemma i stugorna ska känna sig smarta, men det måste finns någon grundnivå för hur förutsägbar en film får vara? I nuläget har i alla fall Beck nu officiellt världsrekordet för hur mycket klichéer som går att få in på 90-minuter: Att det sällan skådats mindre subtilt kroppsspråk hos skådespelarna med helt orealistiska ögonrullningar som bara skriker "JAG LJUGER" i kombination med ett stundtals plågsamt manus är största orsaken. Eller när Martin Beck i kölvattnet av Gunvalds bortgång sitter på sängkanten och stoppar in sin Propavan (sömnpiller) i munnen följt av ett glas vatten tänker jag: ”slänger han huvudet bakåt nu så avlider jag”. Varpå Martin Beck slänger huvudet bakåt. Ridå.

Jag överlever, men det är nätt och jämt. Effekten av Mårten Klingbergs uttjatade bildspråk där 90% består av växelbilder av talande huvuden (shot-reverse-shot - ofta med en liten suddig axel i bild) vid förhör gör att jag gäspar mest hela tiden. Parallellt är det svårt att köpa att karaktärer kniper ihop munnen rejält första förhöret och sen berättar lite väl lättvindigt vid andra förhöret. 

Hur kliché och ytlig filmen är ändå, har den som Beck ofta har intressanta teman. Här är det fokus på skuld i relationen mellan förälder och barn i kontrast till polis-offer förhållandet. Peter Haber och resten av skådespelarna i hans team, nu även inklusive Kristofer Hivju, gör att "Steinar" kan ha viss mysfaktor om den råkar dyka upp på TV. Men jag känner ingen längtan att gå hem efter jobbet och få ”gotta mig” i det här kriminalavsnittet.
| 5 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Extremt trött film utan spänning eller action. Beck har redan gett upp, däremot hade Steinar några roliga oneliners. 2-/5 (3/10)
Läs mer
2
JMY
Lite nytt men samma problem! Efter att Gunvald Larsson tackat för sig i förra filmen får vi nu möta en ny polis i Beckgruppen. Det har länge behövts en rejäl make over för Beckfilmerna men istället har alla filmer följt den slitna mallen. Gunvald har dragit one liners och skallat fyllon medan Beck sett bekymrad ut och haft några udda samtal med sin granne. Nu har filmskaparna tagit till knepet att introducera en ny karaktär som man baserat på en figur som har sitt ursprung i böckerna om Martin Beck. Figuren må heta Steinar Hovland men är egentligen Lennart Kollberg med rött skägg och norsk brytning. Detta skapar en ny dynamik och det lyfter filmen. Tyvärr drar den ointressanta storyn ner filmen till den vanliga tv-deckarnivån igen. Vi har sett det minst 30 gånger förut. Slutet är nära för Beck och det är verkligen dags att hänga upp revolvern och stödkragen. Se den: Om du vill ha mer av samma sak som förut och denna gång med en skäggig norrman som ersatt Gunvald. Undvik den: Om du vill se en riktigt givande thriller som erbjuder dig något nytt.
Läs mer
3
Efter att Beck-"filmerna" blivit någon slags tv-serie med trötta mordfall och en extremt trött Herr Beck själv så är Steinar ett klart lyft. Hans röda uppenbarelse får mig att darra till lite av lusta :-) Han lyfter filmen och jag längtar för första gången efter nästa Beck.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu