Den unge Zlatan 2015

Dokumentär Sport
Sverige
95 MIN
Svenska
Engelska
Den unge Zlatan poster

Synopsis

Dokumentär om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.
Ditt betyg
2.9 av 116 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Den unge Zlatan (Becoming Zlatan)
Biopremiär
17 februari 2016
DVD-premiär
7 juni 2016
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Distributör
WG Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

26 januari 2016 | 11:00

Godis för Zlatanister

"Den unge Zlatan" är fylld av underbara små ögonblick från Zlatans karriär, och för fotbollsfans i allmänhet och Zlatan-fans i synnerhet är det en dokumentär man inte bör missa. Filmens problem ligger i strukturen snarare än innehållet.
Bröderna Gerttens gamla dokumentär "Blådårar 2 - Vägen tillbaka" fångade Zlatan precis när han var på gränsen till genombrottet. Som av en slump lyckades de rikta kamerorna mot Rosengårds-sonen i exakt rätt ögonblick, och kunde sedan följa honom på nära håll ända fram tills att han såldes till holländska storklubben Ajax för rekordsumman 80 miljoner kronor. 

"Den unge Zlatan" består av en mix av material som klipptes bort då, och en hel del nyinspelade intervjuer, och innehåller därmed en massa olika episoder som aldrig någonsin setts på film tidigare. Zlatan kaxar, Zlatan trollar med bollen, Hasse Mattisson är återigen sur på uppmärksamheten som Zlatan får, Zlatan umgås med sin flickvän men börjar känna smaken av kändisskapet. 

För Zlatan-fans är filmen en guldgruva av små ögonblick vi inte fått se förr, och det blir ofta rätt roligt. När den stackars Djurgårdsbacken berättar om hur han tänkte: "Gå inte bort dig. Gå inte bort dig!" när Zlatan kom dundrande i en match mellan Malmö och Djurgården, varpå bilder på hur Zlatan fullständigt defilerar backen i fråga och gör mål varvas med backens tomma ögon, blir det rätt komiskt.

Jag gillar också att filmen inte förskönar Zlatan för mycket. Visst, det är ett i stora drag beundrande porträtt vi får se, men det är långt ifrån lika störande insmickrande som den där dokumentären som visades på Kanal 5 för några år sedan var. Här får vi se stjärnan i med- och motgångar och på ett lite ärligare sätt se hur den unge trulige mannen lär sig hantera livet som fotbollsidol.

Det jag tycker att "Den unge Zlatan" gör mindre bra ligger i hur den är strukturerad. Den är nämligen inte särskilt strukturerad överhuvudtaget. Det är svårt att få något grepp på var vi är, och vart vi är på väg, och det känns ibland som att regissörerna bara plockat massa russin ur en stor Zlatan-kaka och sedan slängt ihop dem i en tallrik fotbolls-fil utan någon större tanke på ett övergripande narrativ. Det gör att jag tvivlar på att någon som inte är så intresserad av varken fotboll eller Zlatan kommer att få någon större behållning av filmen, och av att få se Zlatan förnedra en journalist till, eller göra ännu ett snyggt mål i någon match i holländska ligan. Dessutom hade det varit extremt kul att få höra den nutida Zlatan kommentera den dåtida Zlatan, men huvudpersonen medverkar inte på något sätt den här gången. Det är arkivmaterial och intervjuer med en del gamla tränare och lagkamrater som gäller här.

Så för att summera; om du vet med dig att du är ointresserad av ämnet så kan du gott skippa filmen utan dåligt samvete, men gillar du fotboll och Zlatan, och helst i kombination så bör du verkligen inte missa "Den unge Zlatan". 
| 26 januari 2016 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Den unge Zlatan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu