Den unge Zlatan (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dokumentär om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEN UNGE ZLATAN

Godis för Zlatanister
"Den unge Zlatan" är fylld av underbara små ögonblick från Zlatans karriär, och för fotbollsfans i allmänhet och Zlatan-fans i synnerhet är det en dokumentär man inte bör missa. Filmens problem ligger i strukturen snarare än innehållet.
Bröderna Gerttens gamla dokumentär "Blådårar 2 - Vägen tillbaka" fångade Zlatan precis när han var på gränsen till genombrottet. Som av en slump lyckades de rikta kamerorna mot Rosengårds-sonen i exakt rätt ögonblick, och kunde sedan följa honom på nära håll ända fram tills att han såldes till holländska storklubben Ajax för rekordsumman 80 miljoner kronor. 

"Den unge Zlatan" består av en mix av material som klipptes bort då, och en hel del nyinspelade intervjuer, och innehåller därmed en massa olika episoder som aldrig någonsin setts på film tidigare. Zlatan kaxar, Zlatan trollar med bollen, Hasse Mattisson är återigen sur på uppmärksamheten som Zlatan får, Zlatan umgås med sin flickvän men börjar känna smaken av kändisskapet. 

För Zlatan-fans är filmen en guldgruva av små ögonblick vi inte fått se förr, och det blir ofta rätt roligt. När den stackars Djurgårdsbacken berättar om hur han tänkte: "Gå inte bort dig. Gå inte bort dig!" när Zlatan kom dundrande i en match mellan Malmö och Djurgården, varpå bilder på hur Zlatan fullständigt defilerar backen i fråga och gör mål varvas med backens tomma ögon, blir det rätt komiskt.

Jag gillar också att filmen inte förskönar Zlatan för mycket. Visst, det är ett i stora drag beundrande porträtt vi får se, men det är långt ifrån lika störande insmickrande som den där dokumentären som visades på Kanal 5 för några år sedan var. Här får vi se stjärnan i med- och motgångar och på ett lite ärligare sätt se hur den unge trulige mannen lär sig hantera livet som fotbollsidol.

Det jag tycker att "Den unge Zlatan" gör mindre bra ligger i hur den är strukturerad. Den är nämligen inte särskilt strukturerad överhuvudtaget. Det är svårt att få något grepp på var vi är, och vart vi är på väg, och det känns ibland som att regissörerna bara plockat massa russin ur en stor Zlatan-kaka och sedan slängt ihop dem i en tallrik fotbolls-fil utan någon större tanke på ett övergripande narrativ. Det gör att jag tvivlar på att någon som inte är så intresserad av varken fotboll eller Zlatan kommer att få någon större behållning av filmen, och av att få se Zlatan förnedra en journalist till, eller göra ännu ett snyggt mål i någon match i holländska ligan. Dessutom hade det varit extremt kul att få höra den nutida Zlatan kommentera den dåtida Zlatan, men huvudpersonen medverkar inte på något sätt den här gången. Det är arkivmaterial och intervjuer med en del gamla tränare och lagkamrater som gäller här.

Så för att summera; om du vet med dig att du är ointresserad av ämnet så kan du gott skippa filmen utan dåligt samvete, men gillar du fotboll och Zlatan, och helst i kombination så bör du verkligen inte missa "Den unge Zlatan". 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Onge
Gick att se då den sportmässiga delen är intressant. Dock kände jag inte till att huvudpersonen redan som tonåring var så arrogant, ej spelade för laget. Ja ett riktigt svin helt enkelt.
2/5
Voldo
För mycket malplacerad skräpmusik. Annars bra.
Sky Keith
Jag gillar inte fotboll och är så långt ifrån rätt målgrupp (no pun intended) som man kan tänka sig. Men  jag blev fascinerad av trailern och jag gillar biografier och dokumentärer, oavsett ämne. Och filmen var bra. Mycket bra t.o.m, om en fotbollskilles personliga och professionella resa.  Betyget blir 4 starka av 5.

Veckans populära filmer

Visa fler