Flickan, mamman och demonerna 2016

Drama Thriller
Sverige
90 MIN
Svenska
Flickan, mamman och demonerna poster

Synopsis

I en lägenhet låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter. Här är det nämligen demonerna som styr. Men demonerna som mamman talar med, kan Ti vare sig höra eller se. Situationen blir farlig när demonerna tar över hela Siris värld. Det är som att hon själv har förvandlats till en demon. Så för att överleva tar Ti till sin fantasi och beslutar sig för att besegra mammans demoner.
Ditt betyg
3.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Flickan, mamman och demonerna
Biopremiär
15 april 2016
DVD-premiär
26 september 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

9 april 2016 | 15:30

Otäckt och viktigt om psyksjuk mamma

Så fick Suzanne Osten rätt mot statens Medieråd, och ”Flickan, mamman och demonerna” slipper femtonårsgränsen. Det ska vi vara tacksamma för. Denna otäcka och samtidigt ömsinta berättelse förtjänar att stötas och blötas även av dem som inte riktigt hunnit bli tonåringar ännu.
Antingen tillskriver man barn tillräckligt mycket intelligens för att kunna ta sig an tuffa ämnen, eller så gör vi vårt bästa för att linda in tillvaron i bomull. 

Jag har själv undervisat elva- och tolvåringar och jag skulle inte tveka en sekund att ta med dem till biografen. Det är heller inte de mer traditionella skräckfilmsgreppen – ett läskigt ansikte i ett skåp där, ett gapande rött hål i kinden där – som skrämmer i ”Flickan, mamman och demonerna”. Den svårt schizofrena mamman Siris vanvård av dottern Ti skakar däremot om på riktigt. Medan mamman hallucinerar och intrigerar i ett psykotiskt rus får den lilla flickan gå till skolan utan frukost och iklädd sin nedsmutsade karatedräkt. När klasskamraterna anmärker på att hon luktar kiss hamnar hon givetvis i slagsmål. 

Ti har fått lära sig att vem som helst kan vara en demon, och att hennes mamma när som helst kan explodera i vredesutbrott. På barnets sätt är hon lojal och uppmuntrande mot sin mor, utan att ha någon annan att prata med. Det är hjärtskärande att titta på.

Demonerna själva representeras av en skara vitsminkande, grimaserande skådespelare som manipulerar, hotar och plågar Siri med olika upptåg. En del av de scenerna fungerar bra, medan andra blir snudd på löjeväckande. Ett par övriga skådespelarinsatser är också märkvärdigt träiga, möjligtvis för att förstärka känslan av en oförstående vuxenvärld som inte reagerar på Tis uppenbara nöd. Det får mest som konsekvens att Maria Sundboms och Esther Quigleys (mor och dotter även i verkligheten) insatser framför kameran lyser ännu starkare. 

Suzanne Ostens mardrömskildring är smått unik i barn- och ungdomsgenren eftersom den inte kompromissar en tum med sitt svåra ämne.  Att se ”Flickan, Mamman och Demonerna” som en renodlad skräckfilm är dock att göra alla inblandade parter en björntjänst. Den verkliga skräcken ligger snarare i insikten att mängder av barn lever med föräldrar som inte är i stånd att ta hand vare sig om sig själva eller dem. På film går det alldeles utmärkt att tala om psykisk sjukdom – förhoppningsvis blir vi bättre på det i verkligheten också. 
| 9 april 2016 15:30 |