Hotellet 2016

Dokumentär
Sverige
82 MIN
Svenska
Hotellet poster

Synopsis

När det första hotellet skapades var det som skydd för väder och vind. Trötta resenärer kunde vila ut. Men det var också en plats för sagor och berättelser. I tio år har Kristian Petri samlat material till denna film. Här förekommer både döda och levande hotellgäster. Filmen Hotellet är den sista delen i en trilogi om resandet. De första två var Atlanten och Fyren. Hotellet är ett annorlunda tillfälligt hem. Det kan fungera som tillflyktsort, återvändsgränd, slott, mardröm, skapande rum.
Ditt betyg
2.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hotellet
Biopremiär
29 april 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

27 april 2016 | 22:00

Lågmält och repetitivt om främmande rum

Kristian Petris dokumentärfilm om hotellet som fenomen är en behaglig men småsömnig meditation som nätt och jämnt fyller ut sin anspråkslösa speltid.
Petris dokumentär utgör den sista delen i en trilogi med resandet som övergripande tema; före ”Hotellet” kom ”Atlanten” och ”Fyren”. Här är alltså det tillfälliga hemmet i centrum, och efter en kort bakgrundslektion om hotellets historia guidar Petris berättarröst oss till en mängd etablissemang som alla har inhyst regissören vid ett eller annat tillfälle. 

Han berättar om anrika japanska värdshus som har gått i arv i generationer och om skrytbyggen där hollywoodstjärnor har överdoserat. Lars Norén, Åsne Seierstad och andra framstående kulturpersonligheter reflekterar över det märkliga tillstånd av limbo som kan infinna sig i hotellsviten – om hotellet som tillflyktsort, skapande eller stängt rum, som himmel och helvete. 

En före detta matador förklarar nostalgins tjusning på ett legendariskt hotell för tjurfäktare i Madrid. Stellan Skarsgård berättar varför han har ett särskilt hotell inskrivet i kontraktet för varje film han gör i Los Angeles. Hela tiden sörjs en tid eller ett tillstånd som har försvunnit, men denna sorg känns sökt och väl tacksam för regissören att söka tillflykt till.

Filmen ramas in av berättelsen om Kristian Petris döda pappa och är lika djupt personlig som genomsyrad av en betungande melankoli. Den korta speltiden på knappt en och en halv timme går svårligen att motivera. Inte så att de levande och döda röster som Petri frammanar ekar tomt – snarare bär hans egen narration spår av upprepning. ”Hotellet” hade gjort sig bättre i novellfilmsformat.
| 27 april 2016 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hotellet