Skribent

Mats Karlsson

3 januari 2012 | 19:01

Filmer för actiondåren under 2012

Det kommer en drös nya actionfilmer under 2012 och MovieZine hjälper dig att hitta rätt i actiondjungeln med denna guide.

Varför bryta fina traditioner när man kan istället upprätthålla dem? Precis som förra året har vi kollat närmare på det nya filmåret, och delat upp alla biofilmer i sex olika kategorier. Vi inleder med filmerna för actiondåren som är otroligt många i år, hela 49 stycken. Observera att de flesta biodatum är preliminära.

Actiondåren -
När farsan eller brorsan sitter och fånstirrar med helt oförståelig beundran över dialogen mellan Gary Oldman och John Hurt i "Tinker Tailor Soldier Spy" och dessutom utbrister i parti och minut "vilka skådespelare", skakar du på huvudet och överväger att ringa efter två män i vita rockar. Nej, det enda rätta är att poppa popcornen och slänga in "Transformers 3" eller "Fast and Furious 5" i DVD-spelaren. Karaktärsutveckling? Haha, glöm det! Här snackar vi action!

Här är filmerna actiondåren inte får missa under 2012.

The Darkest Hour - 6 jan

Vår svenska filmexport Joel Kinnaman försöker överleva en utomjordisk invasion i Moskva. Timur Bekmambetov ("Wanted") producerar och Chris Gorak regisserar.

Hamilton - I nationens intresse - 13 jan

Mikael Persbrandt hade några månader över mellan inspelningarna av "The Hobbit" och tog sin an uppdraget att gestalta den klassiska agenten Carl Hamilton i tre filmer. Här är den första av dem som regisseras av Kathrine Windfeld.

Soul Surfer - 20 jan

På tal om Hamilton så fokuseras denna film kring tonårssurfaren Bethany Hamilton som blir surfmästare med bara en arm. Sean McNamara sitter i registolen.

Mission: Impossible . Ghost Protocol - 27 jan

Ethan Hunt är tillbaka! I fjärde filmen blir han beskylld att ha bombat Kreml och amerikanska staten klipper därför alla band med IMF. Hunt måste rentvå organisationens namn och rykte och förebygga en terroroattack? Omöjligt? Inte för Ethan Hunt.

Haywire - 10 feb

Steven Soderbergh har aldrig varit mer produktiv än vad han är nu. I denna actionthriller får vi följa hemliga agenten Mallory Kane som blir lurad under ett uppdrag i Dublin.

Sean Banan - inuti Seanfrika - 15 feb

Ska det vara svenskt, så ska det vara Sean Banan. Han drar till världens skönaste land (enligt honom själv) Afrika och passar på att ta med sig schlagerdivan Kikki Danielsson för att spela in den fetaste musikvideon någonsin. Hur ska detta gå?

Safe House - 17 feb

Daniél Espinosa valde att göra denna actionrulle istället för "Snabba Cash II". Filmen handlar om CIA:S skyddade hus (Safe House) som Ryan Reynolds är satt för att bevaka.  Han tar hjälp av den tidigare agenten för att hitta angriparna, spelad av Denzel Washington.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance - 24 feb

Marvelkaraktären Ghost Rider får i uppdrag att stoppa djävulen, då denne opålitliga varelse intar skepnaden av en människa. Brian Taylor och Mark Neveldine ("Crank") regisserar.

This Means War - 24 feb

När Universal drog pluggen ur "Ouija" så hoppade McG på denna actionrökare istället. Denna gång har han Reese Witherspoon, Tom Hardy och Chris Pine till sitt förfogande. Filmen handlar om två CIA-agenter som faller för samma kvinna.

Underworld Awakening - 16 mars

Björn Stein och Måns Mårlind ger nytt blod i "Underworld"-serien i dubbel bemärkelse. Även Kate Beckinsale drar sitt strå till stacken som återvänder efter sin frånvaro eller i koma som hon har befunnit sig i om vi ser till filmserien. Actionspäckat utlovas det bli.

Hunger Games - 23 mars

Filmatiseringen av succéromanen "Hungerspelen" spas bli nästa stora grej I Hollywood. Huruvida det blir så får vi snart se. Gary Ross rattar en väldigt bra cast i form av Woody Harrelson, Jennifer Lawrence, Toby Jones och Donald Sutherland för att nämna några exempel.

So Undercover - 30 mars

En actionkomedi där vi får följa privatdetektiven Molly soim blir kontaktad av FBI om vill ha hjälp med att infiltrera en förening vid universitet. I registolen sitter Tom Vaughnan.

Wrath of the Titans - 30 mars

Uppföljaren till Louis Leterriers remake "Clash of the Titans" som även denna gång har Sam Worthington som Perseus. En maktkamp mellan de grekiska gudarna Zeus, Hades och Poseidon och titanerna och dess ledare Kronos. Jonathan Liebesman regisserar.

21 Jump Street - 13 april

Den klassiiska TV-serien där Johnny Depp inledde sin karriär får nu en påkostad Hollwood-filmatisering. Denna gång är det Jonah Hill och Channing Tatum som är polsierna som jobbar undercover på gymnasieskolorna. Chris Miller och Phil Lord står för regiansvaret.

How I Spent My Summer Vacation -  13 april

Det är inte alltför ofta vi får se Mel Gibson på bioduken, men i detta actiondrama gestaltar han yrkesbrottslingen Driver som fångas av den mexikanske polisen när han försöker ta sig över gränsen. Adrian Grunberg regisserar och Peter Stormare är en av Gibsons motspelare.

Battleship - 20 april

Filmatisering på Hasbro framgångsrika produkter har vi sett förut (Transformers). Nu är det Peter Berg som ska visa upp hur det kan se ut när ett episkt action-äventyr förläggs till havs där människorna ska ta emot en invasion av utomjordingar. Alexander Skarsgård syns i en av rollerna.

The Avengers - 27 april

Kan detta bli superhjältarnas superhjältefilm? När man helt plötsligt slänger in Marvel-författaren Joss Whedon som regissör tyder mycket på det. Iron Man, Thor och Captain America i samma film lär dock inte bli en typisk familjefilm-

Miss Bala - april

Mexikansk action tillhör inte vanligheterna, men nu får vi chansen att insupa skönheter på löpande band i tävlingen Miss Baja California som äger rum i ett laglöst Mexiko. Gerardo Naranjo hanterar denna laglösa actionrulle.

Bullet to the Head - 5 maj

Vad sägs om en film med Sylvester Stallone i rollistan? Han regisserar dock inte, utan det gör Walter Hill och filmen handlar om en polis och en hitman som bildar en udda allians för att slå ner en gemensam fiende. 

The Cold Light of Day - 11 maj

Henry Cavill spelar huvudrollen i denna actionfyllda historia där Will Shaws familj kidnappas under en semesterresa i Spanien. I övriga roller ser vi även actionveteranen Bruce Willis och regisserar gör Mabrouk El Mechri ("JVCD").

Men in Black III - 25 maj

Männen i svart är tillbaka och denna gång är agent J (Tommy Lee Jones) illa ute och agent K reser tillbaka i tiden för att rädda honom. Barry Sonnenfield axlar det betyngda regiansvaret.

Prometheus - 1 juni

Efter många års frånvaro från science fiction-genren gör nu Ridley Scott en bejublad comeback med en film som enligt honom själv ska ha alien-vibbar. Vår egen Noomi Rapace har huvudrollen i detta actionäventyr i rymden.

Snow White and the Huntsman - 1 juni

Det var ett tag sedan vi fick se Snövit på biograferna, men under 2012 kommer det hela två stycken. I denna version är det Charlize Theron som spelar den elaka drottningen och Kristen Stewart spelar Snövit under ledning av Rupert Sanders.

G.I. Joe 2: Retaliation - 22 juni

Uppföljaren till filmatiseringen av Action Force som kretsar kring G.I Joe-teamet med Duke (Channing Tatum) i spetsen som återigen måste tampas med den onda truppen Cobra. Jon M. Chu regisserar denna sprängfyllda acionrulle.

The Amazing Spider-Man - 3 juli

Sam Raimi gjorde tre filmer om väggklättraren under 2000-talet och nu är det dags för Marc Webb att visa vad han kan göra med den omtyckta Marvelkaraktären. Andrew Garfield gestaltar Peter Parker som så småningom blir Spider-Man.

Kon-Tiki - 6 juli

Norrmännen väljer att filmatisera deras stora nationalidol Thor Heyerdahl och hans berömda resa över Stilla Havet på en flotte av balsaträ. Gustaf Skarsgård spelar svensken Bengt Danielsson och duon Joachim Roenning och Espen Sandberg regisserar.

The Dark Knight Rises - 25 juli

Christopher Nolan avslutar Batman-trilogin med en historia som vi vet ytterst lite om, men det är också Nolans plan. Vi ska sätta oss i biografen och bli överraskade och förhoppningsvis bli helt hänförda.

Total Recall - 8 aug

"Underworld" och "Die Hard"-regissören Len Wiseman uppdaterar den klassiska filmen "Total Recall". Förutom hans fru Kate Beckinsale får vi också se Colin Farrell som Doug Quaid.

The Expendables 2 - 17 aug

Uppföljaren till "The Expendables" som samlade många av de gamla actionstjärnorna, såsom Dolph Lundgren, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger och Mickey Rourke och nu kommer även Chuck Norris och Jean-Claude Van Damme att medverka.

Hamilton - Inte om det vore din dotter - 31 aug

Andra filmen om Hamilton som gestaltas av Mikael Persbrandt. Nu hoppar Tobias Falk in i registolen för att guida den svenske agenten åt rätt håll.

Snabba Cash II - 31 aug

Uppföljaren till svenska biosuccén regisseras av Babak Najafi ("Sebbe") och vi får återse Joel Kinnaman som JW, Dragomir Mrsic som Mrado samt Matias Varela som Jorge. Filmen baseras på Jens Lapidus romaner "Snabba cash" och "Aldrig fucka upp".

Resident Evil: Retribution - 14 sept

Milla Jovovich har blivit synonym med zombiefighterna Alice i "Resident Evil"-serien och vad annat att förvänta sig med de framgångar dessa filmatiseringar har haft. Återigen får vi se henne ta sig an Umbrella och självklart regisserar hennes man Paul W.S. Anderson.

The Bourne Legacy - 21 sept

Ingen Bourne utan Matt Damon och Paul Grengrass kunde man misstänka när de sa nej till detta projekt. Men regissören Tony Gilroy är villig att göra ett försök med Jeremy Renner som den nya agenten.

Dredd - 21 sept

Nya filmatiseringen av den klassiska seriekaraktären "Judge Dredd" rattas av Peter Travis och i rollen som Dredd ser vi Karl Urban. Judge Dredd är en Street Judge som har makten att genomdriva lagar, döma andra och skjuta ihjäl dem om de tycker det är nödvändigt.

Premium Rush - 12 okt

Joseph Gordon-Levitt är verkligen en flitig herre som väljer sina roller med försiktighet. I denna actionthriller spelar han ett cykelbud i New York som blir jagad över hela stan av en korrupt polis. För regin står David Koepp.

Looper - 19 okt

På tal om Joseph Gordon-Levitt axlar han huvudrollen även i denna action-sci-fi som utspelar sig i en framtid där tidsresor blivit vardagsmat. Gordon-Levitt spelar en yrkesmördare som får i uppdrag att mörda sig själv i framtiden. Rian Johnson sitter i registolen.

Skyfall - 26 okt

Hans namn är Bond, James Bond och har rätten att döda och att inte att förglömma rätten att underhålla oss Bond-fantaster. Daniel Craig axlar 007 för tredje gången och rattas denna gång av Sam Mendes.

47 Ronin - 30 nov

Keanu Reeves spelar huvudrollen i det japanska fantasyäventyret "47 Ronin" sm handlar om utbölingen Kai, en i gänget 47 Ronin. Tillsammans söker de hämnd mot den ondskefulle härskaren som dödade deras ledare och fördrev deras folk. Carl Rinsch sitter i registolen.

Hamilton: I hennes majestäts hemliga tjänst - 25 dec

Den tredje och avslutande delen i trilogin om Carl Hamilton. Alla tre filmerna baseras på Jan Guillous svenske agent Carl Hamilton.

The Apocalypse - 2012

Seth Rogen regidebuterar med en film som handlar om jordens undergång, men eftersom det är Rogen kan vi räkna med mycket humor om de här två personerna som förbereder sig för apokalypsen.

The Grey - 2012

Liam Neeson är en herre som verkligen tuffa tag i sina filmroller. Här gestaltar han en karaktär som var tänkt åt Bradley Cooper, men tur för Neeson blev tvungen att hoppa av. I filmen tampas han med vargar med krossade flaskor och beter sig som de hade vält omkull irländarens whiskeyflaskor.

Machine Gun Preacher - 2012

Bond-regissören Marc Forsters film om den mycket annorlunda predikanten har Gerard Butler i huvudrollen och handlar om fängelsekunden Sam Childers som beger sig till Sudan för att rädda så många krigsoffer han bara kan.

Medallion - 2012

Nicolas Cage och Malin Åkerman spelar huvudrollerna I denna actionthriller som kretsar kring bankrånaren Will Montgomery. Hans dotter blir kidnappad av sin medbrottsling och håller henne som gisslan i en kapad taxi. "The Expendables 2"-regissören Simon West sitter i registolen.  

One For the Money - 2012

Katherine Heigl spelar arbetslöse Stephanie Plum som övertygar sin kusin Vinnie att ge henne jobb som prisjägare och hennes första uppdrag blir den mordmisstänkte före detta polisen Joe Morelli. För regin står Julie Ann Robinson.

Rampart - 2012

Oren Moverman regidebuterade med "The Messenger" 2009 och hans andra projekt är en historia om korrupta poliser i Los Angeles. I rollerna ser vi Woody Harrelson, Ben Foster, Steve Buscemi och Sigourney Weaver.

Red Tails - 2012

Det var några år sedan George Lucas satt i registolen, men därmed inte sagt att han inte tillför något i filmbranschen. Här ligger han bakom storyn om de första afroamerikanska piloterna under andra världskriget. Anthony Hemingway regisserar detta actiondrama med Terrence Howard, Cuba Gooding Jr. och Bryan Cranston.

Taken 2 - 2012

Liam Neeson repriserar sin roll som pensionerade CIA-agenten Bryan Mills i uppföljaren "Taken 2". I första filmen räddade han sin dotter och nu råkar han själv illa ut när Mills och hans fru blir kidnappade i Istanbul. Oliver Megaton ("Columbiana") tar över registolen efter Pierre Morel.

The Raid - 2012

Det är inte så ofta vi får se indonesisk film i Sverige och synnerligen inte actionfilmer. Men nu blir det ändring på det med "The Raid". Filmen utspelar sig i Jakarta där några av världens värsta gangstrar och mördare håller till och helvetet bryter löst när polisen försöker döda deras ledare. I registolen sitter Gareth Evans.

Universal Soldier: A New Dimension - 2012

För 20 år sedan gjorde Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren actionklassikern "Universal Soldier" och nu är det dags för dem igen att återigen att axla deras paradroller. Kan det bli ett nytt actionfyllt inferno vi får se?

| 3 januari 2012 19:01 |