Machine Gun Preacher 2011

Action Biografi
USA
Engelska
Machine Gun Preacher poster

Synopsis

Efter år av kriminalitet, droger och flera fängelsevändor råkar Sam Childers ut för en livsomvälvande upplevelse och genom ett religiöst uppvaknande, tvingas att se sanningen om sitt liv i vitögat.

För att starta på nytt slutar han dricka, knarka och beger sig till Sudan för att bygga hus. Där slås han av den fruktansvärda situation som råder – där föräldrar mördas och deras barn kidnappas som barnsoldater. Mitt i det rådande inbördeskrigets inferno bestämmer sig Childers för att bygga ett barnhem och skapa en frizon åt krigets barn.

Tillsammans med en egen frihetsarmé satsar han allt för att rädda så många unga krigsoffer som möjligt. Men det är en besatthet och kamp som hotar att slita honom i stycken.
Ditt betyg
2.8 av 165 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Machine Gun Preacher
DVD-premiär
11 april 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment

Recensent

Fredrik Adolvsson

26 mars 2012 | 10:01

Inte i toppform

Biografier är en knepiga projekt. Man vill väl ha någon slags respekt för verklighetens personer och händelser (vilket man naturligtvis måste ha), samtidigt som man behöver ta sig fiktionens friheter för att dramaturgin ska fundera. Det är en knepig balans att hålla och "Machine Gun Preacher" lyckas bara delvis.

Men Gerard Butler ("Phantom of the Opera", "Law Abiding Citizen") gör åtminstone ett förbaskat bra jobb i titelrollen. Jag gillar honom, en bra och karismatisk skådespelare, som ger kraftfullt och trovärdigt liv i Sam Childers. Childers är en före detta kriminell, knarkande, MC-knutte som hittade Gud och lyckades förändra sitt liv. Inte bara genom att sluta med sitt kriminella knarkarliv, utan dessutom genom att hänge sig åt såväl kyrkan som att rädda barn undan kriget i Sudan, ofta undan ett liv som barnsoldater. Det är dock en hängivelse som tar på honom, på hans oväntat starkt stöttande hustru (spelad av "Gone Baby Gones" underbara Michelle Monaghan) och på deras dotter. I slutändan måste frågan ställas om det verkligen är värt det.

Det är inget större fel på realismen här. Childers uppoffring är stor och skulle kunna vara svår att köpa, skulle kunna bli för mycket Hollywood. Det blir den inte. Den här avvägningen görs bra och jag tror för det mesta på vad som sker.

Fast jag har invändningar, till exempel i den blivande predikantens ändrade beteende. Hans konvertering till kristendomen, varför han avviker från brottets bana, etcetera. Men det sker för snabbt. När det blir för mycket av en 180 graders vändning håller sig inte trovärdigheten helt intakt.

Och trots att jag är väldigt förtjust i regissören Marc Forster (fantastiska "Monster's Ball" i all ära men mest av allt älskar jag hans löjligt underskattade "Stranger Than Fiction", och bör för övrigt vara en av få som verkligen tycker "Quantum of Solace" är en bra Bond-film) tycker jag inte han levererar här. Eller kanske är det just därför. Att jag hade väntat mig mer av honom. Balansen mellan respekten och de nödvändiga friheterna som måste tas är som sagt svår och det är lätt att hålla tillbaka lite för mycket, vilket är vad Forster gör. Det betyder inte att jag eftersöker överspel och vilka jäkelskaper som helst, det betyder bara att han blir aningen för återhållsam. Aningen för respektfull.

Så hur står det slutligen till, är det verkligen värt det? Om det är för Childers ska jag inte svara på här, men för oss i publiken, ja, det tycker jag. Så länge man går in i "Machine Gun Preacher" medveten om att det bakom spakarna inte är en Marc Forster i absolut toppform.

| 26 mars 2012 10:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Machine Gun Preacher