Looper 2012

Action Sci-Fi
USA
118 MIN
Engelska
Looper poster

Synopsis

En framtid där tidsresor blivit vardagsmat och maffian blivit högteknologisk. Joseph Gordon-Levitt spelar yrkesmördaren vars måltavlor befinner sig i andra tidsepoker och vars avrättningar hotar att förändra både nutid och framtid. En dag får han ett uppdrag som vilket annat som helst, men när han identifierar målet inser han att det är sitt framtida jag han måste mörda.
Ditt betyg
3.3 av 1,384 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

17 september 2012 | 19:15

Häftig lek med tidsresor

Tidsresor är alltid ett spännande tema på film och i "Looper" bevisar man att det fortfarande finns spännande historier att gröpa ur fantasin om att besöka sig själv i en annan tid. Joseph Gordon-Levitt är självklar som sammanbiten actionhjälte medan Bruce Willis gör sin grej.

Vill man göra det enkelt för sig så är det lätt att dela upp science fiction-genren i två kategorier: bra och dålig. De flesta riktigt bra klassikerna har några år på nacken medan många av dagerns moderna försök ("In Time", "Tron: Legacy") att skildra häftiga framtidsvärldar varit lättglömda som bäst.

Det är därför lite oväntat att en ganska anonym regissör och manusförfattare som Rian Johnson - som debuterade med ungdomsdramat "Brick" (även den med Gordon-Levitt) och följde upp med kriminalkomedin "The Brothers Bloom" - med sin tredje film lyckas göra både en smart och spännande actionfilm om tidsresor från en fjärran framtid.

Gordon-Levitt, som via indierullar och senast två Christopher Nolan-blockbusters genomgått en riktigt häftig förändring från pojkspolingen i "Tredje klotet från solen", är en av de yrkesmördare som jobbar för en maffia med kontakter i framtiden, från var man skickar diverse avskum för snabba avrättningar. Men snart börjar man utplåna sina egna yrkesmördare och snart ställs Joe öga mot öga med sitt nästa offer på listan - sitt framtida jag (Willis)...

"Looper" är så mycket mer än någon dussinaction dränkt i pangpang, explosioner och huvudsparkar. Faktum är att själva actionsekvenserna är ganska lågt prioriterade för själva historien som är både spännande och tänkvärd. Man utforskar smått filosofiskt idén hur nutida händelser påverkar ens framtid och hur man undviker tragedier genom att korrigera dåtiden.

Filmen - och storyn - utvecklas inte åt helt självklara håll. Där man i många fall hade fyllt ut filmen med en evig jakt, introduceras vi till nya karaktärer och sidohistorier. Rollfigurerna och deras öden är välutvecklade och det handlar mer om familjeband, skuld och moral än maffian och tidsmaskiner. Gordon-Levitt (som här påminner om en ung Jack Palance) funkar fint i sammanhanget, liksom Emily Blunt som för en gångs skull får vara mer än söt sidekick.

Jag hade gärna sett mer tid med Willis, som trots några starka scener har mer av en andraplansroll. Dessutom är hans bekymrade, slitna ansiktsuttryck mer än välbekanta och det hade kunnat bli någorlunda mer intressant med en annan aktör i rollen (exempelvis Jeff Daniels som här har lite mer än en cameo). Vissa våldssekvenser känns dessutom aningen onödigt brutala och utdragna. Men det är detaljer jag kan leva med.

"Looper" är inom sin genre en smått unik film som lever över förväntningarna om en snabbglömd actionrulle. En både häftig och intelligent lek med tidsresor i kombination med skådespelare, manus och tempo av toppklass resulterar i ett betyg över medel.

| 17 september 2012 19:15 |