The Expendables 2 2012

Action Äventyr Thriller
USA
103 MIN
Engelska
The Expendables 2 poster

Synopsis

Under vad som borde varit ett rutinuppdrag stöter Barney Ross och hans män på en en ovanligt hänsynslös fiende. En man som inte skyr några som helst medel för att lägga händerna på fem ton undangömt plutonium. The Expendables måste såväl stoppa honom från att orsaka kärnvapenkrig som att utkräva en högst personlig hämnd.
Ditt betyg
2.6 av 574 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

15 augusti 2012 | 03:01

Mer av samma, utan finess

När den här ingressen skulle formuleras ville jag använda ett svenskt ord för "expendable" men kunde inte komma på något, så jag vände mig till en översättningstjänst. Ett av alternativen som lades fram var överflödig. Ganska lustigt, för det passar hyfsat in på vad jag känner för "Expendables 2".

Jag mer eller mindre älskade första "The Expendables". Mindre på grund av den invecklade storyn och de välutvecklade karaktärerna (inget av det fanns där), mer på grund av oförställd glädje och en skamlös kärlek till genren, för sköna karaktärer och för renodlad nostalgi.

Och det fungerade skitbra, så bra att jag fick glädjefnatt i biosalongen och gav den näst högsta betyg. Under omständigheterna välförtjänt men det lämnar också lite åt uppföljaren att leva upp till. Vilket den alltså inte gör, och det är synd när så många beståndsdelar jag gärna hade sett faktiskt finns i filmen. Istället för att låta delarna, åtminstone flera av dem, bli en naturlig del av helheten så tvingas de in. Vad blir viktigare än hur, och det är sällan bra.

I "The Expendables 2" får gänget ett uppdrag som enligt uppgift ska vara lätt som en plätt för ett gäng tuffa grabbar som våra vandaliserande hjältar, nämligen att hitta och hämta hem ett hemligt paket. Men spänning och lätta plättar ingår inte i samma recept, och följaktligen får uppdraget dödlig utgång. Det visar sig att medlemmarna inte är så överflödiga som det sägs, när hämnd blir en del av uppdraget.

Det är framför allt två saker jag tycker fungerar illa i "The Expendables 2" och det här är det ena, hur dåligt hämndhistorien är integrerad med jakten på det hemliga paketet. Den här filmen hade inte behövt mycket i manusväg och jag hade hellre sett fokus aningen på hämnden eller på paketet. Jag menar, det är samma skurk som ska sättas dit i båda fallen.

Det andra som fungerar illa är flera av skådespelarna. Visst är det kul att se Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis och Stallone i samma film men de första tre blir sällan mer än förlängda cameos och deus ex machinas. Det blir trist i längden, speciellt när filmen redan är så till bredden fylld av skådespelare att den redan väl tilltagna storyn blir ännu mer lidande. 

Å andra sidan är Jean-Claude van Damme en av få positiva överraskningar, en snubbe jag egentligen har jävligt svårt för men som gjorde en riktigt skön skurk här.

Sylvester Stallone har den här gången lämnat över regityglarna till Simon West, som bortsett från gamla goda "Con Air" inte gjort någonting jag uppskattar. Det hjälper föga. Ett annat problem kan vara att det handlar om en uppföljare. Man har inte sparat på explosioner och våld, vilket är bra, men om det här vore första filmen så kanske det hade funnits åtminstone ett spår av nynostalgisk fräschhet. Nu blir det bara mer av samma, utan finess. Utan glimten i ögat.

| 15 augusti 2012 03:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Bästa i serien, då den har med Chuck Norris, filmens höjdare och klassiker, samt dialogerna e bättre, bra action, van damme e bra som skurk, enda nackdel är filmen utspelar sig i gråa östländer, samt filmen känns för kort. Dolph är lika cool, samt vissa rollfigurer hade ja mer viljat se dö, så man fått in mer klassiker till nästa film istället för många av de sk nya som sög. Åter en underbar action rulle från filmguden Stallone.
Läs mer
5
När jag lämnade biografen efter att ha sett den tråkiga "The Expendables 3" tyckte jag bestämt att tvåan var bäst. När "The Expendables 2" visades på TV trodde jag att filmen skulle bli tråkig och tjatig med alla dess skämt som jag kunde utantill. Men jag hade fel. Det slutade med en härlig filmkväll där jag inte kunde slita mig ifrån TV-rutan. Jag skrattade åt dess humorscener som om det var första gången jag såg dem. "The Expendables" är en filmserie som inte tilltalar alla. Många anser att filmerna är skräp med handlingar som är inget vidare. Men för mig som har sett många actionfilmer och TV-serier av varierande kvalité tycker jag personligen att tvåan är ett visuellt mästerverk. Kampsportskoreografin i actionscenerna är vackert utförd med lagom många skjutscener och explosioner. Jag älskar de olika (och korta) humorscenerna, t.ex. smårivaliteten mellan Sylvester Stallones och Jason Stathams rollfigurer samt scenerna där medlemmarna i The Expendables retas med varandra m.m. För de som klagar på handlingen kan jag bara konstatera att actionfilmer inte brukar ha någon invecklad berättelse som får en att stanna upp och tänka. Istället är de till för att rättfärdiga actionscenerna. "The Expendables 2" handlar om ett uppdrag som går fel där en medlem (Liam Hemsworth) mördas på ett orättvist sätt och hans lagkamraters sökande efter hämnd på mördaren (Jean-Claude Van Damme), som dessutom hotar världen med ett dödligt vapen. Inget mer komplicerat än så. Som jag skrev tidigare tycker jag att "The Expendables 2" är ett visuellt mästerverk med snygga actionscener. Därför anser jag att den är värd mina fem stjärnor. Men vill ni ha en film med en handling som engagerar, är "The Expendables 2" tyvärr inget för er.
Läs mer