The Cold Light of Day 2012

Action Thriller
USA
Engelska
The Cold Light of Day poster

Synopsis

Will Shaws familj kidnappas under en semesterresa i Spanien och när han försöker rädda sin familj blir han indragen i en stor konspirationsplan.
Ditt betyg
1.9 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Cold Light of Day
DVD-premiär
3 oktober 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film

Recensent

Fredrik Adolvsson

1 oktober 2012 | 10:01

Underhållning med många brister

På papperet en god tanke. En bra idé. Men "The Cold Light of Day" klarar inte av att hålla det löfte som jag ändå tyckte att den lovande ända fram till, och inklusive, trailern. Emellanåt underhållande, i slutändan är det ändå med för många brister.
Will får den hårda vägen lära sig att allt inte är vad det verkar vara. Precis i början av vad som skulle vara en veckas avkopplande semester på en båt i Spanien, blir hans familj kidnappade och de som borde upprätthålla lagen agerar på ett mindre än tillfredsställande vis. Snart, lite för snart, uppdagas det att farsgubben har en aningen annorlunda bakgrund än han gärna pratar högt om, och detta leder Will in på en farlig väg för att rädda sin familj och knacka några skurkar.

Att avslöjandet sker snart, lite för snart (redan i trailern, för all del, vilket blir en helt annan diskussion), är en av filmens största brister. Här hade man haft chansen att bygga upp ett snyggt action/mysterium men lämnar nästan helt över till actionhalvan efter filmens första steg. Det som är kvar, tja, det är helt enkelt inte mycket att vara nyfiken över. 

Och det är jävligt synd, för medan actionhalvan är hyfsad, det händer en hel och det är snyggt gjort, och det finns några slagsmål som gör ont, finns det egentligen inte mycket kvar att hurra över.

Med sina dryga nittio minuter, kortare än en rökare av det här slaget, med en sådan här ensemble, brukar vara idag, känns det verkligen som en stor del av handlingen fått gå. Delar av handlingen som fyllde ett gäng logiska luckor, kantänka, eller gav oss intressantare utveckling av de vi ska heja på och deras relationer (jag tror de försöker, filmen saktar ner en stund mitt i, ger tid för två karaktärer att konversera, men stunden ger ingen direkt effekt, inget matnyttigt utan fungerar endast som ett gupp i vägen, en farthållare).

Fast det är klart, klyschor och annat man så väl känner igen, hade knappast skurits ner av längre speltid. 

Här finns en grupp skådespelare och det är synd att de inte har bättre att arbeta med. Visst, Bruce Willis (som Wills mystiska pappa) och Sigourney Weaver går igenom det med äran i behåll. De kan göra sånt här i sömnen. Vår hjälte Will, däremot, spelad nästa Stålmannen (i Zack Snyders "Man of Steel") har charmen och uthålligheten som krävs för att göra den moderna Willis/McClane som han ser ut att sikta på, men tyvärr är det inte mycket mer än så. Grabben behöver manus.

En sak jag verkligen gillade, var hur amatörmässigt Will emellanåt betedde sig, hur dålig koll han hade på läget, som sig bör med tanke på att han oerfaret kastades in i äventyret. Trist bara att få liknande känsla av själva filmen.

| 1 oktober 2012 10:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Cold Light of Day
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu