Sigourney Weaver

Skådespelare 08 oktober 1949 Manhattan, New York City, USA

Biografi

Sigourney Weaver (Susan Alexandra Weaver) är en amerikansk skådespelerska och filmproducent. Född 8 oktober 1949 i New York City, USA,

1973, efter hennes studier på Yale School of Drama i New Haven, (hon var för övrigt klasskamrat med Meryl Streep), började hon med teater och gjorde debut på scenen 1974.

Efter en del teve-jobb fick hon göra ett kort inhopp i Woody Allens "Annie Hall" (1977) och även om hon bara var med i sex sekunder så fick många upp ögonen för henne. Bland annat Ridley Scott som gav Weaver hennes stora genombrott i "Alien" (1979) där hon spelar den ikoniska rollkaraktären Ellen Ripley. En roll som hon upprepade i tre uppföljare.

1988 var ett bra år för Weaver; hon fick två Oscarsnomineringar för filmerna "De dimhöljda bergens gorillor" och "Working Girl" och vann dock ingen Oscar men tog istället två Golden Globes, en för varje film.

2009 hade hon en stor roll i världens mest inkomstbringande film "Avatar". Weaver har även varit Oscarsnominerad för "Aliens" (1986). 1998 fick hon en BAFTA för "Ice Storm" och 2009 vann hon en Saturn Award för "Avatar", ett pris hon även vann 1987, fast då med "Aliens".

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler