Premium Rush 2012

Action Thriller
USA
91 MIN
Engelska
Premium Rush poster

Synopsis

Ett cykelbud i New York hämtar upp ett kuvert på Columbia universitetet och blir jagad över hela stan av en korrupt polis som desperat försöker att lägga vantarna på kuvertet.
Ditt betyg
2.6 av 271 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Premium Rush
Biopremiär
12 oktober 2012
DVD-premiär
27 mars 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

25 september 2012 | 12:30

Full fart framåt från början till slut

Full fart framåt är ledorden i den här enkla lilla filmen som existerar i ett begränsat universum av några få timmar och med bara en handfull karaktärer. Men adrenalinet hålls uppe rakt igenom och vi får tillräckligt med kring-story för att det här ska duga alldeles utmärkt för stunden.

Att cykla på Manhattan, det gör man med livet som insats. Biltrafiken är tuff och hetsig, miljontals fotgängare går rakt ut i gatan utan att titta och framför allt gillar alla de gula taxibilarna att använda cykelbanor och vägkanter när de plötsligt tvärnitar för en viftande hand. Till dessa förutsättningar väljer cykelbudet Wilee (Joseph Gordon-Levitt) att dessutom köra utan varken växlar eller bromsar - och i en fart som få cyklister någonsin kommer upp i.

Just denna dag får han uppdraget att ta ett bud skickat av kinesiska studenten Nima (Jamie Chung - "Sucker Punch"), från Upper West Sides Columbia University ner till Chinatown, en sträcka på cirka 1,5 mil. Men Wilee har inte mer än lagt kuvertet i väskan förrän en man (Michael Shannon - "Take Shelter"), som hävdar att han jobbar med säkerheten på skolan, på ett alltför insisterande sätt ber honom att överlämna försändelsen. När Wilee vägrar så startar en ursinnig jakt genom New Yorks gator.

"Premium Rush" sätter snabbt upp enkla premisser genom en stor klocka som visar tiden. Vid första scenen när Wilee flyger genom luften efter en våldsam krock är den 18.33. När vi sedan forslas tillbaka till kl 17.00 står det klart att filmens handling och dess längd på en och en halvtimme kommer att vara i det närmaste identiska - något som bäddar för en berättelse med fart.

Mycket riktigt. Med snabba klipp som växlar mellan kameran fäst på cykeln, kartor som visar vägen, samt dilemman med olika trafikfaror Wilee blixtsnabbt måste välja mellan för att inte bli mos under en bil sparkar "Premium Rush" igång. En del av de där trixen, speciellt "what-if"-scenarierna blir lite för mycket och filmen tappar då för några sekunder de tittare som inte har kommit för att se på cykelporr.

Men trots det lilla universum av tid och rum som filmen jobbar inom så levererar den ovanligt bra. Framför allt för att vi till slut bjuds på flashbacks en aning utanför ramarna, som förklarar varför kuvertet är så viktigt för Nima och varför mannen, Bobby Monday, så desperat behöver få tag på det. För säga vad man vill om så kallade MacGuffins - att låta tittarna sväva i ovisshet om anledningen till allt - enbart en handfull filmer kommer undan med det med hedern i behåll, och "Premium Rush" skulle inte ha sållat sig till den skaran.

Mycket hålls fortfarande enkelt och aningen tunt. Vår bekantskap med Wilee förblir på det ytliga planet. Vi vet egentligen inte mycket mer om honom än att han hoppade av juridikutbildningen och blev cykelbud eftersom ett kontorsjobb är närmre döden för honom än de vansinniga cykelturerna i New York.

Förutom Nima och Bobby finns bara ytterligare ett par till karaktärer som får någon betydelse för handlingen. Framför allt utmärker sig den cykelpolis som har gett sig den på att städa upp gatorna från cykelbudens farliga framfart - och det är han som får stå för de lagom lätt komiska inslagen.

I all sin enkelhet fungerar "Premium Rush" som en skön adrenalinkick för stunden med tillräckligt mycket spänning och hjärta för att man ska vara nöjd. Att det är en skådis av Gordon-Levitts kaliber i huvudrollen är förstås avgörande för att det ska hålla för en störe publik. Men nästan lika viktig är den pulserande New York-miljön som får en otroligt central roll och är ständigt närvarande under hela jakten.

| 25 september 2012 12:30 |