The Raid - Uppgörelsen 2011

Action
Indonesien
101 MIN
Indonesiska
The Raid - Uppgörelsen poster

Synopsis

I hjärtat av Jakarta, i ett sunkigt lägenhetskomplex, finns ett ointrängligt tillhåll för några av världens värsta gangsters och mördare. Inte ens de modigaste av poliser vågar sig i närheten, tills en morgon då Officer Rama skickar in sin beväpnade insatsstyrka i den livsfarliga labyrinten. Uppdraget är att döda den hänsynslöse knarkkung som styr stället, men när lamporna slocknar och utgångarna blockeras kan varje steg bli deras sista.
Ditt betyg
3.3 av 296 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

12 november 2011 | 12:01

Tar actiongenren till en ny nivå

#SFF11 - 100 minuter passerar rysligt fort när man har roligt. "The Raid" är, trots sina många brister, en underhållande och vansinnigt brutal actionfilm som tar genren till en ny nivå.

98 av minuterna utspelar sig enbart i ett lägenhetskomplex, styrt av en respekterad och fruktad gangsterboss. Han erbjuder en frizon åt stans värsta low-lifes, och vet samtidigt vem man ska muta för att hålla lagens långa arm borta från hans kvarter. 

Men den här dagen är ett välbeväpnat SWAT-team på kurs just mot denna adress. De skyr inga medel för att ta fast honom, och han har å andra sidan de galnaste och mest desperata livvakter man kan tänka sig. Dessutom med ett aldrig sinande arsenal av machetes, som det verkar. Våning för våning, rum för rum, som i ett tv-spel - nya blodiga sammandrabbningar väntar runt varje hörn och de tar inte slut förrän de allra flesta inblandade ligger på golvet hackade i småbitar.

Det är ju något ovanligt med en film som enbart fokuserar på våldsamheter utan att be om ursäkt det minsta. Regissören och manusförfattaren Gareth Evans har inte gjort någon större ansträngning för att fylla sin historia med någon slags substans (mer än hjärnsubstans över väggarna, den varan finns det gott om). De få vändningar som väntar i filmen känns påklistrade, och att vi ska bry oss om hur det går för någon av karaktärerna, det finns liksom knappt. Skurkarna är bleka, och jag kan hålla på att leta brister hur länge som helst. 

Men är det fighter du är ute efter; välkoreograferade, vilda och stenhårda slagsmål som aldrig vill ta slut, då är "The Raid" en helt klockren rulle för dig. Den borde vara tillräckligt för att få Chuck Norris att skämmas för att han någonsin kallat sig actionstjärna. 

| 12 november 2011 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
En grupp elitsoldater (S:W:A:T) blir instängda i ett höghus som styrs av maffian. Förutom maffian så bor där rånare, mördare och andra brottslingar. Utan förstärkning eller någon väg ut tvingas de återstående elitsoldaterna att göra allt för att överleva… Det var längesen jag blev så positivt överraskad av en till synes hjärndöd kampsportsfilm! När jag satt å kollade imdb så såg jag trailern för ”The Raid 2: Berandal”. Eftersom att jag inte sett den första filmen så var det bara att gå till affären å köpa den :) Jag blev inte besviken! Den här filmen var helt hysteriskt överdriven med utdragna kampsportsscener där alla tålde alldeles för mycket stryk. Ibland så infann sig den där mättnadskänslan där jag faktiskt blev lite trött på fightingsekvenserna trots att de var väldigt välkoreograferade. Ibland kändes det verkligen som koreograferad dans och det var inte alls sådär ”ryckigt” eller filmat sådär hysteriskt som det kan vara ibland. Det som gjorde att den här filmen stod ut var att även om den till synes såg ut som vilken ”asiat-kampsportsfilm” som helst så innehöll den så oerhört mycket mer. Fotot var väldigt snyggt, ibland så kändes det som en snygg musikvideo med riktigt grymma dansare. Sen så var det ett par twists som jag inte sett tidigare i den här typen av film och det kändes så roligt att bli överraskad i en genre där det kändes som att det inte gick å göra så mycket mer nytt och fräscht. Detta är en kampsportsfilm med en substans som jag inte är van att se. Om jag jämför den här filmen med t.e.x ”Only God Forgives” så lyckades man i ”The Raid” med det konstnärliga fotot som man totalt misslyckades med i ”Only God Forgives”. Även om man inte är överförtjust i den här typen av film så tror jag att man kan bli överraskad om man väljer att se den. Om ni vill se mina videorecensioner kan ni klicka på länken nedan: https://www.youtube.com/channel/UCE6MxRATrmhaRz_JkG2SlKg
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu