Snow White and the Huntsman 2012

Snow White and the Huntsman poster

Synopsis

Snövit är den enda personen i riket vackrare än den onda drottningen, som i sin tur är ute efter att förgöra henne. Men den galna härskarinnan har inte räknat med att kvinnan som hotar hennes regim har tränat stridskonst med en jägmästare, utsänd för att döda henne. Därtill finns prinsen som länge varit förtrollad av Snövits skönhet och makt. Ett nytt grepp om den klassiska sagan från producenterna Joe Roth och Sam Mercer samt regissören Rupert Sanders.
Ditt betyg
2.8 av 935 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Snow White and the Huntsman
Biopremiär
8 juni 2012
DVD-premiär
10 oktober 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

30 maj 2012 | 20:45

Dvärgar lyfter actionspäckad Snövit

Den nya, envisa moderna sagotrenden. Dags för andra omgången av Snövit i en mörk, tungt beväpnad actionvariant som lider av ojämna huvudrollsinnehavare och regissör men förmår ändå att leverera ett snyggt och välförpackat stycke äventyr.

Alla kan vi bröderna Grimms klassiska saga utan och innan och har, av alla oräkneliga filmatiseringar, åtminstone sett Disneys animerade version. Detta år uppkom en kamp mellan två nya filmer som baserats på historien om prinsessan som är vit som snö, etc. Först ut kom den barnvänliga - men fåniga - "Spegel, spegel" med Julia Roberts som den onda drottningen. Denna mer hårdhudade rulle vinner utan större konkurrens matchen.

Historien är med undantag för vissa detaljer densamma. Vacker prinsessas mamma dör, pappa kungen träffar farlig femme fatale (Charlize Theron) som tar över kungariket och låser in Snövit i ett torn. Där växer hon upp till en redig tonåring (Kristen Stewart) som så småningom lyckas fly ut i mörka skogen där hon laddar för krig med en butter, bitig jägare (Chris Hemsworth) samt sju välbekanta kortväxta.

Idén här är uppenbarligen att kombinera Snövit-sagan med de senaste tio årens påkostade äventyrsfilmer, i synnerhet Peter Jacksons Ringen-trilogi men även titlar som "300", "Robin Hood", "Alice i Underlandet" och Harry Potter. Slott ska intas, det ska slåss i slow-motion, pilar skjuts, magiska skogar huserar både snälla och läskiga djur/växter, en ond skurk har övernaturliga krafter och vår hjältinna dras mellan två välmenanade hunkar (vi nämnde att hon spelas av tjejen från "Twilight"?).

Det är egentligen inte mycket som sticker ut med det här standardäventyret. Även om man inte kan historien och även om man försökt fräscha till historien med lite monster, nya karaktärer och twistar så vet man ganska snart var den är på väg och vad som kommer att hända. Men det funkar ändå. Tempot rullar på trots filmens lite väl ambitiösa speltid och man blir underhållen.

Jag hade dock önskat lite finslip bakom kameran. Debuterande regissören Rupert Sanders har inte riktigt vad som krävs för att lyfta en sådan här maffig film och även om stjärnorna Stewart och Hemsworth (trippelaktuell i år med denna, "The Avengers" och "Cabin in the Woods") har visat prov på talang förut så får de inte den regi de behöver för att väcka sin styltiga rollfigurer till liv (vars brittiska respektive irländska dialekter kommer och går som de vill...).

Theron är inte oväntat magnifik som ond häxa (med en uppsättning outfits värdiga valfri fransk modedesigner) men även där blir regibristen uppenbar då hon ofta tillåts spela över. Även manuset hade behövts slipats på - ofta kommer man på sig själv att tycka karaktärerna bete sig rätt dumt, även om det må vara i en saga. Man ser ut att ha försökt rädda den väl simpla storyn med action och effekter, vilket fungerar - stundtals.

De som lyfter filmen är ett gäng pålitliga karaktärsskådespelare som på snitsigt, datoranimerat sätt förvandlats till dvärgar. Med namn som Bob Hoskins, Ian McShane, Nick Frost, Toby Jones och Eddie Marsan får vi ett gäng härliga små gubbar som är charmiga utan att bli överdrivet publikfriande som de i konkurrenten "Spegel, spegel".

"Snow White and the Huntsman" blir aldrig riktigt den enastående blockbuster den gärna vill vara, brister bakom kameran märks väl och Stewart har fortfarande svårt att skaka av sig "Twilight"-ticsen. Men snyggt och underhållande är det, och i jämförelse med sin nämnda filmrival så är den absolut den sevärd av de två.

| 30 maj 2012 20:45 |