21 Jump Street 2012

Action Komedi
USA
110 MIN
Engelska
21 Jump Street poster

Synopsis

Två poliser blir omplacerade och får ett nytt uppdrag som ”under cover-poliser” på en high school. De tvingas byta sina polisbrickor och vapen mot ryggsäckar och läxböcker – allt för att infiltrera ett gäng ungdomar och lösa den illegala droghandel som uppstått. De får strikta riktlinjer om att inte inta alkohol, inleda relationer med elever, använda droger med mera, och samtliga regler blir svåra att efterleva...
Ditt betyg
3.3 av 1,286 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

15 april 2012 | 15:01

Skamlöst underhållande

Så har man dammat av ännu en gammal 80-talsserie för filmduken. Fast som vanligt är det mer anpassat för fans av de nya stjärnornas moderna filmer snarare än originalet (med undantag för några ganska väntade cameo-roller). Kul är det dock om än extremt ojämnt.

TV-serien om några poliser som agerar high school-elever gjorde numera bortglömde Richard Grieco men främst av allt Johnny Depp till flickidoler. Nu har numera Oscarsnominerade komikern Jonah Hill (story och exekutiv producent) fått för sig att uppdatera konceptet med sig själv och nutida flickidolen Channing Tatum i huvudrollerna. Men vad som kunde blivit ett rejält magplask är faktiskt skamlöst underhållande.

Schmidt (Hill) är den nördiga, överviktiga plugghästen som aldrig får några tjejer i skolan. Jenko (Tatum) är den populära men taskiga atleten med mer muskler än hjärna. De återförenas i polisskolan, blir polare och omplaceras efter ett misslyckat gripande till en specialpatrull ledd av en arg Ice Cube. De får i uppdrag att agera high school-elever för att hitta en knarklangare, och när de åter träder in i skolkorridorerna sätts både yrkesroller och vänskap på prov.

Å ena sidan är det här en actionkomedi som heter duga. Tempot är på högvarv, kemin mellan Hill och Tatum på topp och vi matas med skämt som stundtals må vara rätt tarvliga och billiga men ändå trots allt roliga, mycket tack vare suverän komisk tajming. Här finns också en ganska rar berättelse om tönten som får upprättelse och testa på popularitet, samt den stöddiga snyggingen som lär sig uppskatta samvaron med skolans nördar.

Å andra sidan är det extremt ojämnt. Speciellt sista kvarten hotar betyget då man nästan helt överger charmen för onödigt våld och överdrivet grova skämt kring knark och könsdelar. Och även om huvudrollsinnehavarna gör sitt bästa, så är det svårt att frångå att Hill gör en lite vuxnare version av sin standardroll från tidigare filmer och att Tatum fortfarande framstår som träig.

Men jag skrattar och blir rejält underhållen under största delen av filmen och det ska inte underskattas, speciellt i en tid då Adam Sandler fortfarande håller komedipubliken i sitt järngrepp. Credd ska den också ha för att våga ge kvinnliga karaktärer lite utrymme - och pondus - istället för de vanliga menlösa kuttersmyckena. Brie Larson ("Scott Pilgrim") är kärleksintresse med skinn på näsan, Woody Allen-veteranen Caroline Aaron skön som Hills morsa (favoritrepliken lyder "We partied with Robert Downey Jr, before he was sober and still fucked-up and fun") och Ellie Kemper ("Bridesmaids") stjäl varje scen hon är med i som pilsk kemilärare.

| 15 april 2012 15:01 |