Film

Skribent

Fabian Nordlander

15 maj 2015 | 18:00

Snabbguide till blockbustersommaren 2016

Du som trodde biosommaren 2015 var fullspäckad, men icke.
2016 blir året för giganter, det finns få saker att mäta med. Månlandningen, Berlinmurens fall, bärgningen av regalskeppet Vasa och färdigskivat bröd går inte att jämföra med denna sommar. Till och med Mayaindianerna noterade det här i sin kalender. Låt oss dyka in och se vad som kommer att vara värt att spendera era pengar på.

"Djungelboken" (15 april)
"Iron Man"-regissören Jon Favreau ger sig på klassikern som ännu en gång görs av Disney i otecknad form, så att bolaget inte ska känna sig irrelevant och så ingen annan gör filmen. 

Gå och köp: 
Med en ensemble innehållande Idris Elba, Scarlett Johansson, Bill Murray, Christopher Walken, Lupita Nyong'o och Ben Kingsley, blir du väldigt taggad och springer till biografen. 

Köp glass istället: 
Fast vänta nu, ingen av dessa skådespelare kommer synas. Bara röster, glöm det. 

"The Huntsman" (22 april) 
Uppföljaren till den bättre Snövit-filmen som kom det året, fast denna gång utan Snövit. Universal glömde visst sitt fokus på starka kvinnokaraktärer och kör på sitt Fast & Furious-spår, fast i skogen. 

Gå och köp: 
Du tyckte ändå aldrig om Kristen Stewart och föredrar fokuset på Chris Hemsworth som istället för att svinga en hammare, svingar en yxa. Fast denna gång med andra yxsvingande snubbar. 

Köp glass istället: 
Om du föredrar en Snövit-film med Snövit i.

"Captain America: Civil War" (29 april)
Två av världens största hjältar möts i en episk fight om ideologi och världen. Ett hav av olika hjältar i birollerna kommer även slåss om speltid och utrymme i denna fullpackade epic som kommer få dig att ställa frågan: "varför kan vi alla inte bara vara vänner?" 

Gå och köp: 
Om du älskar Steve Rogers och Tony Stark så pass mycket att du vill se dem slå kroppsvätskorna ur varandra och är så trött på att Marvel inte kan göra bra skurkar, så du föredrar hjältar mot hjältar istället. 

Köp glass istället: 
Du har läst på tok för många Tumblr-inlägg där Rogers och Stark gifter sig och köper ett hus på landet med tre hundar, och kan inte förmå dig se skilsmässan i dess mest blodiga form. 

"X-Men: Apocalypse" (27 maj) 
Världens största hjältar möts i en episk fight om ideologi och världen. Ett hav av olika hjältar i birollerna kommer även slåss om speltid och utrymme i denna fullpackade epic som kommer få dig att ställa frågan: "varför kan vi alla inte bara vara vänner?" Okej, den här har en skurk i alla fall; Apocalypse. 

Gå och köp: 
Du älskade "Days of Future Past" och väntar fortfarande på tillfället då Fassbender och McAvoy blir vänner igen och eventuellt har en hångelscen. 

Köp glass istället: 
Du hatar mutanter och är orolig över utvecklingen, du hejar på Sentinals-robotarna och önskar X-Mens undergång. Du är dessutom Marvel-trogen och väntar istället på "Inhumans"-filmen.

"Alice: Through the Looking Glass" (27 maj) 


Large d3f2891d03dcef3931dea2b92b55b6e9 zz76db2539

Nästan lika sen som Avatar-uppföljaren kommer fortsättningen på filmen ingen tyckte om, remaken/uppföljaren på "Alice i Underlandet". Denna gång utan Tim Burton

Gå och köp: 
Du hoppas att historien berättat av någon annan kan göra den nytta och du störs inte alls av Johnny Depp och hans bästa vän peruken. Som ett destruktivt förhållande kan du inte låta bli att komma tillbaka. 

Köp glass istället: 
3D:n från första filmen ger dig fortfarande visioner om framtiden, medan din doktor försäkrar dig om att din syn bara inte är vad den en gång var. Och du är trött på Tim Burtons feberdrömmar i dålig datagrafik. 

"Teenage Mutant Ninja Turtles 2" (3 juni) 
Och du trodde Michael Bay var klar med din barndom. Sköldpaddorna återkommer i den inte så efterfrågade uppföljaren till den första filmen, som nästan var en succé. 

Gå och köp: 
Du älskade den första filmen och hade inga problem med sköldpaddeläppar, sköldpaddenäsor och Megan Fox. Du är dessutom 11 år. 

Köp glass istället: 
Michael Bay har våldfört sig nog på dina barndomsminnen och du tänker inte ta det något mer.

"Now You See Me: The Second Act" (10 juni) 
Bevittna uppföljaren till filmen som aldrig förväntades bli en hit eller få en uppföljare, men tack vare låg konkurrens den helgen har vi nu Hollywoods senaste pengatvätt. 

Gå och köp: 
Du gillar ensemblen, trolleritrick, uppföljare, twistar. I alla fall ett slags substitut tills Harry Potter-spinoffen kommer. 

Köp glass istället: 
Du föredrar att en spritluktande gatutrollkarl trollar bort dina pengar på riktigt.

"Warcraft" (10 juni)
Filmen baserat på världens största succé inom TV-spel som ska bryta 
filmatiseringstrenden som började med "Super Mario Bros". Det blir en tuff kamp mot filmkritiker, TV-spelsnördar och goblins. Alltså internettroll. 

Gå och köp: 
Om du älskar spelen, har köpt alla expansions och inte lever i vår värld. Du vill se alla de år du tillbringat framför datorskärmen, flyga förbi på 120 minuter. 

Köp glass istället: 
Om du älskar spelen, har köpt alla expansions, inte lever i vår värld och tänker stanna där. 

"Independence Day 2" (1 juli) 


Large 92eb54484e3b2ef02c0e7c2c2c292f88 maxresdefault

Uppföljaren som inte alls är 20 år för sen. Roland Emmerich kände att han hade mer att berätta när det kom till ett redan uttröttat koncept. 

Gå och köp: 
Du greppar din förgångna ungdom med näven och vill drunkna i nostalgi. Du vill se ytterligare monument som Emmerich inte sprängt än gå i bitar och se dina favoritskådisar åldras som bananen du lät ligga framme för länge. 

Köp glass istället: 
Om Will Smith inte dyker upp, gör inte du det heller.

"Tarzan" (1 juli)
David Yates tolkar den gamla klassikern om mannen som kan skrika som brunstig tapir efter torrperiod. Kanske denna gång har Tarzan inte vattenkammat hår och aftershave. 

Gå och köp: 
Du var inte nöjd med all den hud som Alexander Skarsgård exponerade i "True Blood" och vill se höftskynken så det bara skriker. Eller hoppas på samma resultat med Margot Robbie. Just fan, det var en story också va? 

Köp glass istället: 
Du föredrar Disneys version och kan inte se Tarzan svingandes i lianer utan att höra Phil Collins i bakgrunden. 

"Ghostbusters" (22 juli)
En total reboot av din nostalgi som kommer göra alla besvikna, varesig du gillar filmen eller inte. En ensemble på endast kvinnliga komiker som tar över från den tiden då bara män fick vara roliga. 

Gå och köp: 
Du vill ändå ge det här ett försök, från regissören till "Bridesmaids" och i stort sätt hela den ensemblen kan båda gott. Bill Murray ser ändå ut som en gammal disktrasa och de andra gubbarna passar bättre som ett glatt minne än skämt som leveras med löständer. 

Köp glass istället: 
She's a witch, burn her!

Knights of the Roundtable: King Arthur (22 juli)
Guy Richie ger sig på ännu en litterär legend i en reboot på en annan reboot som också klev på en tidigare reboot. Som en britt ska han tolka ännu en brittisk legend som aldrig existerade. 

Gå och köp: 
Du älskar slowmotion, freeze frames, voice overs, cockney-accenter och konstiga smeknamn applicerade på riddarna runt det runda bordet. Du vill höra dialog som: "This is Arthur, but we call him Arshole" 

Köp glass istället: 
Run away! Run away! 

"Hitta Doris" (29 juli)


Large 6c3e5da60add036b1e144c78a1a9f6d5 finding dory 207978259 large

Ännu en uppföljare ett decennium för sen. Denna gång har Ellen DeGeneres försvunnit eftersom att det inte gick så bra som det skulle under hennes senaste Oscars-ledning. 

Gå och köp: 
Du är den som fortfarande drar "Hitta Nemo"-citat, alltså alla. Du kommer se filmen oavsett vad och inse hur gammal du är. 

Köp glass istället: 
Fiskar är så 2000-tal. Vart är den satans dinosauriefilmen Pixar lovade oss?! 

"Suicide Squad" (4 augusti)
DC Comics tredje film i deras nya reboot-rebootade universum. "Man of Steel" var inte mörk nog så nu ska vi följa de mest avskyvärda, mördande gänget i världen. Bring the kids! 

Gå och köp: 
Du tyckte inte det räckte med Supermans nackknäckande, du vill se ett helt team med mördare från DC. Du vill äntligen se Harley Quinn i en spelfilm, men av fel anledningar. 

Köp glass istället: 
Jokern har tatueringar. I'm out!
| 15 maj 2015 18:00 |