Alexander Skarsgård

Regissör, Skådespelare 25 augusti 1976 Stockholm, Sverige

Biografi

Johan Hjalmar Alexander Skarsgård föddes den 25 augusti 1976 i Vällingby, Stockholm. Han är son till skådespelaren Stellan Skarsgård och läkaren My Skarsgård. Alexander slog igenom i Sverige som 13-årig barnskådis i filmen "Hunden som log" (1989).

Han var obekväm med kändisskapet och slutade med skådespelandet under sju års tid. 1997 kom Alexander in på en teaterkurs på Marymount Manhattan College, så han flyttade till New York i sex månader innan han reste tillbaka till Stockholm. Tiden i USA gjorde att han fick tillbaka sitt intresse för skådespeleri. Skarsgårds första filmroll i USA var en biroll i filmen "Zoolander" (2001).

Han slog igenom i Sverige som dokusåpakändisen Micke i filmen "Hundtricket" (2003), en insats som gjorde att han vann en Guldbagge för bästa manliga biroll. Det internationella genombrottet kom när han medverkade i HBO:s miniserie "Generation Kill" (2008). Kort senare fick han en roll i den amerikanska TV-serien "True Blood" (2008-2014), där han blev den sexiga vampyren Eric Northman med hela världen.

Andra kända filmer som Alexander Skarsgård medverkat i är "Melancholia" (2011),  "Straw Dogs" (2011) och "Battleship" (2012). Idag är Skarsgård en etablerad stjärna både i Hollywood och i Europa.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler