Hold the Dark 2018

Drama Thriller Mysterium
USA
125 MIN
Engelska
Hold the Dark poster

Synopsis

Tre barn misstänks ha dödats av vargar. Författaren Russell Core anlitas av mamman till en försvunnen sexårig pojke för att hitta honom i Alaskas vildmarker.
Ditt betyg
2.1 av 60 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

13 september 2018 | 18:00

Lågmäld vildmarks-western tär på tålamodet

Jeremy Saulniers dramathriller "Hold the Dark" satsar på iskall stämning, men har inte mycket handling att komma med. Det hjälper inte att det är snyggt, eller att Alexander Skarsgård gör en ruggigt otäck roll - jag hinner bli rejält uttråkad under de två timmarna.
Den ödesmättade stämningen vilar tung över Alaskas snötäckta landskap och byar. Det här är en plats för hårdhudade män och kvinnor som gett upp allt hopp. Här lever man inte, man överlever. I Jeremy Saulniers ”Hold the Dark” finns knappt några färger, och absolut inga glädjestunder. Det är en tung film som inte slinker ner så lätt med fredagspopcornen, om nu någon hoppades på action och spänning.

Efter att flera barn har rövats bort av vargar, skriver en sörjande mamma (Riley Keough) brev till författaren Russell Core (Jeffrey Wright), som ska vara en expert på rovdjuret ifråga. Kan han komma och skjuta vargen, och ge henne lite sinnesro? Core anländer till Alaska med geväret redo, men upptäcker att han kanske inte fått reda på hela sanningen.

Alexander Skarsgård spelar pappan till den försvunne pojken, och gör en skrämmande insats i en av de fyra bärande rollerna. Vi har också James Badge Dale som traktens polis, som får fullt upp när händelserna tar en oväntad utveckling.

Det är svårt att berätta mer om ”Hold the Dark”, då filmens plötsliga vändningar är dess styrka. Våldet slår till när man minst anar det. Men däremellan blir det lite för många scener där sammanbitna människor pratar gravallvarligt med hes röst, utan att ha något att säga.

"They don't make film like this anymore", säger en karaktär. Hon syftar på ett fotografi, men jag undrar om inte regissören (känd för täta thrillern "Green Room") klyftigt ville flika in hur smart och old-school just hans film är. Med inspiration från "Deliverance" och gamla westernrullar har han skapat en stämningsfull vildmarksthriller, men dess långsamma tempo tär tyvärr på mitt tålamod mer än en gång.

För fotot ansvarar norske Magnus Nordenhof Jønck, som tidigare jobbat med bland annat "Kapningen" och "Kriget". Kanske var regissören ute efter den där skandinaviska noir-känslan, med iskalla mörka dagar och avtrubbade människor. En miljö där ondska kan frodas. Där människans djuriska sidor lockas fram under de långa, deppiga nätterna. Isåfall har han lyckats. Men jag önskar bara att det också fanns en mer intressant story, värdig den här episka skådeplatsen.
| 13 september 2018 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Trodde filmen skulle klarna på slutet men icke. Bortkastad kväll. Det är inte ofta jag inte förstår en film men här är jag totalt lost. Instämmer med övriga här, förklara för mig.
Läs mer
1
Är det nån här som har fattat filmen så snälla kom med er analys! Jag har inte kommit så långt än, och vet inte om jag tycker att filmen är värd energin. Den handlar helt klart om en by i världen där de glada nyheterna om Jesus inte riktigt nått för här tycks demoner ha fritt spelrum med människors sinnen, vilket inte minst märks på några av huvudkaraktärerna. Filmen är ett mord-potpurri med skvalpannde blodmassor över hela kroppen och flera gånger undrar jag: Varför? Varför ser jag på det här? Varför stänger jag inte av? Varför låter jag den här värdefulla filmen skada mina ögon? Varför?
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu