Film

Skribent

MovieZine

16 januari 2017 | 19:00

37 svenska filmer med biopremiär under 2017

Internationella filmstjärnor som Shia LaBeouf, Eva Green och Elisabeth Moss förgyller det svenska filmåret. Vi har hela listan!
Musik, dokumentärer och ungdomsskräck präglar den svenska filmvåren. MovieZine har samlat filmerna som hittills är klara för svensk biopremiär under 2017. Vilka ser ni fram emot?
 
Måste gitt - 6 januari
Ivica Zubaks humoristiska förortsskildring har redan fått mycket uppmärksamhet. Här följer vi Metin, en småtjuv från Jordbro vars hemliga dagbok blir hetaste snacket bland innerstans kulturelit. 
 
Småstad - 20 januari
Långfilmsdebuterande Johan Löfstedt har gjort en halvt dokumentär film om sin egen familj och hemstad. 
 
Exfrun - 17 februari
Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man. Katja Wiks film följer tre kvinnors relationer i tre olika stadier.
 
 
Rum 213 - 24 februari
Mysrysare för den unga publiken. Det handlar om tre tonåringar som ska spendera en sommar på kollo, och råkar ut för mystiska händelser i rum 213. Baserat på Ingelin Angerborns roman.
 
Systrar bakom galler - 3 mars
Regissören Nima Sarvestani (”Frihet bakom galler”) träffar på nytt huvudpersonen Sara, som nu har släppts från fängelset. Sara får ett nytt liv i Sverige, men kan inte glömma sin vän som stenats till döds i Afghanistan.
 
Sameblod - 3 mars
Elle Marja går på samisk internatskola och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord. Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Regisserad av Amanda Kernell.
 
 
Filmen om Badrock - 7 mars
I en hitkavalkad framförd med gräddan av Sveriges artister genom 30 år navigerar Björn Skifs och hans vänner oss genom den unika upplevelse som Badrock var i Sommarsverige under åren 1986 till 1992.
 
Kim - Den skalliga primadonnan - 10 mars
Dokumentär om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som skapade sig ett liv där teatern stod över både relationer och familj. Och så kom cancern. Fredrik Egerstrand och Tintin Anderzon har regisserat.
 
Citizen Schein - 10 mars
Dokumentär. Harry Schein var en udda fågel i den svenska offentligheten, en kulturpolitisk visionär som saknar motstycke i svensk nutidshistoria. Hans livshistoria har en dramaturgi som kunde vara hämtad från en Hollywoodfilm. 
 
 
Dröm vidare - 17 mars
”Dröm vidare” är ett drama om Mirja och hennes tjejkompisar i förorten. Där vänskap och drömmar ställs på prov när Mirja kommer ut från sitt fängelsestraff.
 
Dokumentär. På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Manal Masri, Kamals syster, bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där novemberkvällen. Hon vill förstå varför och skriver ett brev till mannen som orsakat så mycket sorg - Peter Mangs.
 
En snöig natt i februari 1972 skjuts den berömde jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin fru Helen under en spelning på en klubb i New York. Mordet sänder chockvågor genom jazzvärlden. Kasper Collins musikdokumentär är ett kärleksbrev till två unika personligheter och musiken som förde dem samman. 
 
 
Den enda vägen - 7 april
Malmö 2010. En maskerad man skjuter oskyldiga människor med utländskt utseende. Ett av skotten kommer att förändra två bröders liv för alltid. Manuel Concha står för regin.
 
Jordgubbslandet - 30 juni
15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. På en gård i Blekinge får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg.
 
Superswede - 16 augusti
Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare någonsin, Ronnie Peterson, blev känd som ”Superswede” för miljontals fans. Detta är dokumentärfilmen om hans liv som tragiskt slutade med en våldsam krasch 1978.
 
The Square - 25 augusti
2015 tog Ruben Östlund storslam på Guldbaggegalan med sin senaste film ”Turist”. I höst är han tillbaka med ”The Square”, med internationella skådespelare som Elisabeth Moss (”Mad Men”) och Dominic West (”The Wire”).
 
Ouaga Girls - 25 augusti
I Theresa Traore Dahlbergs dokumentär möter vi en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou, Burkina Faso.
 
Dramakomedi. Becker drivs av jakten på pengar och är kung i småländska Tingsryd. Med sin kompis Stefan driver han en möbelbutik, och drygar ut kassan med att sälja smuggelsprit och cigaretter svart. 
 
Borg - 8 september
En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, och om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe. Med Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf.
 
 
Dokumentär av Ragnhild Ekner.
 
Silvana - Väck mig när ni vaknat - 15 september
Silvana Imam är en av Sveriges största artister. Regissörerna till denna dokumentär har följt den svenska rapparen sedan 2014 - när hon precis var i början av sin karriär - fram till idag.
 
The Nile Hilton Incident - 29 september
Thriller av Tarik Saleh. Noredin (Fares Fares) är en korrupt kriminalpolis i Kairo som satt i rutin att pressa lokala brottslingar på pengar.
 
Efter Inez - 29 september
Dokumentär av Karin Ekberg om att förlora sitt nyfödda barn.
 
Musikporträtt. Lars Winnerbäck är en av Sveriges största artister sedan 15 år. Samtidigt är han en av dem som vi vet minst om.
 
Himlens mörkrum - 13 oktober
Fotografen och filmaren Jean Hermanson fotograferade arbetare på de svenska industrigolven under 60-talet. Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassistent.
 
Korparna - 13 oktober
Det är 70-tal. Agne, en femte generationens jordbrukare, har bestämt sig. Den äldste sonen Klas ska ta över jordbruket när han själv inte längre orkar. Men Klas har andra planer. Fotografen Jens Assur regidebuterar med Tomas Bannerheds roman som förlaga.
 
Shapeshifters - 20 oktober
Dokumentär av Sophie Vukovic.
 
Vilken jävla cirkus - 20 oktober
Helena Bergströms dramakomedi handlar om Hugo, som stått och stampat på samma ställe i livet sedan han förlorat sin stora kärlek. En dag vaknar upp på det mest udda ställe – i en cirkusvagn.
 
Avicii - True Stories - 26 oktober
I dokumentären ”Avicii - True Stories” delar för första gången den mytomspunna världsartisten Tim Bergling med sig av sin resa från pojkrummet i Stockholm till de stora arenorna.
 
Krig - 27 oktober
Familjefilm. När 11-årige Malte flyttar till ett nytt område med sin mamma, landar han mitt i en konflikt mellan två gäng.
 
Dokumentär. Schlagerstjärna, skojare, kleptoman, operettkung och snuskmusikinnovatör. Johnny Bode hade stora succéer både i Sverige och Europa, men ändå är han idag helt utskriven ut historien. Varför?
 
All Inclusive - 10 november
Komedi med Suzanne Reuter och Liv Mjönes. En resa till Kroatien med familjen för att fira Ingers 60-årsdag lät som en bra idé ända tills Inger kom på sin man med att vara otrogen. När charterplanet lyfter finns bara en olycklig Inger och hennes två vuxna döttrar med på resan, ordentliga Malin och struliga Tove. Det tar inte lång tid innan systrarnas rivalitet om mamman utvecklar sig till en tävling om vem som bäst kan trösta henne.
 
7333 sekunder Johanna - 12 november
Johanna vill verkligen skiljas men Jesper vägrar och gör istället allt han kan för att hålla henne kvar. En film om kampen att orka ta sig loss när vardagsvåldet försöker hindra varje steg. Anette Skåhlbergs drama utspelar sig i en enda tagning.
 
Dokumentären ”Lyubov – kärlek på ryska” är frukten av dryga tre års samarbete mellan filmregissören Staffan Julén och 2015 års Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj. Det är en filmisk fristående gestaltning av hennes kommande bok om kärlek. 
 
Solsidan - 1 december
TV-serien "Solsidan" har blivit långfilm. Här följer vi de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov.
 
Para knas - 15 december
Från orten ekar längtan efter para medan rika svennar vaskar bubbel helg efter helg på Stockholms innekrogar. Sara och Amida vägrar fastna i para knas och ur vänskap föds idén om ett äventyr bland spilld champagne.
 
Gordon & Paddy - 22 december
Animerat av Linda Hambäck. En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits. Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna.
 
Monky - 22 december
Familjefilm. Frank, 11 år, hittar en dag en livs levande apa i familjens trädgård. Apan får namnet Monky. Det går snart upp för Franks familj att Monky inte är en vanlig apa. Var kommer Monky ifrån och går det att hemlighålla henne för byn?
| 16 januari 2017 19:00 |