Exfrun 2017

Drama Komedi
Sverige
90 MIN
Svenska
Exfrun poster

Synopsis

Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med Jacob. Tvåbarnsmamman Anna tar tiden på sin man Jesper när han kokar välling. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man. Med lika delar humor och allvar får vi följa tre relationer och tre kvinnor, där flickvännen, frun och exfrun samsas i en satir om livets gång – från nyförälskelse till skilsmässa.
Ditt betyg
2.5 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Exfrun
Biopremiär
17 februari 2017
DVD-premiär
3 juli 2017
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

29 januari 2017 | 10:00

Kvinnoporträtt på tomgång

”Exfrun” är en ibland lite rolig och smått tankeväckande svensk film om relationer. Det saknas dock något väldigt väsentligt i upplägget och jag blir aldrig så engagerad som jag skulle önska. Långfilmsdebuterande regissören Katja Wik gör ett gott försök med att visa upp en vardag bekant för väldigt många idag, men får i slutändan tyvärr inte riktigt till det.
”Exfrun” är ett drama om just exfruar, fruar och flickvänner, samt en och annan man som kommit deras väg. Filmen handlar egentligen inte om något särskilt utan ger mest ett antal sporadiska inblick i framförallt de olika kvinnornas liv. Och det är trevligt så, även om det ganska snart känns som att stoffet är alldeles för tunt för att göra långfilm på.


Själva exfrun hamnar dessutom i skymundan av frun och den arma flickvännen känns ännu mer malplacerad i helheten. Att sedan ingen av dessa har något tydligt samband med varandra gör det på något sätt ännu mera obegripligt och jag vet inte riktigt vad det är jag ska känna, tycka, eller tänka om någon av dem. Jag tolkar det som att vi i de tre kvinnornas gestaltning får se en kvinna i olika steg i livet och dennes relationer men jag blir inte direkt klokare för det.

Jag säger inte att allt är dåligt rakt av för vissa intressanta ögonblick och välbekanta karaktärer dyker onekligen upp som jag stundvis skrattar igenkännande åt. Men tyvärr är det positiva alldeles för flyktigt för att göra något större väsen av sig och mest är jag bara förbryllad och vet inte riktigt på vad fokusera. 

I dessa "Skam"-tider hade jag faktiskt förslagsvis hellre sett historierna utspelas i olika avsnitt som en serie på webben till exempel. Där vi först får följa den ena, sen den andra och därefter den tredje kvinnan. Nu strös det på av dem alla tre lite här och var utan att de får någon egentlig substans i sig själva eller sitt sammanhang och därför blir det smått omöjligt för mig att känna något med dem heller.

Det finns något där, det medger jag och tanken kring temat män, kvinnor, relationer, gamla som nya är fascinerande. Det kommer inte riktigt till sin rätt här, dels tror jag det är för att regissören Wik också har skrivit manuset och därför är väl bekant med innehållet - och verkar av farten ha glömt bort att vi, publiken, inte har en aningen om något i början och måste ges en chans att lära känna åtminstone en huvudperson. Nu förblir samtliga rätt osympatiska och bittra skuggor i kulissen.

Vi exfruar är bannemej fantastiska, men filmen om oss lämnar en hel del övrigt att önska. Det finns så mycket dråpligt, roligt, sorgligt och osannolikt som sker i våra liv, men som här tyvärr inte får en tillstymmelse till utrymme. Istället ges i en film med fokus på kvinnor än en gång i mitt tycke alldeles för mycket fokus åt män och hur de påverkar kvinnorna och jag känner lite suck på den vinklingen, även om kanske ingen av männen känns som några givna kotte i granen direkt.

Men visst. Som ett tidsfördriv på tv:n en söndagskväll funkar absolut ”Exfrun”, men några biopengar hade jag inte velat betala för den.
| 29 januari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Exfrun