Jordgubbslandet 2017

Drama
Sverige
93 MIN
Svenska
Engelska
Polska
Jordgubbslandet poster

Synopsis

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. På en gård i Blekinge får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor då hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. Relationen kommer ändå fram och reaktionerna blir kraftfulla.
Ditt betyg
3.1 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Jordgubbslandet
Biopremiär
30 juni 2017
DVD-premiär
15 januari 2018
Språk
Svenska, Engelska, Polska
Land
Sverige
Distributör
Studio S Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

30 juni 2017 | 10:00

Välbehövlig titt i vårt samvetes spegel

”Jordgubbslandet” är en vacker och oerhört berörande film om gästarbetare och deras vardag i ett fördomsfullt Sverige. Det här romantiska dramat ger oss en välbehövlig titt i självgodhetens spegel och fungerar som en nyttig, för att inte säga nödvändig, rannsakan av vårt svenska samhälle som resten av Europas goda samvete.
Filmen handlar om 15 åriga Woytek och hans familj bestående av mamma och pappa, som kommit till Sverige för att i den blekingska myllan plocka jordgubbar en sommar. Woytek och jordgubbsbondens (spelad av Torkel Peterson) dotter Anneli blir snart förälskade, men relationen ses inte på med blida ögon av varken hans eller hennes familj.
 
”Jordgubbslandet” är en väldigt vacker film rent visuellt och de vida miljöerna står effektivt som kontrast mot det mycket mer trångsynta vi ser rymmas i bilden. Fotot känns anspråkslöst men är hela tiden ändå i sin enkelhet snyggt och ljuset faller i varje vinkel med ett behagligt dis i bakgrunden, medan det inte alls lika angenäma dramat utspelas längst fram.
 
Det här är en gripande Romeo och Julia-story om ett ungt förälskat par, men ännu mer är det här egentligen en historia om den orättvisa världen som så ofta omger de förälskade tu. Detta är en film om kulturkrockar och om att inte passa in, men också om att på ytan passa in men ändå krocka med sin kultur och de andra inom den. ”Jordgubbslandet” handlar om drömmar, om längtan, längtan att tillhöra och längtan bort, fast även om det stundvis är ganska tunga ämnen och mycket misär vi får ta del av så finns där hela tiden en hoppfull ton som också stannar kvar när eftertexterna rullat klart.
 
Wiktor Eriksson har både skrivit manuset och regisserat filmen som jag skulle vilja kalla en modern och väldigt angelägen ”En Kärlekshistoria” då det onekligen finns vissa likheter till Roy Anderssons gamla pärla från 1970. Eriksson har lyckats samla ihop en väldigt övertygande ensemble bestående av mestadels faktiska gästarbetare, men också en handfull okända svenska talanger, förutom kanske då Torkel Peterson. Alla känns de hur som helst, oavsett bakgrund, otroligt äkta och de gör också ut i minsta biroll ett fantastiskt bra jobb.
 
Huvudpersonerna Anneli och Woytek spelas av Nelly Axelsson och Staszek Cywka och deras kemi är verkligen sprakande, så pass att det man ser nästan stundvis känns dokumentärt. 
 
”Jordgubbslandet” är en aktuell och väldigt viktig film som faktiskt till och med kanske är den bästa svenska i år. Se den. Du kommer garanterat bli berörd.
| 30 juni 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Bland dem bästa filmerna jag har sett👍🏻👍🏻
Läs mer