Sameblod (2016)

KOMMER PÅ BIO | 3 MARS 2017
10 DAGAR
5 TIMMAR
37 MINUTER
0 SEKUNDER
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare I familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas blickar/hårda ord/förakt och skolans regler och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
4.0 av 1 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SAMEBLOD

En lysande långfilmsdebut
Kalvmärkning, renskötning och jojk. Regissören och manusförfattaren Amanda Kernells film “Sameblod” är ett nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck som gör upp med Sveriges mörka förflutna. Utomordentliga skådespelarprestationer och en historia berättad med säkerhet resulterar i ett mycket väl godkänt betyg.
I en inledande scen möter vi Elle Marja på äldre dagar gestaltad av konstnären Maj-Doris Rimpi. Hon befinner sig i sina barndomstrakter uppe i Lappland tillsammans med barn (Olle Sarri) och barnbarn för begravningen av sin syster. Men spänningarna mellan henne och resten av släkten märks tydligt av. Inte minst då hon vägrar att prata samiska och hellre tar in på hotell än att övernatta hos familjen.

Merparten av filmen utspelar sig däremot under 1930-talet, en period som karaktären tvingas tillbringa på nomadskola tillsammans med andra samebarn. Elle Marja, som i ung ålder spelas av förstagångsskådespelaren Lene Cecilia Sparrok, blir under skolgången behandlad som en andra klassens medborgare och drömmer om ett liv i acceptans, om att studera i Uppsala och hitta en väg ur det förutbestämda. Genom att lära sig svenska ordentligt och ljuga om sitt namn lyckas hon stundom dölja sin härkomst och komma iväg från de natursköna landskapen i norr.

Amanda Kernells kortfilm “Stoerre Vaerie“ beskrivs som en prolog och epilog till “Sameblod” och nominerades till en Guldbagge förra året. Storasystern “Sameblod” är råare och en viktigt film för alla i det här landet då den berör det samiska minoritetfolkets status i svenska samhället och de rasbiologiska idéerna som genomsyrade tiden med bland annat skallmätningar. Röster som Kernells behövs och är sällsynta i filmrepertoaren då historieskrivningar är subjektiva och för det mesta berättas från en redan korrigerad position.

Men filmen kan också ses som en uppväxtskildring som handlar om bredare ämnen än så; om kulturell identiet, tillhörighet och internaliserat hat. Kernells suveränitet ligger i hennes studier av utanförskapet och dess konsekvenser på en individ. Huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrok kanaliserar allt detta och närmar sig rollen med ren och skör övertygelse. Hon behöver inte säga mycket eller ens använda ord för att vi ska höra hennes grymtande av smärta och frustration. I en nyckelscen blir den avhumaniserande verkligheten uppenbar när skolklassen tvingas näcka framför en fotograf som ska dokumentera deras kroppar i vetenskapligt syfte. “Sameblod” fångar in intresse i varje bildruta och skälver av vrede. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Den står härnäst på mitt bioschema. Ser ganska intressant ut, särskilt med tanke på att det är en debutfilm.

Veckans populära filmer

Visa fler