Småstad 2016

Drama
Sverige
91 MIN
Svenska
Småstad poster

Synopsis

Möt Björn och hans fyra systrar, mitt i livet. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Det är nu som Björn bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla.
Ditt betyg
2.8 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Småstad
Biopremiär
20 januari 2017
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

16 januari 2017 | 08:00

Fina små sanningar i halvdokumentär debut

Med startpunkt i en pappas bortgång spolar långfilmsdebutanten Johan Löfstedt tillbaka familjens egna hemvideo-kassetter och ställer sin egen familj och hemstad framför kameran. Resultatet är ett halvdokumentärt lågbudgetdrama med fötterna på jorden, blicken i backspegeln och hjärtat på rätt ställe.
På en känd lista över människors rädslor kommer rädslan för döden på femte plats medan rädslan att tala inför folk hittas på andra plats, vilket betyder att på en begravning så hade folk hellre legat i kistan än behövt vara den som stått och håller tal. 

Björn är en av dem. Han höll aldrig det där talet på sitt bröllop, på Olles studentskiva eller när hans pappa fyllde 70 år. Nu är pappan borta, men rädslan att tala inför folk lever kvar. Livet går sin stilla gång i lilla Vadstena där Björn och hans systrar alla har vuxit upp och skaffat familjer. De ångrar kanske inget men hann de säga allt de borde ha sagt och blev livet verkligen så som de hade hoppats? Pappan har lämnat jordelivet men efter sig har han lämnat videohälsningar till sina barn som får syskonen att omvärdera sina val och kanske utmana sina rädslor - trots att det tar emot. 

Regissören Johan Löfstedt tar i sin halvdokumentära långfilmsdebut hjälp av sin stora familj och sitt eget hemvideo-arkiv för att på ett högst personligt vis närma sig de åren som gått och frågan vart livet och drömmarna egentligen tog vägen? I en uppdiktad historia spelar Johans familjemedlemmar sig själva, bakom kameran finns hans bror och manuset har han skrivit tillsammans med sin sambo Anna Potter. 

Löfstedt har ett säreget sätt att närma sig sanningen och ett fritt förhållningssätt till det dokumentära videomaterialet han förfogar över vilket sömlöst suddar ut gränsen mellan verklighet och dikt.

I den fiktiva stumfilmsdokumentären “Kometen” sydde han ihop en historia om jordens sista dagar, skildrat genom dokumentärt smalfilmsmaterial från 60-talets Stockholm. Sanningen i 50-talets tv-bilder lades senare under lupp i den kultförklarade mockumentären Konspiration 58 om en förening som arbetar för att avslöja sanningen om hur fotbolls-VM 1958 aldrig ägde rum i Sverige utan i själva verket var iscensatt, som en bricka i ett världspolitiskt spel mellan stormakterna. Då ifrågasattes foton med märkliga skuggor och mystiska byggnader utanför Nya Ullevi av kufiga män, ofta till syrligt komisk effekt samtidigt som paralleller till verklighetens förintelse-förnekare kändes olustigt nära till hands.

Långfilmsdebuten "Småstad" bygger inga konspirationer men för vidare traditionen av att gräva i videoarkiven, denna gång för att ifrågasätta valen vi gjort och liven de resulterat i. Med en hybrid av lågbudgetdramats, dokumentärens och hemmavideons enkla formspråk tacklar hela familjen Löfstedt här på olika sätt de stora funderingarna i det lilla livet, och i mitten sitter Björn i sin bokcirkel, som tillsammans läser Vilhelm Mobergs bok “Din stund på jorden”, och allt han vill är att samla modet att säga de där orden som han borde ha sagt för länge sen. 

"Småstad" berör i det lilla utan att skaka om mig i grunden. Måhända sviktar amatörskådespeleriet precis som Björns stämma när han ställs inför en publik och visst är filmen en smula banal i all sin opolerade lågbudget-carpe diem-enkelhet, men vad gör det när man ändå sitter där och smygsnyftar på slutet till Leif Jordanssons och Ebba Forsbergs fina toner. En himla trevlig liten film om vår lilla stund på jorden, helt enkelt.
| 16 januari 2017 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
En fiktiv dokumentär som tar sig an ur regissörens Johan Löfstedts egna liv och tankar när hans pappa går bort, i filmen följer vi hans riktiga familj fast i en fiktiv story som bearbetar samma tema, tankar om livet, ånger och sina val man gjort.... Bitvis välgjord, mycket snyggt foto, men både handling och skådespeleri med all rätt, javisst?! Ganska lam men ändå :( det både stör och beundrar att han valt sin egna familj, men känns väldigt krystad..nje den går tyvärr inte hem hos mig...betyget blir en tafatt svag 3a... Cast: Hela familjen Löfstedt. aaa
Läs mer