Måste gitt 2016

Drama Komedi
Sverige
96 MIN
Svenska
Måste gitt poster

Synopsis

Metin bor i en förort. Där gäller de oskrivna lagarna och de egna domstolarna. En plats där ungdomarna är lika rastlösa som bortglömda. Metins största problem är att han älskar att skriva - om allt han ser, hör och gör. Så när han upptäcker att hans dagbok är borta slår paniken till. Han vet att om polisen hittar den så kommer halva Jordbro att åka fast. Skulle den dyka upp hos maffian, ja, då är han död.
Ditt betyg
3.4 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

10 december 2016 | 10:00

Kulturkrockar på liv och död

”Måste gitt” är en rapp, lekfull och driven kulturkrocksskildring där förortens baksida möter kulturelitens korridorer under tumultartade omständigheter.
Jordbrobon Metin är som vilken smågangster som helst, med ett undantag: Han dokumenterar alla sina förehavanden ned på detaljnivå i en sliten anteckningsbok. 

När dagens måsten (ofta rör det sig om att kränga Rolexkopior på pantbanken) är avklarade fyller han sidorna med redogörelser för vem som har sagt och gjort vad, vem som blev skjuten när, golade där, i en aldrig sinande ström av intryck från en kriminell tillvaro. Det säger sig självt att den informationen inte lämpar sig för högläsning, och när Metin råkar slarva bort boken blir det minst sagt angeläget att hitta den igen – skulle den organiserade brottsligheten få nys om innehållet är det tack och god natt.

Nu hamnar Metins text via omvägar istället hos ett flådigt bokförlag i innerstan, och där kan man knappt bärga sig över att få publicera den anonyma, ocensurerade rösten från förorten. Bli sensationell omslagspojke för den nya generationens förortsprosa eller fortsätta hustla med polarna? Konsekvenserna blir kännbara vad han än väljer.

Regissören Ivica Zubaks andra långfilm fungerar mycket tack vare Can Demirtas i rollen som den explosive Metin, och den drivna dialogen. ”Måste gitt” balanserar skickligt mellan socialrealistisk dramatik och humoristisk betraktelse av en kulturkrock mellan två världar som sällan möts i verkligheten. 

Tydligast och roligast framträder skillnaderna i språk och outtalade koder för uppförande i en scen där Metin avlägger inträdesprov för scenskolan – det blir kaotiskt, kan man säga – men även relationen mellan huvudpersonen och den snobbige men välvillige förläggaren Puma är komiskt skildrad utan att plocka för billiga poänger. 

Ett bryskt tempo och en osentimental hållning räddar berättelsen från att kännas sökt och konstruerat romantisk – det handlar trots allt om litterära drömmar och självförverkligande – och Zubak skonar överlag tittaren från de stereotyper som annars gärna figurerar i filmer om förorten. 

”Måste gitt” laborerar på ett underfundigt sätt med kulturellt betingade kontraster och svårforcerade barriärer mellan verklighet och drömtillvaro. Den skojar för den sakens skull inte bort sitt ärende. Som en berättelse om att spränga gränser och ta kontroll över sitt eget liv vill den bli tagen på dödligt allvar. Det förtjänar den också. 
| 10 december 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Alltså när denna kom inatt under SF lussevaka, trodde vi först att det var ett skämt, hur f-n kunde denna filmen ens få filmstöd? Hela filmen är ett stort WTF och man sitter med gapande mun mellan gapskratten. Man förstår inte om filmen är seriös eller ironisk? Men den är verkligen innovativ, rå och helt nytt filmformat. Vi följer Metin en ung turk som tror han är Tony Montana från Scarface i förorten Jordbro. Rinkeby svenska släng dig i väggen, här får man en käftsmäll i snabba klipp, massa slang och otroliga scener där man inte fattar hur Metin tänker, när han kommer undan från den ena grejen efter den andra... Kommer bli 2017 års snackis!!! Helt sinnesjuk casting, roliga karaktärer som visar misären och förorten med en glimt i ögat och på ett sätt du aldrig sett det förr....mycket givande, blir lusse vakans höjdpunkt och får en 4a i betyg för man tror inte det är sant när filmen börjar. MISSA INTE!!! Cast: Can Demitras, Manuel Dubra, Arvin Kananian mfl... AAAA
Läs mer