Borg 2017

Drama Biografi Sport
Sverige
100 MIN
Svenska
Engelska
Franska
Borg poster

Synopsis

"Borg" är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.
Ditt betyg
3.2 av 153 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Borg vs. McEnroe
Biopremiär
8 september 2017
DVD-premiär
15 januari 2018
Digitalpremiär
8 januari 2018
Språk
Svenska, Engelska, Franska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Henrik Skapare

30 augusti 2017 | 16:55

Värdigt och välgjort om vår största tennisstjärna

Filmen om Björn Borg är snygg, intressant och välspelad, men den lyckas inte beröra på djupet.
Året är 1980. Med fyra raka Wimbledonsegrar bakom sig står 24-årige Björn Borg (Sverrir Gudnason) på toppen av sin karriär. Tillsammans med tränaren Lennart ”Labbe” Bergelin (Stellan Skarsgård) har resan gått från det mytomspunna bollandet mot garageporten i Södertälje till den absoluta toppen. Just nu är han ostoppbar.

In kommer John McEnroe (Shia LeBeouf), pojkspolingen från New York med den stora käften. Han som inte drar sig för att skälla ut domaren efter noter. Han som festar, är hatad av alla och möts av burop när han äntrar centercourten. När Borg i filmens inledning möter sin rival på en löpsedel befinner vi oss i ”Rocky III”-land, men även om Janus Metz film lånar många av sportfilmens mest inarbetade stilgrepp och troper får vi snart en mer nyanserad bild av de båda rivalerna.

John McEnroe visar sig vara en ganska sympatisk kille, som egentligen förtjänar att vinna de där avgörande bollarna precis lika mycket som sin tillsynes känslokalla rival. Och när vi genom tillbakablickar får ta del av den unge Borgs vredesutbrott förstår vi att de har mer gemensamt än vad vi har föranletts att tro.

Nej, någon traditionell underdog-historia med en tydlig skurk får vi inte. Vad vi däremot får är ett psykologiskt drama där det verkliga hotet kommer inifrån. Björn Borg beskrivs i medierna som ett isberg (eller ett ”Ice Borg”, om man ska vara petig) – men på insidan är han en kokande vulkan. Det handlar om tvivel och det handlar om förväntningar. Om hur tomt och ensamt det är på toppen.

Den i filmen porträttlike Sverrir Gudnason är lysande i rollen som Borg, även om mycket av hans skådespel är begränsat till att blicka ut i tomma intet. Tanken är att vi ska undra vad som försiggår därinne, och även om scenerna blir lite väl många är det förbluffande effektivt. Shia LeBeoufs McEnroe lever å sin sida med känslorna utanpå kroppen vilket får honom att sticka ut. Han blir en frisk fläkt som livar upp scenerna han är med i utan att gå i fällan och spela över.

Vid sidan om alla scener som utspelar sig i hotellrum och i baksätet på limousiner spelas det en hel del tennis också. Tennismatcherna är snyggt filmade och följer den klassiska mallen med snabba montage i början av turnéringen och större detaljrikedom ju närmare slutet vi kommer. När det är dags för den stora finalen är varje boll så viktig att publikljudet dämpas och det mesta sker i ultrarapid. När stämningen är som tätast glömmer jag nästan bort att jag redan vet som kommer att vinna, och det är naturligtvis ett gott betyg.

I början av filmen kan vi läsa att den är ”inspirerad av verkliga händelser” och med tanke på hur slipat manuset känns har Ronnie Sandahl förmodligen tagit sig en och annan frihet för att få till en Hollywoodmässig dramaturgi. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att resultatet är lite väl förutsägbart. Filmen är precis vad man tror att den ska vara och den tar inga som helst risker. Den kommer inte att göra någon besviken, men för min del lyckas den inte heller gripa tag och beröra på djupet.

När eftertexterna rullar (kompletta med svartvita fotografier av verklighetens Borg och McEnroe, så klart) är jag istället glad över att ha fått lära känna vår allra största tennisstjärna lite bättre. Framförallt har jag fått större förståelse för att han, ett år efter Wimbledon 1980, skulle lägga sitt racket på hyllan för gott, bara 26 år gammal.
| 30 augusti 2017 16:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
Fint porträtt aom börjar rätt segt och lite för snyggt men tätnar rejält på slutet. Jag hade noll koll på hur många Wimbledonsegrar Borg/McEnroe har vardera så det var spännande till slutet. Värdigt och poetiskt om än lite överproducerat ibland. Men Böffen och Sverrir är grymma. 3/5
Läs mer
2
Något seg film, men har fått en större inblick i en stjärna som var aktiv omkring när jag var bebis och före det. Har alltid undrat varför han la av så ung när han var så bra, men ges en ökad förståelse av en pressad person som bara ville spela tennis men inte ville leva med pressen, idolskapet etc. 2+/5 (5/10)
Läs mer
4
Snygg och välgjord film av en av sveriges största tennisstjärnor genom tiderna. Blev även positivt överraskad till att Shia Lebouf gjorde en väldigt bra tolkning av hans rival John Mcenroe.
Läs mer
Visa fler