Film

Skribent

MovieZine.se

21 juli 2012 | 21:01

11 filmer vi kommer få se på Stockholms Filmfestival

...och ytterligare tolv som vi i redaktionen önskar hitta i höstens program.

Med tre och en halv månad till årets upplaga av Stockholms Filmfestival börjar vi bli väldigt nyfikna på vilka filmer som kommer att presenteras i programmet. Även om festivalen än så länge håller sina titlar hemliga, ger vår kristallkula en rätt bra aning om vad som kan bli aktuellt...

De här 11 filmerna tror vi har mycket stor chans att komma med:

Call Girl - Sverige, regi: Mikael Marcimain

En dramathriller om bordellhärvan som skakade hela Sverige på 70-talet. Pernilla August har huvudrollen, Hoyte van Hoytema ("Tinker Tailor Soldier Spy") står för fotot, och biopremiären har lämpligt nog placerats under filmfestivalens gång, vilket brukar vara ett säkert tecken. Invigningsfilmen, rentav?  

Kon-Tiki - Norge, regi: Joachim Roenning & Espen Sandberg

Påkostad norsk äventyrsfilm som följer Thor Heyerdahls omskrivna segling över Stilla havet. Gustaf Skarsgård är ombord. 

Dom över död man - Sverige, regi: Jan Troell

Filmer av Jan Troell växer inte på träd, och Stockholms Filmfestival lär inte gå miste om chansen att premiärvisa hans nya drama "Dom över död man". Jesper Christensen och Björn Granath berättar historien om Torgny Segerstedt, tidningschefen som utmanade Tredje rikets ledare med kontroversiella artiklar under Andra världskrigets gång. 

The We And The I - Storbritannien, regi: Michel Gondry

Regissören till "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" använder åter sin lekfullt visuella stil för att skildra gruppdynamiken bland ett gäng ungdomar, som varje dag möts på samma skolbuss.

Amour - Frankrike, regi: Michael Haneke

Bästa film på årets filmfestival i Cannes, låter ett säkert kort i programmet (och tävlan?) även på Stockholms Filmfestival. Haneke berättar skickligt om det äldre paret som sakta slits isär av hustruns dödliga sjukdom. 

Blondie - Sverige, regi: Jesper Ganslandt

På fjolårets filmfestival fick Work in Progress-publiken se en skymt av Jesper Ganslandts ("Apan") nya familjedrama, med Carolina Gynning i en stor roll. Nu står filmen klar och även den här premiären har lämpligt placerats i slutet av november. Kan bara betyda en sak...

The Paperboy - USA, regi: Lee Daniels

"Precious" inledde 2009 års filmfestival, och förväntningarna är givetvis höga när Lee Daniels nu kommer med sin nästa film. Den här gången är det en något mer skruvat kriminalhistoria, med Nicole Kidman och John Cusack i oförglömliga roller. 

Bekas - Sverige, regi: Karzan Kader

Svenskproducerat drama om två pojkar i 90-talets Iran. De är hemlösa, de blir fascinerade av "Superman" på stadens biograf, och bestämmer sig för att fly till USA. Presenterades inom Work in Progress på förra årets festival.

Ömheten - Sverige, regi: Sofia Norlin

Den enda filmen som med all säkerhet är klar för årets program - eftersom det var lite av poängen, när Sofia Norlin fick förra årets stipendium från festivalen. När Lisa Aschan tackade nej till miljonerna gavs Norlin chansen att berätta sin historia om några ungdomar i ett samhälle i ständig förändring, Kiruna.

The Angel's Share - Storbritannien, regi: Ken Loach

Nya filmen från Ken Loach ("Looking for Eric") beskrivs som en bitterljuv komedi om småkriminella och mängder av sprit... 

Beasts of the Southern Wild - USA, regi: Benh Zeitlin

En mer omtalad och hyllad independentfilm får man leta efter i år. Nästan bara debutanter bakom och framför kameran, i den gripande historien om sexåriga Hushpuppy i de allra fattigastes USA. "Filmen du inte visste att du väntat på", skriver Lotta Zachrisson i sin recension.

Observera att inga filmer är officiellt klara än, och ovanstående är gissningar från redaktionen (även om vi äter upp våra hattar om vi skulle ha fel). Programmet för Stockholms filmfestival 2012 släpps i slutet av oktober. 

Här är ytterligare 12 filmer som vi hoppas få se i årets festivalprogram:

Side By Side - USA, regi: Keanu Reeves

Film om film - i detta fall en dokumentär om den digitala teknikens framfart - går alltid hem hos cineaster. Keanu Reeves har själv intervjuat några av vår tids största regissörer i filmen som hade premiär på Tribecas filmfestival i våras.

Sightseers - Storbritannien, regi: Ben Wheatley

Drömsemestern med flickvännen tar en oväntad vändning i den brittiska komedin, gjord av mannen som skrämde slag på förra höstens festivalbesökare med sin "Kill List". 

Holy Motors - Frankrike, regi: Leos Carax

Förutom att Kylie Minogue medverkar vet vi väldigt lite om det här udda dramat, men det blir nästan roligare så. Cannes-publiken vittnar om en oväntad upplevelse, som mycket väl kan ha varit festivalens bästa. Folkets bio har snappat upp filmen för svensk distribution men än finns det inget premiärdatum. Håll tummarna för att Stockholms Filmfestival har ögonen på denna.

Gravity - USA, regi: Alfonso Cuarón

Sandra Bullock osminkad i rymden? Två timmar utan dialog när hon kämpar för att ta sig hem? Det låter som en våt dröm för sci-fi-älskare, speciellt när Alfonso Cuarón är den som står för regin i sin första film sedan "Children of Men".

The Great Gatsby - USA, regi: Baz Luhrmann

Glamouren och jazzen i 1920-talets New York har fångats av Baz Luhrmanns kameror med Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan på rollistan. Visst kan filmfestivalen må bra av en storslagen och glittrig 3D-film i höstrusket. 

The Master - USA, regi: Paul Thomas Anderson

PTA:s nya drama handlar om en scientologi-liknande sekt som startas i USA på 50-talet. Vår egna Lena Endre har en liten roll bland Philip Seymor Hoffman, Joaquin Phoenix och Amy Adams. Det ryktas om en världspremiär på filmfestivalen i Venedig i september, och på svenska biografer går den upp i vinter. 

Django Unchained - USA, regi: Quentin Tarantino

Tarantino älskar Stockholm, och Stockholms Filmfestival, sedan "Reservoir Dogs" och "Pulp Fiction" fick sig en skjuts för alltför många år sedan. Självklart är det dags för mästaren att återvända med sin senaste spaghettiwestern! 

Jakten - Danmark, regi: Thomas Vinterberg

Mads Mikkelsen utsågs till Bästa manliga skådespelare i Cannes, och grannlandets vassaste drama i år har sin givna plats i tävlan på en svensk filmfestival. Frågan är bara om den hamnar i Stockholm eller Göteborg?

Passion - Storbritannien, regi: Brian de Palma

Vi skulle verkligen inte klaga om de Palmas thriller med Noomi Rapace och Rachel McAdams får sin världspremiär på Skandiabiografen. 

Lola Versus - USA, regi: Daryl Wein

Det har varit väldigt tyst om Joel Kinnamans senaste film här i Sverige, dags att ändra på den saken? Här spelar han exet till indieälsklingen Greta Gerwig (med på förra årets festival i "Damsels in Distress"), i en dramakomedi som charmade Tribeca-publiken i april.

Upside Down - Kanada, regi: Juan Diego Solanas

En uppochnervänd kärlekshistoria mellan Kirsten Dunst och Jim Sturgess. Suverän trailer. 

Maniac - USA, regi: Franck Khalfoun

Rysaren med Elijah Wood som seriemördare skulle platsa perfekt i Horror Night. 

Till slut fem filmer som vi med säkerhet kan glömma:

The Hobbit - USA, regi: Peter Jackson

Det finns inte en chans att MGM släpper årets största premiär till lilla Sverige, en hel månad innan resten av världen. Och känner vi vår Peter Jackson rätt, kommer han finslipa på detaljerna och effekterna in i sista stund fram till 12 december... 

Breaking Dawn: Part 2 - USA, regi: Bill Condon

Även om "Twilight" en gång i tiden blev överraskningsfilm på Stockholms Filmfestival, har hajpen blivit för stor och credden för liten för att man ska vilja beblanda sig med vampyrserien igen.

Sune i Grekland: All Inclusive - Sverige, regi: Hannes Holm

Svenskt går ofta hem på Stockholms Filmfestival, men årets julkomedi känns för bred och, tja, ooriginell för att platsa på en filmfestival. 

Only God Forgives - USA, regi: Nicolas Winding Refn

Efter fjolårets succé för "Drive" skulle Nicolas Winding Refns nya dramathriller med Ryan Gosling välkomnas med öppna armar av festivalpubliken. Problemet: den lär inte vara färdigställd, då världspremiären ligger först i mars...  

Inside Llewyn Davis - USA, regi: Joel & Ethan Coen

Bröderna Coen borde också ha en stående inbjudan till Stockholm, men en festivalpremiär i Berlin låter mer aktuell för deras nya drama om New Yorks musikscen på 1960-talet.

Vilka filmer hoppas du få se på filmfestivalen i höst? Kommentera nedan.

| 21 juli 2012 21:01 |