Bekas 2012

Drama
Sverige
92 MIN
Kurdiska
Bekas poster

Synopsis

Tidigt 90-tal, Saddam Husseins regim har satt stor press på den kurdiska delen av Irak. Två hemlösa kurdiska pojkar ser "Superman" på stadens första biograf och bestämmer sig för att ta sig till Amerika. För att komma dit behöver de pass, pengar och en hel del tur. Tyvärr har de inget av detta men de börjar ändå resan som ska ta dem mot drömmen om Superman och Amerika.
Ditt betyg
3.3 av 91 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bekas
Biopremiär
30 november 2012
DVD-premiär
15 maj 2013
Språk
Kurdiska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

30 augusti 2012 | 19:01

Uppväxtskildring med stort hjärta

Debuterande regissören Karzan Kader skildrar med stort hjärta och värme två bröders flykt från irakiska Kurdistan i början på 1990-talet. Trots att man sett den dels självbiografiska uppväxtskildringen om syskonband och barndom i ett krigshärjat land förut så rycks man med i de charmiga karaktärernas öden.

Kader växte själv upp i Kurdistan och flydde som sexåring till Sverige med sin familj. Nu har han gjort långfilm på sitt slutprojekt med samma namn från Dramatiska Institutet och skildrar sin och sin egen brors upplevelser som barn. Dana (Sarwar Fazil) och Zana (Zamand Taha) är dock föräldralösa och kämpar sig fram som skoputsare i sin dammiga, lilla by. En dag får de idén att ta sig till Amerika och en händelsefylld, känslosam - och farlig - resa påbörjas.

Trots att historien utspelas i kurdiska delen av Irak som på den tiden pressades hårt av Saddam Husseins terror så är det en oväntat glad och barnvänlig film. Den har en smittande humor och värme som väger upp tragiken och pojkarnas utsatta situation. Däremot gör det några laddade ögonblick och spänningsmoment mer förutsägbara men man rycks ändå med ordentligt i historien.

Historien tar lite tid på sig att komma igång och det är en del dötid för att etablera pojkarnas liv i hemstaden innan själva resan inleds. Målet blir dessutom oklart, då publiken vet att Amerika är en ouppnåelig fantasi i de naiva barnens huvuden. Men deras relation och samspel är oerhört rörande och tilltalande.

Amatörerna Fazil och Taha är en bedårande duo med fantastisk kemi och deras brist på skådespeleri blir snarare en tillgång som ger rollfigurerna ett naturligt och trovärdigt beteende. Särskilt Taha har en drabbande energi som fullkomligt lyser igenom bioduken och det är, trots ett röstläge ofta några decibel för högt, omöjligt att inte falla för hans spralliga uppenbarelse.

Filmen är knappast helgjuten. Det går att kritisera den för att skildra en mörk historia med väl lättsam ton eller för att dra ner en del billiga skratt med väl simpel humor. Att den stereotypiskt "vackra flickan" ska komma emellan och hota deras relation är en klyscha man gärna sluppit. Men i slutändan handlar det om två pojkar och bröder vars järnstarka band både engagerar och berör.

| 30 augusti 2012 19:01 |