Maniac (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Just när gatorna verkade säkra, uppenbarar sig en seriemördare med förkärlek för att skalpera kvinnor. Frank är den tillbakadragne ägaren av en skyltdockebutik, men något förändras ohyggligt när den unga konstnären Anna kliver in och ber om hans hjälp med en utställning. Remake av filmen från 1980.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MANIAC

I huvudet på en psykopat
#Cannes 2012 - Den lille hobbiten har blivit stor, och seriemördare. "Maniac" är Elijah Woods mörka enmansshow, en djupdykning ner i ett plågat psyke, även om han själv sällan syns i bild.

Ärrad för livet av barndomstrauman jobbar Frank ensam i butiken som gått i arv i generationer, där han restaurerar gamla skyltdockor (första varningstecknet, visst?). Om nätterna kör han omkring i den anonyma amerikanska storstaden, på jakt efter nästa offer att förfölja, förälska sig i och slutligen våldsamt skalpera. De är alltid unga och söta, som ett substitut till den flickvän han aldrig haft. Att sätta kniven i en ny kropp är troligen så nära intimitet han kommer. Rutinerna störs och oanade känslor kommer upp när fotografen Anna (Nora Arnezeder, "Safe House") knackar på dörren och intresserar sig för Franks dockor, och kanske också för Frank. De börjar umgås, men monstret inom honom misstycker.

Seriemördaren Frank presenteras ur ett förstapersons-perspektiv. Vi ser allt han ser, hans andetag flåsar publiken i nacken vilket ger en unik (och obehagligt kittlande) känsla av att vara inne i skallen på en äkta psykopat. Det ger såklart en ännu större utmaning för Elijah "Puppy Eyes" Wood, som bara är med i bild när en strategiskt placerad spegel skymtar förbi. I övrigt har han bara rösten att förlita sig på, för att ge oss en bild av sin sjuka och våldsamma titelfigur - långt från det mesta han tidigare spelat.

Säkert skulle Frank kunna vara ett intressant objekt att forska på ur en psykologisk vinkel. Tyvärr har filmskaparna stirrat sig lite väl blinda på diverse förebilder i genren, och vår huvudperson framstår mer som en uppdaterad Norman Bates, en rätt förutsägbar och tydlig filmskurk än ett verklighetsnära creepo som kan förfölja dig på tunnelbanan vilken kväll som helst. "Maniac" är i övrigt heller inte helt utan fåniga klyschor, skrikande våp på höga klackar har vi till exempel sett slaktas på bioduken några gånger förr. Och liksom, måste man alltid skylla psykopatdåd på den frånvarande mamman?

Men, passande nog med tanke på filmens tema, är filmen något schizofren på så sätt att det också finns drag som känns riktigt efterlängtade. Att följa händelseförloppet genom Franks ögon gör det hela lite mer originellt och spännande. Musiken känns som hämtad ur franske producenten Alexandre Ajas hittills bästa film "Switchblade Romance", vilket ju inte heller är fel. Dessutom kan skräckfans se fram emot några magstarka och ohyggligt realistiska mordscener där ingenting censureras. Tror du att du klarar av att se det mesta, är "Maniac" ett tips.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
9119
Det här kan mycket väl vara den sämsta skräckfilmen jag någonsin sett, vilket säger en del
Brinken
Ändrar till stark 2:a efter närmare eftertanke.
Brinken
Filmen lyckas bygga upp en kuslig atmosfär och Wood är en stark faktor till detta. Handlingen är relativt svag men förstapersons perspektivet och en lysande Wood lyckas trycka upp betyget till en svag 3:a.

SPOILER!
Jag är ingen expert på detaljer kring seriemördare men jag kommer ihåg att jag läst om en viss Henry Lee Lucas. Det känns som att man delvis byggt Frank:s (Woods) karaktär och profil på han. Fast det var ett tag sen jag läste på om Henry Lee Lucas iofs. Miljön bakom seriemördaren Frank och morden känns tämligen stereotypisk till en viss mån, vilket skribenten av recensionen målar upp. Dock ska man erinra sig om att i nästan alla fall så är en frånvarande/ terroriserande förälder bakgrunden till de flesta traumatiserade minnen som mynnar i någon form av psykisk sjukdom. Som ett svar till skribenten så anser jag att det är väldigt trovärdigt att Franks frånvarande moder är god orsak till hans sjukdom. Sen skulle jag vilja se mer inblickar från Fransk barndom så att vi kan få en än bättre bild utav honon. Iofs kan det va klokt att låta tittaren måla upp den bilden själv.
Visa fler (22)

Relaterade filmer