Film

Skribent

Katarina Emgård

6 juli 2015 | 18:00

Vad säger din favorit-Depp-karaktär om dig?

Vem gillar du bäst bland Johnny Depps filmkaraktärer? Och vad avslöjar det egentligen om dig?
Om du, som jag, är uppväxt med Johnny Depp och hade en crush på honom under större delen av tonåren så vet du vad jag pratar om. Han, tillsammans med Orlando Bloom som Legolas, förstörde nog för flertalet potentiella pojkvänner. Förälskelsen var inte så starkt förknippad med honom som med de roller han spelade. Och tydligen är jag svag för allt som går under ”helt omöjligt att uppnå”-kategorin. Det vill säga pirater, alver och ockulta bad boys.  

Johnny Depp är inte känd för att ta på sig de där Oscars-vinnande rollerna, trots flertalet gestaltningar i bio-pics. Nej, mest förknippar nog de flesta av oss honom med sina mer excentriska roller och för sitt nära band med regissören Tim Burton. Nedan kommer ett handplock av några av Johnny Depps mer säregna roller. Jag ska härmed ge mig i kast med att agera orakel och allvetande människokännare. Du kanske inte visste det innan, men din favorit Johnny Depp-karaktär säger allt om dig. Kanske även sådant du hoppades att ingen annan skulle få veta. 

Edward Scissorhands – Den fula ankungen utan makeovern


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 edward scissorhands

Jaså, du föredrar den tilltufsade-tvångsjacka-looken? Självklart. Du är ju en missförstådd konstnär. Eftersom du levt som eremit i flera år dras du med smeknamnet ”the awkward guy”. Trots ditt ruffa yttre vill du inget hellre än att bli älskad. Du är en hopplös romantiker och faller pladask för väna, redan tingade kvinnor i Askungenklänningar. Trots konstnärsdrömmarna jobbar du på en frisörsalong där du ständigt blir uppraggad av milfs. Du skulle gärna åka tillbaks till 50-talet för att kunna kalla dig den första gotaren. Eftersom du är för snäll, och lite av en toffel, finns det tyvärr inget lyckligt slut i sikte för dig.

Favoritmat: soppor och smoothies, allt som går att äta med sugrör
Favoritfilm: Forrest Gump

Raoul Duke (Fear and Loathing in Las Vegas) – den dekandente entrepenören


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 fear and loathing

För att finansiera ditt tunga drogmissbruk och samtidigt upprätthålla dina författarambitioner skriver du noveller för Hemmets Journal och tantsnuskböcker. Genom en avslappnad charm har du lyckats lura till dig att få arbeta hemifrån. Du är en renodlad narcissist. För att få åka på jobbresa har du övertalat din chef att få skriva en artikel om den nya vågen av nätdroger. Självklart är det bara ett svepskäl för att få göra en roadtrip genom Sverige, Volvon lastad med toppisar, HB och tuggtobak. Garderoben består av Hawaiiskjortor och i smyg fantiserar du om ödleorgier. På bilradion spelas Jefferson Airplane och Bob Dylan. Du uppfann uttrycket rosa elefanter.

Favoritmat: allt - du har munchies
Favoritfilm: Dumbo

Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean) – den fredlöse kvinnomagneten


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 pirates

Hemma nynnar du ofta på ”Jag vill se ut som du, gå som du , du-u-u-u.” och tänker på Keith Richards. Du skalade bananer i Norge för att sedan åka jorden runt. På resorna försörjde du dig som eldslukare och höll kurser i afrikansk dans. Men så plötsligt kom 40-årskrisen. Skägget dekorerades med pärlor och bandanan från 80-talet åkte fram ur garderoben. Egentligen ville du segla på de sju haven, men  p.g.a. hydrofobi är det närmsta du kommit en kanottur i Dalarna. Du är en sann diplomat och pacifist. Rom och Cola är vad du beställer i baren och du lever fortfarande med illusionen om att det finns snälla pirater. 

Favoritmat: helstekt kyckling

Willy Wonka (Charlie and the Chocolate Factory) – den sursöta gubben


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 willy wonka

Under hela tonåren bar du tandställning. Din mamma menade på att frukt är godis. När hon bjöd dina klasskamrater på barnkalas och det skulle lekas fiskedamm så var det russin och apelsiner i godispåsen istället för Kinderägg. Idag driver du därför ett skumtomte-företag med hjälp av trälar, och det är helt ok eftersom de inte är riktiga människor, de är ju Oompa Loompas. Du har inga vänner och spenderar all din vakna tid på jobbet. Traumatiserad av din barndom gör du allt för att få dina föräldrars erkännande. Därför spottar du också på curlade barn och tycker att de borde förbjudas inträde på restauranger. 

Favoritmat: Skumtomtar
Favoritfilm: Scrooged

Mad Hatter (Alice in Wonderland) - Den galna kattkvinnan


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 mad hatter

Entusiastisk, ivrig, och rebellisk beskriver dig bäst. Varje soluppgång innebär ett nytt äventyr och beroende på dagshumör klär du dig därefter. Du växte upp bland sju rödhåriga mostrar, den ena galnare än den andra. Som liten var du schackmästare, men nu drömmer du om att bli professionell pokerspelare. På fritiden knypplar du spetsar. Du brukar säga att ”överallt och ingenstans är mitt hem”, men det är mest för att fly undan den bittra sanningen om att du fortfarande inte lämnat den vita cellen. Rummet som du så fint dekorerat med allehanda kattbilder. Drömmen är att slå världsrekord i te-bjudning och när ingen ser tränar du på dina futterwacken-moves. 

Favoritmat: Cupcakes med frosting
Favoritfilm: Little Women

Sweeney Todd – Den långsinte jäkeln


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 sweeney todd

I 20 år, sedan din BFF snodde den där leksakstraktorn i sandlådan på dagis, har du funderat över hur du ska hämnas. Utåt sett är du en hipster; du bakar surdegsbröd och deltar i barberarbattles. Men bakom stängda dörrar driver du ett postorderföretag som handlar med ramboknivar. Du har bara en mapp på datorn och den har du döpt till ”Hämd 1.0”. Innanför dörren till din lägenhet har du byggt en hemlig fallucka som leder raka vägen ner till tvättstugan. Grannarna har börjat klaga över att det luktar skumt från torktumlaren när du använt den. Det finns mycket goda utsikter för att ditt liv slutar i ett blodbad.

Favoritmat: Shepherd’s Pie
Favoritfilm: Kill Bill

Ed Wood – Den misslyckade bloggaren


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 ed wood

Åldersskillnad är inget problem för dig. Du hänger helst med riktigt gamla gubbar som du släpar med på diverse rollspelskvällar och vampyrlajv. Till vardags klär du gärna upp dig i klänning och mustasch är det coolaste du vet. Hela livet har du drömt om att bli känd. Därför kämpar du febrilt med din blogg ”Gravplundrare och utomjordingar på husvagnssemester.” Goda nyheter: det är på gång att lossna, men trots att du har hjärtat på rätta stället är du tyvärr riktigt dålig på det du gör. Därför kommer kändisskapet inte bli som du föreställt dig, trots tusingen du tjänat på crowdfounding. 

Favoritmat: Limpa med prickig korv
Favoritfilm: Sällskapsresan

Donnie Brasco – Dubbelagenten


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 donnie brasco

Eftersom din fru tycker att män ska mecka med bilar och lyfta skrot på fritiden har du inte vågat tala om för henne att du pysslar med pärlhalsband vid sidan av jobbet som trafikpolis. Du och några kollegor ses ibland i fikarummet och utbyter Panduro Hobby-upplevelser. Eftersom du peakade vid -77 har du alltid utställda byxor på dig. Det händer att du snattar, främst pennor och gårdagens kaffebröd från jobbet. Du är tyvärr en riktigt dålig människokännare och vågar inte ”göra slut” med vänner. Den där störiga killen från lågstadiet som gillade att tortera katter är fortfarande din motvillige bästis.

Favoritmat: Äpplepaj 

Ichabod Crane – (Sleepy Hollow) Den snurriga uppfinnaren


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 icabhod

Troligtvis växte du upp i en sekt någonstans i Norrland. Mor din var en riktig dåre och du har försökt lämna det livet bakom dig. Nu är du en man av vetenskapen. Ordet ”mindfulness” ger dig rysningar och du tycker alla andra är tossiga. Du skäms inte för att anklaga dina nära och kära för häxeri. Inspirerad av Mr. Gadget jobbar du nu som uppfinnare och bygger allehanda värdelösa mojänger. Trots din förnekelse av allt övernaturligt lever du med en förbannelse som kastats över dig. Du kommer därför för alltid dras med monster i garderoben och avhuggna huvuden i kylen.

Favoritmat: rawfood (motvilligt) 
Favoritfilm: Dum & Dummare

Dean Corso (Ninth Gate) – Den ockulta besserwissern


E408bf985436344c36310e8b6bb08f17 dean

Japp, du är en riktig besserwisser och skitstövel. Du ska alltid tipsa om saker, men främst skryter du om alla böcker du läst, som också är din stora passion. Innerst inne vill du dra hem storkovan och du räds inte för att gå över lik för att få fatt i den där vinstgaranterade Bingo-lotten. Även om du inte tror på det övernaturliga tenderar du att likt Xander bara bli kär i utomjordingar, vampyrer och djävlar. Trots tron på din egen överlägsenhet är du ganska lättlurad. Du tror på en elit som styr världen, och den vill du gärna bli en del av. 

Favoritmat: Vem behöver mat när det finns cigg? 
Favoritfilm: American Beauty

Cry-Baby – Högstadiets Bad boy


382281d6d41d9947d1e83d4de4459ca8 cry baby

Högstadieperioden var den bästa tiden i ditt liv. Som ung var du alltid coolast i klassen och tjejerna föll för dig som furor. Än idag lever du på dessa forna glansdagar då du var ledare för det coola gänget. Nu leder du ett amatör-bowlinglag. Du dras till tjejer som är din raka motsats och älskar inredningsdesign a la 50-talet. Elvis Presley är kung och skinnjackan går aldrig ur tiden. Innerst inne när du drömmar om att bli musikalartist, men eftersom du åker skytteltrafik till och från kåken inser du att de aldrig kommer förverkligas. Troligtvis har du ett gäng töntiga tatueringar; minnen från en fylleresa till Thailand.

Favoritkäk: Hamburgare
Favoritfilm: Clueless

Vem är din favorit-Depp? Kommentera nedan!
| 6 juli 2015 18:00 |