Ed Wood 1994

Drama Komedi Biografi
USA
127 MIN
Engelska
Ed Wood poster

Synopsis

Historien om kultregissören Ed Wood. Baserad på den något specielle regissörens liv och hans udda vänner som han omgav sig med.
Ditt betyg
3.4 av 474 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

EvaEpic

4 mars 2012 | 18:01

Den bästa av de värsta

Edward D. Wood Jr är en av tidernas sämsta regissörer. Hans filmer är numer kultförklarade och i denna film får vi följa hans arbete med några av de mest omtalade.

"Ed Wood" heter filmen om Edward D. Wood Jr, som har kallats och är fortfarande en utav tidernas sämsta regissörer. Trots den dåliga kvalitén i hans filmer har titlar som "Plan 9 From Outer Space" och "Jailbait" gjort sig stora och gått till histiorian i filmvärlden. Edward arbetade snabbt och spottade ur sig filmer på löpande band, därför använde han sig aldrig av omtagningar och skådespelarna i hans team gav mycket att önska efter, ett gäng amatörer - förutom Bela Lugosi, numera legendarisk skräckfilmsskådespelare.

Johnny Depp spelar denna excentriska, utåtriktade regissör som precis haft premiär med sin första pjäs - som kritikerna självklart sågar och påpekar hur hans fru har stora likheter med en häst (och frun spelas av ingen mindre än Sarah Jessica Parker - såklart). Han längtar in filmbranschen och får sitt första jobb av ett filmbolag som specialiserar sig på billiga skräpfilmer. På väg hem träffar han sin största idol Bela Lugosi som han självklart erbjuder en roll i hans nya film och Lugosi tackar ja - för han har ekonomiska problem.

Vi får se hur arbetet med tre utav Eds skapelser - "Glen or Glenda", hans första film som handlar om män som tycker om att klä sig i kvinnokläder (som baseras på hans egna erfarenheter då han själv är intresserad av kashmir-tröjor och kjolar), "Bride of the Monster" och den kultförklarade "Plan 9 From Outer Space". De ekonomiska problemen var inget som stoppade Ed, utan han kämpade vidare med det som fanns tillgängligt - trots de komplicerade relationerna med sina älskarinnor och Lugosis uppenbara problem som han behöver hjälp med.

"Ed Wood" är filmad i svartvitt och Tim Burton använder sig av alla vinklar och skuggor som erbjuds och får tankarna att vandra till Alfred Hitchcock. Det finns inte en sekund som går på tomgång. Depps tolkning av regissören är otroligt bra, och Martin Landau briljerar som Bela Lugosi. Men jag vill också nämna Bill Murray, som spelar Bunny Breckinridge - vän till Ed och vars största dröm är att operera sig till kvinna. Han är en fröjd att se och får mig att dra på smilbanden gång på gång, en fantastisk insats.

Att vara den som ger den sämsta regissören genom tiderna ett ansikte kan inte vara allt annat än ett nederlag. Men trots detta och alla de motgångar han haft så ger han inte upp. Ed börjar bara om på nytt, med samma optimistiska inställning och tålamod. Han borde ge passionen ett ansikte istället, för jag tror inte tror att någon älskat sitt jobb mer än honom. Eds filmer har fått kultstatus och jag måste erkänna att filmer som "Plan 9 från Yttre Rymden" och "Glen or Glenda" är fantastiskt roliga att se. De är så dåliga att de är bra på något konstigt sätt, det finns ingen film som en Edward D. Wood Jr film. Jag väljer att se dem över valfri överdatoriserad actionrulle - alla dagar. Edward är min personliga hjälte och inspirationskälla, trots hans rykte.

| 4 mars 2012 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ed Wood
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu