Sarah Jessica Parker

Skådespelare 25 mars 1965 Nelsonville, Ohio, USA

Biografi

Sarah Jessica Parker föddes i Nelsonville, Ohio 25 mars 1965. Hon är dotter till Barbra Forste (fd. Keck) och Steven Parker. Hennes mor hade tyska och engelska rötter och hennes far var av östeuropeisk härkomst. Sarah har tre helsyskon och fyra halvsyskon.

Sarah är utbildad i sång och balett vilket ledde till medverkan i Broadwayproduktionen ”The Innocents” som fick hennes familj att flytta till New Jersey. Hon har studerat vid American Ballet School och Professional Children’s School och har även studerat på Dwight Morrow High School. Hon har varit med i ”The Sound of Music” tillsammans med fyra av sina syskon och även Broadwayversionen av ”Annie”. Efter detta fick hon bl.a. en roll i tv-filmen My Body, My Child (1982) och i tv-serien Square Pegs (1982).

Efter examen bestämde hon sig för att fokusera på sin skådespelarkarriär, och snart sågs hon i filmer som Footloose (1984), Girls Just Want To Have Fun (1985), som Steve Martins älskare i L.A. Story (1991) och i Smekmånad i Las Vegas (1992) med Nicolas Cage.

Hon är mest känd som sexkolumnisten Carrie Bradshaw i tv-serien Sex and the City (1998). Hon vann Golden Globe för bästa skådespelerska år 2000 som styrker det faktum att hon spelar rollen som Carrie väldigt bra.

Sarah är gift sedan 1997 med Matthew Broderick. Innan dess har hon bl.a. dejtat och bott med Robert Downey Jr.

Hon är medlem i Hollywood’s Women’s Political Committe och är UNICEF’s representant för scenkonst.

Av: Bianca

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler